GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eνδιαφέρον των Καναδών για αγορά και του υπόλοιπου 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Τη δέσμευση των Καναδών της PSP Investments ότι θα καταθέσουν πρόταση για την εξαγορά και του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου σ...


Τη δέσμευση των Καναδών της PSP Investments ότι θα καταθέσουν πρόταση για την εξαγορά και του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» (30%) φαίνεται να έχει...
εξασφαλίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε συνέχεια της επικύρωσης από την Αθήνα της εξαγοράς του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (ΔΑΑ) από τον επενδυτικό βραχίονα των «ευγενών» ταμείων του Καναδά. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί ούτε οι όροι ούτε οι προϋποθέσεις αυτής της πιθανής νέας εξαγοράς.

Την Παρασκευή οι υπουργοί Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσαν το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς του 26,7% του «Ελ. Βενιζέλος» από την PSP, η οποία έγινε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Hochtief Airports από τους Καναδούς.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκδηλωθεί άτυπο ενδιαφέρον από την Οτάβα για την κατάθεση πρότασης απόκτησης και του υπόλοιπου 30% τού «Ελ. Βενιζέλος» που ανήκει στο Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκάθαρο πλάνο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτή η μεταβίβαση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η όποια μεταβίβαση να συνοδευθεί από επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των τελών του «Ελ. Βενιζέλος» (που ζητεί η τουριστική αγορά) και ένα καλύτερο τίμημα για το δημόσιο ταμείο. Ωστόσο τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αν και διαφαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει προτεραιότητα στο αυξημένο τίμημα εξαγοράς.

Μήνυμα στο εξωτερικό
Αναλυτές της αγοράς διακρίνουν αγωνία από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ για την τέλεση μιας «σοβαρής» ιδιωτικοποίησης προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό, όπου καταγράφεται αμφισβήτηση για την προθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Ετσι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να υποπέσει η ελληνική πλευρά σε λάθη τακτικής λόγω βιασύνης. Σημειωτέον ότι το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο αποτελεί πραγματική μηχανή χρήματος, έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει, κάτι που προκύπτει και από το πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε.

Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) και η BNP Paribas (οικονομικό σκέλος), καθώς και οι M.& P. Bernitsas Law Office και Clifford Chance (νομικό σκέλος). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει το καλοκαίρι του 2012 την παροχή οικονομικών στοιχείων, δεδομένων κίνησης φόρτου, αλλά και προβολές και σενάρια για την επιβατική κίνηση και τις οικονομικές αποδόσεις του αεροδρομίου. Τότε φαίνεται να ήταν και η τελευταία φορά που το Δημόσιο ασχολήθηκε με το ζήτημα, γεγονός που ίσως εξηγεί και τη σημερινή έλλειψη συνεκτικού σχεδίου για το «Ελ. Βενιζέλος».

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Υποδομών χαρακτηρίζουν θετικό γεγονός την είσοδο των Καναδών στο αεροδρόμιο, καθώς πρόκειται για επενδυτικό ταμείο που δεν στοχεύει σε γρήγορα κέρδη αλλά αντίθετα περιμένει μελλοντικές και σταθερές αποδόσεις, ενώ απαρτίζεται από τα πλέον «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία του Καναδά. Σημειωτέον ότι με το 26,7% οι Καναδοί αποκτούν το μάνατζμεντ και ελέγχουν μερίδιο 13,3% που ανήκει στη Hochtief Capital και διαχειρίζεται χρήματα ασφαλιστικών ταμείων.

Διασπορά των επενδυτών
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η αεροπορική κοινότητα είναι πολύ χαρούμενη με αυτή την εξέλιξη, αφού ένας σοβαρός επενδυτής συμπεριλαμβάνει το αεροδρόμιο της Αθήνας στο χαρτοφυλάκιό του, ο οποίος μάλιστα επιδεικνύει σταθερότητα στις επιλογές του και έχει πολύ καλή ποιότητα κεφαλαίων. Επίσης θεωρούν καλό για τη χώρα να επιτευχθεί διασπορά των επενδυτών - ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών - και σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αυτό το σημείο με την καλή θέληση και των δύο πλευρών.

Αν βέβαια όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί καρποφορήσουν, ακυρώνεται η προοπτική εισόδου των Κινέζων στο «Ελ. Βενιζέλος», ενδεχόμενο για το οποίο είχε συζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Για να συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε το Δημόσιο να θέσει βέτο στη μεταβίβαση του «Ελ. Βενιζέλος» στους Καναδούς. Σημειωτέον ότι η ελληνική πλευρά είχε συζητήσει αρκετές φορές με τους Κινέζους των Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management, ενώ ενδιαφέρον είχε δείξει στο παρελθόν και η κινεζική ΗΝΑ Group.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση