GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΛΠΕ: Η σιωπή των αμνών...

Η Ελλάδα έπεσε (την έριξαν) στα βράχια, οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία καταρρέουν, αλλά στο ελληνικό Χρηματιστήριο γίνονται ακόμα α...

Η Ελλάδα έπεσε (την έριξαν) στα βράχια, οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία καταρρέουν, αλλά στο ελληνικό Χρηματιστήριο γίνονται ακόμα απίστευτα πράγματα, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης των επενδυτών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, όταν τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, ουδείς σχεδόν ασχολήθηκε με τις ζημίες - μαμούθ των 173 εκατ. ευρώ καικανείς δεν ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν και στις εκτιμήσεις της διοίκησης τον Οκτώβριο του 2012, αλλά και σύσσωμης της κοινότητας των αναλυτών, για τα αποτελέσματα του 2013. Για το τι προέβλεπαν τότε, αμέσως μετά το, τι μας είπαν τώρα.
Στην ανακοίνωση, λοιπόν, των εξαμηνιαίων μεγεθών, δόθηκε βάρος κυρίως στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων και στα EBITDA, αναφέροντας ότι τα συγκρίσιμα ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφέρεται πόσο ήταν το περυσινό αντίστοιχο συγκρίσιμο μεγέθος. Γιατί και τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα επίπεδα της προσαρμοσμένης κερδοφορίας, ήταν πολύ πιό κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις.
Ας επανέλθουμε, όμως, στο τι έλεγαν τον Οκτώβριο του 2012, διοίκηση των ΕΛΠΕ και αναλυτές. ''Έβλεπαν'', 40% αύξηση της οργανικής ανάπτυξης και... διαφήμιζαν πρόβλεψη για EBITDA 700 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή φυσικά της νέας μονάδας διύλισης.
Η διοίκηση, φυσικά, επειδή προφανώς ήξερε τι γίνεται, προχώρησε σε κίνηση - ματ στο τέλος Απριλίου εφέτος, εκδίδοντας ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, (με κουπόνι 8%!), το οποίο ομολογουμένως είχε μεγάλη ζήτηση, επτά(7) φορές μεγαλύτερη, καθώς οι εγγραφές ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ.
Ποιό ήταν, όμως, το ''μυστικό'' αυτής της όντως μεγάλης ζήτησης; Πολύ απλό! Τότε οι επένδυτές δεν ήξεραν ούτε καν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και είχαν μόνον υπ΄όψη τους, τις προβλέψεις διοίκησης και αναλυτών. Πολύ περισσότερο αγνοούσαν το άκρως αρνητικό σκηνικό του Β΄τριμήνου.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό, το τι ακριβώς έγινε στο Α΄εφετινό εξάμηνο, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι από τις ζημίες των 173 εκατ. ευρώ, ποσό 95 εκατ. προκύπτει από τη διαφορά αποτίμησης αποθεμάτων και τα υπόλοιπα 78 εκατ. ευρώ, είναι καθαρές λειτουργικές ζημίες.
Δυστυχώς, η συγκυρία στην οποία τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στη θηριώδη επένδυση, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη, καθώς, όταν άρχισε να λειτουργεί, τα περιθώρια ''χτυπήθηκαν'', με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να βλέπουν μεγάλες ζημίες, αντί κερδών, τα οποία φυσικά είναι και βασικό κίνητρό τους, όταν τοποθετούνται στις μετοχές του ελληνικού διυλιστηρίου.
Στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ θα φανεί χρήσιμη και αποδοτική. Αλοίμονο, άλλωστε, τόσα κεφάλαια επενδύθηκαν στη νέα μονάδα, οπότε λογικό είναι να υπάρξουν σημαντικές αποδόσεις από αυτήν και μεγάλη συμβολή της στα μεγέθη του ομίλου. Το σοβαρό θέμα προκύπτει, από το γεγονός ότι, για άλλα είχαν προϊδεάσει το επενδυτικό κοινό για το 2013, τα πλουσιοπάροχα αμοιβόμενα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης. Παρεπιμπτόντως, οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών Δ. Σ., ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο... μόλις σε 934.000 ευρώ.
Και αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μία περίοδο, κατά την οποία τα ΕΛΠΕ οδεύουν προς πώληση - όταν και αν αποφασίσουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσουν.
*** Σ. Σ.: Είναι να απορείς, όμως, με την... επιλεκτική ''αμνησία'', όσων ΜΜΕ, για ''ψύλου πήδημα'', στέλνουν στο απόσπασμα άλλες επιχειρήσεις ή κορυφαία στελέχη τους. Ή, μήπως, ισχύει ότι όλες οι απορίες, κάποια (όχι μακρινή, συνήθως) στιγμή, λύνονται;...
ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
 http://www.sportandbusiness.gr/index.php/paraskinio/item/18799-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%B5-%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CF%8E%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση