GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο Τόμας Μπαχ – Ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ που έγινε γνωστός στους Ελληνες με την υπόθεση Κεντέρη- Θάνου

Η εκλογή του δεν εξέπληξε κανέναν. Από τη στιγμή που γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ...

Η εκλογή του δεν εξέπληξε κανέναν. Από τη στιγμή που γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Τόμας Μπαχ χαρακτηρίστηκε το φαβορί για τη διαδοχή του Ζακ Ρογκ και το όνομά του συζητήθηκε αρκετά. Οχι όμως πάντα για τους σωστούς λόγους, αφού αντιμετώπισε αρκετές κατηγορίες το τελευταίο διάστημα.

Ο 59χρονος Γερμανός δικηγόρος είναι ο πρώτος «χρυσός» Ολυμπιονίκης που αναλαμβάνει το πόστο, καθώς το 1976 ο πρώην ξιφομάχος είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Ρογκ έπειτα από 12 χρόνια είναι ιδιαίτερα γνώριμος στους Ελληνες. Το όνομά του το έμαθαν όταν ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Μπαχ ήταν ένας από τους τρεις που κλήθηκαν να κρίνουν άμεσα την τύχη του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, όταν παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας απέτυχαν να εμφανιστούν σε έλεγχο ντόπινγκ.

Ο Μπαχ ήταν μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ- μαζί με τους Σεργκέι Μπούμπκα και Ντένις Οσβαλντ που ήταν επίσης υποψήφιοι για την προεδρία- η οποία έθεσε εκτός διοργάνωσης του δύο σπρίντερ και στη συνέχεια η υπόθεση πήρε τη γνωστή πορεία. Μάλιστα σε όλη την υπόθεση ο Μπαχ εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός, καθώς είναι γνωστός πολέμιος του ντόπινγκ.

Στην ψηφοφορία στο Μπουένος Αιρες, ο Μπαχ επικράτησε στο δεύτερο γύρο παίρνοντας τις 49 από τις 93 ψήφους, με δεύτερο τον Ρίτσαρντ Καριόν (29), ενώ 4 πήρε ο Μπούμπκα, 5 ο Οσβαλντ και 6 ο Ενγκ Σερ Μιανγκ. Ο ΣιΚέι Γου, επίσης υποψήφιος, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.

«Αθάνατος» από το 1996, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής από το 2000 και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, ο Μπαχ έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του. Ανάμεσα στις πρώτες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι η ομαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι, με το νόμο περί ομοφυλοφιλίας της Ρωσίας να έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις. Παράλληλα όμως έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για το μεγάλο κόστος των αγώνων του 2016, το παράνομο στοίχημα, τη διαφθορά των αξιωματούχων και βέβαια τον ατέρμονο πόλεμο με το ντόπινγκ.

Βέβαια για τον Μπαχ τα προβλήματα προέκυψαν πριν καν εκλεγεί. Ο αντίπαλός του, Οσβαλντ, τον κατηγόρησε πως χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του στο Ολυμπιακό κίνημα για το οικονομικό κέρδος των εταιρειών που εκπροσωπεί.

Παράλληλα, ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ στη γερμανική τηλεόραση τον κατηγόρησε πως «έκλεβε» ως αθλητής της ξιφασκίας, χρησιμοποιώντας ένα υγρό γάντι για να βραχυκυκλώνει το ηλεκτρονικό σύστημα για το σκορ. Μετά από όλα αυτά, ήρθαν οι νέες κατηγορίες του Οσβαλντ, τις τελευταίες ημέρες, πως ο Μπαχ έχει την στήριξη του σεΐχη του Κουβέιτ, που είναι μέλος της ΔΟΕ. Ο Αχμάντ αλ Φαχάντ αλ Σαμπάχ πρόσφατα δέχθηκε την επίπληξη του Ολυμπιακού κινήματος καθώς παραβίασε κανονισμό στηρίζοντας δημόσια έναν υποψήφιο και θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα των εκλογικών διαδικασιών της ΔΟΕ στο παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση