GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στα δύο η Βρετανία για την… «Diana»

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη και οι κριτικοί στη Βρετανία για την ταινία «Diana», που μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθό...


Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη και οι κριτικοί στη Βρετανία για την ταινία «Diana», που μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την προσωπική ζωή της αδικοχαμένης πριγκίπισσας της Ουαλίας.
 Η ταινία, που σκηνοθετεί ο Oliver Hirschbiegel, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη ηθοποιό Naomi Watts ακολουθεί τη ζωή της «πριγκίπισσας του λαού» κατά τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της πριν σκοτωθεί το 1997 σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Παρίσι μαζί με τον σύντροφο της Dodi Fayed. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τον θυελλώδη έρωτα της πριγκίπισσας με τον Πακιστανό χειρούργο, Hasnat Khan, ο οποίος σύμφωνα με φίλους της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, ήταν «ο έρωτας της ζωής της».
Όταν εκείνος αρνήθηκε να γίνεται καθημερινά πρωτοσέλιδο στις βρετανικές κουτσομπολίστικές εφημερίδες της Βρετανίας εξαιτίας της σχέσης τους «έσπρωξε» την πριγκίπισσα στην αγκαλιά του Dodi Fayed.
Η υποδοχή, όμως, που επιφύλαξαν οι Βρετανοί στην ταινία ήταν από εχθρική έως αδιάφορη. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, οι πολίτες δεν ήταν έτοιμοι να δουν μία ταινία με την προσωπική ζωή της Diana και θεωρούν ότι υποβιβάζει την εικόνα της σε ένα χολιγουντιανό δράμα μεσαίας αισθητικής. Η κριτική ασκείται με βασικό επιχείρημα ότι είναι ανήθικο κάποιος να βγάζει χρήματα με την προσωπική ζωή μίας νεκρής γυναίκας που άγγιξε τόσο πολύ τις καρδιές των Βρετανών. Οι Βρετανοί κριτικοί την υποδέχθηκαν ψυχρά και την χαρακτήρισαν «άθλια και αδιάκριτη». «Διστάζω να γράψω τον όρο ‘’αυτοκινητιστικό δράμα’’. Αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι 16 χρόνια μετά από εκείνη την τρομερή ημέρα το 1997 η πριγκίπισσα είχε ακόμη έναν τρομερό θάνατο» έγραψε ο κριτικός της Guardian, Peter Bradshaw.
 Αρκετοί, όμως, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η Naomi Watts κάνει μία θαρραλέα προσπάθεια να αναπαραστήσει την πριγκίπισσα σε πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής της. Για παράδειγμα εμφανίζεται ακριβώς η ίδια στην μνημειώδη συνέντευξη που παραχώρησε η Diana στο Panorama του BBC το 1995 και τάραξε το βρετανικό παλάτι. Στα 58 λεπτά της συνέντευξης η πριγκίπισσα μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τον χωρισμό της με τον πρίγκιπα Κάρολο, την εξωσυζυγική σχέση του με την Καμίλα, τα παιδιά της, τον «πόλεμο» που δεχόταν από το παλάτι αλλά και το σοβαρό πρόβλημα της με την βουλιμία.
 Ολόκληρη η συνέντευξη στα αγγλικά 
Οι σκηνές από την επίσκεψη της Diana στην Αγκόλα σε μία εκστρατεία για την καταστροφή των ναρκοπεδίων είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή. Σε εκείνη την εκστρατεία το 1997 οι εικόνες της πριγκίπισσας καθώς περπατούσε ανάμεσα σε ναρκοπέδιο έκαναν τον γύρο του κόσμου, εξόργισαν την βασίλισσα και αρκετούς Βρετανούς πολιτικούς. Μόλις πριν από μερικά χρόνια αναγνωρίστηκε η τεράστια προσφορά της στον αγώνα για την καταστροφή των ναρκοπεδίων που χρόνια μετά από έναν πόλεμο συνέχιζαν να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές.

Οι συντελεστές της ταινίας το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν κοινό και κριτικούς ότι η ταινία έχει σκοπό να δείξει μία ευαίσθητη πλευρά της πριγκίπισσας ως γυναίκας. Μέχρι στιγμής βέβαια τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά. Η Naomi Watts σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC εγκατέλειψε άρον-άρον τον δημοσιογράφο όταν δέχθηκε επιθετικές ερωτήσεις. Η ηθοποιός ακούγεται σε κάποια στιγμή να λέει στον Simon Mayo ότι δεν μπορεί να απαντήσει και θα πρέπει να κλείσει την συζήτηση. Παρά την παράκληση του δημοσιογράφου να κλείσουν όπως πρέπει με δύο λόγια δικά της εκείνη αρνείται ευγενικά και δίνει το τηλέφωνο στην παραγωγή της.
 Ακούστε τη συνέντευξη της ηθοποιού 
Νομίζω ότι η Naomi ακουγόταν λίγο προσεκτική και αμυντική σε όλη τη συνέντευξη. Ήθελαν να κάνω τη συνέντευξη παρουσία του σκηνοθέτη σε περίπτωση που ρωτούσα τίποτα τρελό για το πως πέθανε η Diana. Δεν υπήρχε πρόθεση και καμία σημασία να ρωτήσω κάτι τέτοιο γιατί η ταινία δεν πραγματεύεται αυτό» είπε ο δημοσιογράφος του BBC. Αντίθετα οι εκπρόσωποι της ηθοποιού κατηγόρησαν τον Mayo ότι ήταν αντιεπαγγελματικός και έσφαλε προδήλως. Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση