GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Ομπάμα και Πούτιν διαφωνούν – Στα δύο οι G20

Με ισοπαλία ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα έληξε η διπλωματική μάχη στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγ.Πετρούπολη ...


Με ισοπαλία ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα έληξε η διπλωματική μάχη στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγ.Πετρούπολη για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου εμφανίζονται μοιρασμένες ανάμεσα στην πολιτική και την ένοπλη λύση για τη σύγκρουση στη Συρία.
 Ο Μπαράκ Ομπάμα που ζητούσε την στήριξη των G20 για την επέμβαση είχε τελικά στο πλευρό του τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τον Καναδά και την Τουρκία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον επέμεινε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 Με τη «γραμμή» της Μόσχας που καταδικάζει την επίθεση συντάχθηκαν η Κίνα, η Ινδονησία, η Αργεντινή, η Βραζιλί, η Νότια Αφρική και η Ιταλία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής λύσης και είπε ότι η χώρα της θα συμμετέχει μόνο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
 Στο περιθώριο της Συνόδου ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις τους. Στα 20 λεπτά που διήρκεσε το τετ-α-τετ των δύο ηγετών συζητήθηκε αποκλειστικά η συριακή κρίση. Σύμφωνα με τον βοηθό του Κρεμλίνο, Γιούρι Ουζάκοφ είπε ότι οι δύο άνδρες συνεχίζουν να διαφωνούν για την επέμβαση αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα «παραμένει σταθερή στη θέση της», ότι δηλαδή δεν θα στηρίξει μία επίθεση στη Συρία.
 «ΣΕ ερώτηση δημοσιογράου εάν η Μόσχα θα βοηθήσει τη Δαμασκό σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Εάν θα βοηθήσουμε τη Συρία; Ναι θα την βοηθήσουμε. Ήδη βοηθάμε. Στέλνουμε όπλα και συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και ελπίζουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε ανθρωπιστικό επίπεδο που περιλαμβάνει να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους-τους πολίτες- που βρέθηκαν σε μία τρομερή κατάσταση». Επιπλέον ανέφερε ότι η επίθεση με χημικά όπλα έγινε από αντάρτες που θέλουν να δουν μία στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό κατά του καθεστώτος Άσαντ.
 Μπραχίμι: Μόνο με έγκριση του ΟΗΕ η επέμβαση
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μπραχίμι έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας έπειτα από τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ αυτών ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι πολλές χώρες κατανοούν ότι μια επέμβαση εναντίον της Συρίας χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πλήξει τις πιθανότητες εύρεσης μιας πολιτικής λύσης. Αναζητεί στήριξη για τη Συρία Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση