GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικαστές: Συγγνώμη για ότι (δεν) κάναμε επί δικτατορίας Πινοσέτ

Σε μία αναπάντεχη ομολογία για τις ενέργειες των μελών της υπό το δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ στη Χιλή, προχώρησε η Εθνική Ενωσ...


Σε μία αναπάντεχη ομολογία για τις ενέργειες των μελών της υπό το δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ στη Χιλή, προχώρησε η Εθνική Ενωση Δικαστών της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η δικαιοσύνη την εποχή εκείνη είχε απαρνηθεί το ρόλο της ως προασπίστρια των βασικών δικαιωμάτων. «Ηρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα... και από την κοινωνία της Χιλής», αναφέρουν οι δικαστικοί.

Η ανακοίνωση της Ένωσης εκδόθηκε μία εβδομάδα πριν από την 40ή επέτειο του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Αουγούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 και διήρκεσε μέχρι το 1990. Στο χρονικό διάστημα αυτό σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνρθωποι.

Οπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση τα μέλη της Ένωσης, και ιδιαιτέρως όσοι υπηρετούσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν τα θύματα της κατάχρησης εξουσίας.

Γνωρίζουν ότι η χιλιανή δικαιοσύνη μπορούσε και όφειλε να είχε κάνει πολύ περισσότερα για να διασφαλίσει τα δικαιώματα αυτών που διώχθηκαν από τη δικτατορία. Παραδέχθηκαν, ότι αγνόησαν τη σοβαρή κατάσταση των θυμάτων που εκλιπαρούσαν για την παρέβασή τους.

Τα χιλιανά δικαστήρια απέρριψαν περίπου 5.000 υποθέσεις αναζήτησης βοήθειας για τον εντοπισμό αγαπημένων προσώπων που είχαν απαχθεί ή εκτελεστεί από το καθεστώς.

Επικριτές λένε ότι η συνήθης απάντησή τους (σσ. των δικαστηρίων) ήταν ότι δεν είχαν καμία πληροφορία για την τύχη των ανθρώπων αυτών.

Η νυν κεντροδεξιά κυβέρνηση της Χιλής έχει ανακοινώσει ότι η χώρα θα αναγνωρίσει επισήμως την επέτειο του πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 αποτελεί «ιστορικό γεγονός».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε αφότου ο συντηρητικός γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης, Ερνάν Λαραίν, ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες του κόμματός του. e-go.gr

1 σχόλιο

  1. Μιά ζωή γλοιώδεις αυτά τα υποκείμενα που λέγονται δικαστές.
    Πηγαίνουν πάντα με όποιον είναι στα πράγματα αρκεί να τα τσεπώνουν, μετά ζητάνε μια συγγνώμη όπως και οι πολιτικοί
    (Ράλλης, Μητσοτάκης κλπ) ή καλύπτουν την προδοσία τους με το ακαταμάχητο επιχείρημα "δεν τα κάναμε όλα καλά, δεν είμαστε τέλειοι" ή το άλλο "όποιος αποφασίζει κάνει και λάθη" και εσείς τους συγχωρείτε για να σας ξαναπιάσουν κορόιδο αμέσως μετά.
    Βέβαια σαν γνήσιοι κρετίνοι δεν ρωτάτε "γιατι όλα τα λάθη αφορούν τους φτωχούς και μικρούς αλλά κανέναν μεγάλο?"
    Τέτοιο κάφροι είναι οι "Έλληνες πολίτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση