GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ και Ρωσία σε συμφωνία για τη Συρία

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας εισήλθαν το Σάββατο σε μια «κρίσιμη» φάση, με τις δύο πλευρές να...


Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας εισήλθαν το Σάββατο σε μια «κρίσιμη» φάση, με τις δύο πλευρές να...
πλησιάζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Εφόσον το καθεστώς Άσαντ παραδώσει για καταστροφή το χημικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ θα υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους να υπάρχει η απειλή της στρατιωτικής δράσης στο τελικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Ο Γκι-μουν δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση, δήλωσε ωστόσο ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ευθύνεται για «πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην τηλεόραση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε επίσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στη Γενεύη και δήλωσε ότι ένας ακόμα γύρος συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, και πάλι στη Γενεύη.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας συνεχίζονται για τρίτη μέρα στην ελβετική πόλη με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόοδος φέρεται να έχει σημειωθεί σχετικά με το πώς μπορούν να καταμετρηθούν τα χημικά όπλα του Άσαντ, με τις δύο πλευρές να περιορίζουν τις διαφορές τους για τη συνολική ποσότητά τους.

Το βασικό σημείο διαφοράς φαίνεται ότι ήταν η απαίτηση των ΗΠΑ να υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου, το οποίο θα προβλέπει πρόβλεψη για άσκηση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Οι Ρώσοι όμως απέκλεισαν οποιοδήποτε ψήφισμα θα απέδιδε ευθέως στον Άσαντ την επίθεση του περασμένου μήνα.

Το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημερώνουν τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα έπρεπε να είναι επαληθεύσιμη και εφαρμόσιμη».

Ο Τζον Κέρι προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό Νετανάχιου. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Γαλλία Λορέν Φαμπιούς και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Σαούντ Αλ Φαϊσάλ. metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση