GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στροφή Ομπάμα. Οι ΗΠΑ ψάχνουν διπλωματική λύση για τη Συρία...

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας προτιμούν μια διπλωματική λύση όσον αφορά την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρ...

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας προτιμούν μια διπλωματική λύση όσον αφορά την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά θεωρούν επίσης αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να συλλογιστεί πάνω σε ένα "πλήρες φάσμα απαντήσεων" όσον αφορά το θέμα αυτό, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώςμε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε επίσης ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διερευνήσει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ρωσία η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Οι τρεις ηγέτες είπαν επίσης κατά την συνομιλία τους, πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, ότι "προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων" στην φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο απόφασης για την Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την ρωσική πρόταση για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
"Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σήμερα ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", σημείωσε ο Κάμερον, ο οποίος μιλούσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Λονδίνο.
Ο Κάμερον επέμεινε επίσης στην ανάγκη το σχέδιο αυτό απόφασης να περιλαμβάνει "ένα χρονοδιάγραμμα" για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το βράδυ της Τρίτης κεκλεισμένων των θυρών για διαβουλεύσεις για την Συρία.

Έτοιμη να υπογράψει η Συρία
Η Συρία θέλει να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που προβλέπει την απαγόρευση ανάπτυξης, αποθήκευσης και χρήσης χημικών, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάλιντ Μουάλεμ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Η Συρία είναι η μία από τις πέντε χώρες που ακόμη δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση αυτή.
Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο Σύρος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων.
"Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πού βρίσκονται τα χημικά όπλα, να σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων και να δείξουμε τις εγκαταστάσεις αυτές στους εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων χωρών και του ΟΗΕ", ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να σταματήσει η χώρα του να κατέχει χημικά όπλα.

Εγγυήσεις ζητά ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απαρνηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της συριακής κυβέρνησής, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη χώρα.
"Όλο αυτό έχει νόημα και θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν η αμερικανική πλευρά και όλοι όσοι την υποστηρίζουν αποποιηθούν την προσφυγή στη (χρήση) βίας", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
"Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία, ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής", πρόσθεσε.
"Είναι διαβόητο πλέον το ότι η Συρία διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων και πως οι Σύροι πάντοτε το θεωρούσαν ως ένα εναλλακτικό (μέσο αποτροπής) έναντι των πυρηνικών όπλα του Ισραήλ", είπε ο Πούτιν.
"Η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή: είμαστε εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, χημικών ή πυρηνικών", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
"Θα συνεργαστούμε με τους Σύρους και με τους Αμερικανούς εταίρους μας", συνέχισε ο Πούτιν.
"Ελπίζω ότι αυτή (η ρωσική πρωτοβουλία) θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα για μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης", ανέφερε ακόμη ο Πούτιν.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

1 σχόλιο


  1. Έστω και την ύστατη ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα περισώσει το κύρος του.
    Γιατί πραγματικός ηγέτης, είναι εκείνος που αναγνωρίζει ευθέως το λάθος του.
    Στην υπόθεση της Συρίας βέβαια, δεν αναγνωρίζει ευθέως το λάθος του, που θα ήταν πράξη γενναία, αλλά προσπαθεί να απεμπλακεί απ' αυτό, λαμβανομένου υπόψη ότι τα "γεράκια" του στρατιωτικοβιομηχανικού μπλοκ, τον έσπρωχναν στο λάθος.
    Πάλι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση