GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Le Monde: Ο φόβος της ακροδεξιάς κάνει την πολιτική ελίτ να τρέμει

Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία, ο κίνδυνος ανεβαίνει. Από κάθε πλευρά. Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, πολιτικά στελέχη της κυ...

Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία, ο κίνδυνος ανεβαίνει. Από κάθε πλευρά. Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης νιώθουν από παντού την αυξανόμενη πίεση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ακόμη και στην επαρχία ή σε περιοχές που ως τώρα δεν είχαν πληγεί από τον ακροδεξιό κίνδυνο, γράφει η Le Monde.

H υπουργός Μισέλ Ντελονέ, υπεύθυνη για τα άτομα τρίτης ηλικίας, έστειλε σημείωμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ για να του επισημάνει ότι η ψήφος υπέρ της ακροδεξιάς σαρώνει σε αυτή την κοινωνική κατηγορία. Πρόκειται για μια ηλικία που παραδοσικά αποτελούσε κάστρο εναντίον του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο αλλά δεν είναι πιά: στις 21 Απριλίου 2002 4% ψήφισαν Εθνικό Μέτωπο άνω των 60 ετών, το 2007 ήταν 8% και το 2012 έγιναν 17%. Για την κ. Ντελονέ πρόκειται για «μια πραγματική επίθεση του Εθνικού Μετώπου στα ηλικιωμένα άτομα».

Ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Ζακ Ουρβοά διαβλέπει έναν «πραγματικό κίνδυνο» να εξαπλωθεί το Εθνικό Μέτωπο και στην εκλογική του περιφέρεια, στα ανατολικά της Γαλλίας. «Οταν χιλιάδες εργαζόμενοι της βιομηχανίας Doux και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή απολύονται είναι προφανές ότι θα στραφούν σε ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα» αναφέρει.

Ο συνάδελφός του Μαλέκ Μπουτίφ διαπιστώνει ότι και στη δική του εκλογική περιφέρεια Εσόν «μπορεί για πρώτη φορά να υπάρξουν δήμαρχοι που προέρχονται από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP με τίτλο «Ακροδεξιά και γαλλικό συντηρητικό κόμμα: Οι ψηφοφόροι του ταυτίζονται;» έδειξε, σύμφωνα με την Le Monde, ότι στη Γαλλία υπάρχει πόλωση των συντηρητικών ψηφοφόρων οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο σε συνθήματα και «αξίες» καθαρά ακροδεξιές.

Σε σύγκριση με το 2010 όλο και περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι επιθυμούν συνεργασίες του συντηρητικού κόμματος με την Ακροδεξιά σε τοπικό επίπεδο (αύξηση 20 μονάδες). Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι ότι οι μεν συντηρητικοί πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά, στο ευρώ και στη μείωση του δημόσιου χρέους ενώ η Ακροδεξιά πιστεύει ότι το Κράτος πρέπει να διορθώσει και να πλαισιώσει την αγορά και να βγεί η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη φωτογραφία η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, φωτό Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση