GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρήτη - Χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης από… Jessica!

«Αντιμετωπίζουμε την ύφεση με αξιοποίηση των προγραμμάτων, όπως είναι το Jessica, που παράγουν χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο για την α...

«Αντιμετωπίζουμε την ύφεση με αξιοποίηση των προγραμμάτων, όπως είναι το Jessica, που παράγουν χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη» τόνισε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Ανάπτυξης και...
Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων του προγράμματος Jessica, που αφορά τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Επίσης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του υπουργείου για την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, που ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

«Προχωράμε, και στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με νέες δράσεις που, αφενός έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών, και αφετέρου συντελούν στην αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που βιώνουμε» σημείωσε ο υπουργός.

Για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι είναι η πρώτη τράπεζα που υπογράφει χρηματοδοτήσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μέσω Jessica για τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν εγκριθεί και εξετάζονται και άλλα έργα και σύντομα αναμένεται και η προώθηση νέων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στα έργα, οι συμβάσεις των οποίων υπογράφηκαν σήμερα, υπογράμμισε ότι «μετά από συστηματική προσπάθεια και δουλειά μηνών, το πρόγραμμα Jessica, ένα πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε» και πρόσθεσε ότι αυτά τα έργα αποδεικνύουν πως οι κοινοτικοί πόροι, το ΕΣΠΑ και το Jessica, δεν είναι μόνον αριθμοί αλλά έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, με το περιβάλλον και τις υποδομές. «Μας βοηθούν να χρηματοδοτήσουμε έργα, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και δουλειές για τους ανέργους» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το πρόγραμμα Jessica χρησιμοποιούνται ανακυκλούμενα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ύψους 258 εκατ. ευρώ, για όλη τη χώρα, και στη συνέχεια μέσω των τραπεζών, κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια, έτσι ώστε να εκτελούνται έργα αστικής ανάπτυξης. Υπολόγισε, δε, ότι θα μπορέσουν να εκτελεστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού έως και ενός δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, έχουν υποβληθεί προτάσεις για περισσότερα από 65 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ανάπλαση κέντρων πόλεων, την κατασκευή πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, τις τουριστικές υποδομές, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α. και έχουν εγκριθεί ή προεγκριθεί 35.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια, τόσο στον περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη, όσο και στην Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία φέρει την ευθύνη υλοποίησης των έργων. Σημείωσε, δε, ότι περιμένει και από τις άλλες τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε χρηματοδοτήσεις, ενώ συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και από ΣΔΙΤ.

Τα τέσσερα έργα, οι συμβάσεις των οποίων υπογράφηκαν σήμερα είναι:
- Η αποκατάσταση του κτιρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Δήμου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ.

- Η ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, γραφείων και πάρκινγκ στη Χανιώπορτα Ηρακλείου, προϋπολογισμού 6,4 εκατ. ευρώ.

- Η βελτίωση τμήματος της επαρχιακής οδού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που θα εξυπηρετεί σημαντικά το νοσοκομείο και θα το συνδέει με πάρκινγκ, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ.

- Η κατασκευή πενταώροφου πάρκινγκ της Δημοτικής Επιχείρησης Κύδων στα Χανιά, προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ.

Μετά την εκδήλωση, ο υπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κρήτης» όπου γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης- Τουρισμού- Εμπορίου & Υπηρεσιών» του ΕΣΠΑ.

Στις 15.00, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον κ. Αρναουτάκη θα επισκεφθεί το οδικό έργο «Γάζι-Κρουσώνας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στις 17.00 θα μεταβεί στην καινοτόμο επιχείρηση «Phaistos Networks AE» στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηρακλείου. Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού με τον περιφερειάρχη Κρήτης στα γραφεία της Περιφέρειας και στις 19.00 ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργο Δεικτάκη και εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου.

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση