GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Iράν: Παρουσίασε τη κορβέτα «Αdmiral Βayandor»

Ο αντιναύαρχος Habibollah Sayyari, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, κάλεσε την Τετάρτη τους ανταποκριτές των διεθνών Μέσων ε...


Ο αντιναύαρχος Habibollah Sayyari, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, κάλεσε την Τετάρτη τους ανταποκριτές των διεθνών Μέσων ενημέρωσης στη ναυτική βάση του Bandar Abbas και τους παρουσίασε το νέο “καμάρι” του...

ιρανικού στόλου: την κορβέτα Αdmiral Βayandor, το πλέον σύγχρονο πολεμικό πλοίο της χώρας.

Σε μια κίνηση που κατά πολλούς αποτελεί ακόμα μια ευθεία πρόκληση της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ, καθώς το συγκεκριμένο πλοίο είναι... αμερικανικό, χτίστηκε σε αμερικανικά ναυπηγεία και δόθηκε στο Ιράν, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, στα πλαίσια του τότε προγράμματος ενίσχυσης των “φίλα προσκείμενων χωρών και των ενόπλων δυνάμεών τους”!!!

Σύμφωνα με τον Ιρανό Ναύαρχο, το πλοίο, που τύποις ανήκει στην κλάση ελαφρών φρεγατών Βayandor class αλλά πέρασε από μια διετή διαδικασία πλήρους αναβάθμισης και αλλαγής κι αυτών ακόμα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του, αποτελεί την επιτομή του ναυπηγικού προγράμματος αναβάθμισης των μονάδων επιφανείας του ιρανικού πολεμικού στόλου.

Η ιστορία του πλοίου όμως είναι αυτή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Αdmiral Βayandor, μαζ με τα αδερφά του πλοία Admiral Naghdi, Milanian και Kahnamoie, αποτελούσαν μια παρτίδα ελαφρών φρεγατών (Patrol Frigates 103 class) που χτίστηκαν το 1964 στα ναυπηγεία Levingston Shipbuilding στο Τέξας των ΗΠΑ και αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν δόθηκαν στο Ιράν στα πλαίσια του προγράμματος MAP (Mutual Assistance Programme), που συνίστατο στην ναυπήγηση πολεμικών σκαφών με έξοδα και επίβλεψη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για λογαριασμό “συμμαχικών χωρών”. Δύο σκάφη της ίδιας κλάσης μάλιστα παραδόθηκαν την ίδια περίοδο στο Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης (Royal Thai Νavy). Αρχικώς τα πλοία ήταν εξοπλισμένα με πυροβόλα Mk6 K-Gun και Mk10 Hedgehog, τα οποία αντικαταστάθηκαν την περίοδο του πολέμου με το Ιράκ, αρχικώς με πυροβόλα τύπου ZU-23 και στη συνέχεια, το 1990, με τα πιο σύγχρονα Oerlikon των 20mm.

Τελικώς, στις 11 Ιουνίου 2013, μετά από 20 μήνες εντατικών εργασιών, το Αdmiral Βayandor γίνεται το πρώτο σκάφος του ιρανικού ναυτικού που εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα ραντάρ, με το νέο πυροβόλο τύπου Fajr-27 76mm της Oto Melara, με δίδυμα αντιαεροπορικά των 40 χιλιοστών και με δύο συστοιχίες πυραύλων τύπου Noor.

Το γεγονός ότι η Τεχεράνη επέλεξε ένα παλιό σκαρί για να παρουσιάσει τα νέα της οπλικά συστήματα προφανώς έχει να κάνει με την αρχική... “καταγωγή” του πλοίου και την ειρωνεία που εμπεριέχει το μήνυμα προς την Ουάσινγκτον.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση