GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tι έγινε στη Γαλλία όταν ακροδεξιοί σκότωσαν τον αντιφασίστα 18χρονο φοιτητή Κλεμάν Μερίκ [εικόνες]

Ο θάνατός του Κλαμάν Μερίκ, σε ηλικία 18 ετών, έπειτα από βίαια σύγκρουση μεταξύ ακροαριστερών και skinheads πολιτικά προσκείμενων στην Α...

Ο θάνατός του Κλαμάν Μερίκ, σε ηλικία 18 ετών, έπειτα από βίαια σύγκρουση μεταξύ ακροαριστερών και skinheads πολιτικά προσκείμενων στην Ακροδεξιά προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης και διαδηλώσεις οργής στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας.

Ο Κλεμάν Μερίκ, νεκρός στις 6 Ιουνίου 2013, ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, μέλος της Αντιφασιστικής Δράσης Παρισιού-Προαστίων και ακτιβιστής στην SUD Étudiant, χωρίς κάποια "κομματική ταμπέλα", με καταγωγή από την Μπρεστ.
Τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια βίαιης σύγκρουσης με μέλη της Ακροδεξιάς στην rue de Caumartin στο Παρίσι, στις 5 Ιουνίου 2013, με την ευκαιρία μιας ιδιωτικής πώλησης ρούχων των εταιρειών Fred Perry και Ben Sherman, δύο οίκων ένδυσης με ιδιαίτερη πέραση μεταξύ των ακτιβιστών της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς.
Ο Κλεμάν Μερίκ γρονθοκοπήθηκε από τον φερόμενο ως Εστεμπάν Μορίγιο, ισπανικής καταγωγής και ηλικίας 20 ετών, ο οποίος τον πέταξε πάνω σε έναν μεταλλικό πάσσαλο, ο οποίος χτύπησε το πίσω μέρος του κρανίου του. Ο Κλεμάν Μερίκ μεταφέρθηκε στο Hôpital de la Pitié-Salpêtrière σε κατάσταση κλινικού θανάτου. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε την επόμενη, σε ηλικία 18 ετών.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, ο Κλεμάν Μερίκ, πέθανε από χτυπήματα που δέχτηκε στο πρόσωπο και όχι λόγω της πρόσκρουσής του στον πάσσαλο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, « δεν υπάρχει καμία αμφιβολία » για το γεγονός ότι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης « είναι υπεύθυνος γι'αυτά τα χτυπήματα, όμως η πρόθεση φόνου εκ μέρους του δεν έχει ακόμη αποδειχτεί »

Από τις 6 Ιουνίου, κιόλας, στο Παρίσι, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Μάνουελ Βαλλς εξέφρασε την πλήρη αποφασιστικότητά του να θέσει ένα τέλος σε αυτή την βία που προέρχεται και φέρει τα διακριτικά της Ακροδεξιάς.
Ερωτηθείσα στον αέρα του RTL, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, αρνήθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα της δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτές τις μη-αποδεκτές κοινωνικά και απαράδεκτες ενέργειες.
Την ίδια ημέρα, ο Πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ Αιρώ ανακοίνωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι επιθυμεί ως Κυβέρνηση να βρει τρόπο να « κομματιάσει », « με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο », όλες αυτές τις ακροδεξιές πολιτικές ομάδες-οργανώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την δολοφονία του Κλεμάν Μερίκ.
Από την πλευρά του, ο Σερζ Αγιούμπ, ηγέτης των Εθνικιστικών Επαναστατικών Νεολαίων, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της οργάνωσής του σε αυτή την συμπλοκή.

Πολιτικές Συνέπειες
Στις 8 Ιουνίου 2013, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Αιρώ ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάνουελ Βαλλς « να ξεκινήσει άμεσα » διαδικασίες για την διάλυση της ακροδεξιάς-νεοναζί οργάνωσης των Εθνικιστικών Επαναστατικών Νεολαίων (JNR) μετά την δολοφονία του Κλεμάν Μερίκ.
Ο υπουργός βρήκε απέναντί του τη γαλλική Δεξιά που ζητούσε την διάλυση όλων των βίαιων οργανώσεων, τόσο της άκρας δεξιάς, όσο και της άκρας αριστεράς. Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε πάντως να μην γίνονται απλοϊκοί συμψηφισμοί. «Δεν είναι ώρα για συμψηφισμούς. Οι οργανώσεις της άκρας δεξιάς είναι αυτές που εδώ και μήνες είναι φορείς της γλώσσας του μίσους. Δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τις οργανώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αγωνίζονται κατά του φασισμού». 

Wikipedia

2 σχόλια

  1. Ο Σφακιανάκης αν του δοθεί πολιτική εντολή έχει την δυνατότητα μέσα σε πέντε (5) λεπτά της ώρας να τους στείλει όλους στον Εισαγγελέα παρουσιάζοντας απλά τα SMS που ανταλλάχθηκαν και βρίσκονται στους servers των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
    Βέβαια, αν αυτό συμβεί, τότε μαζί με τα "ζώα" θα πρέπει να συλληφθούν και οι... "κτηνοτρόφοι",

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούτζουκας Τηλέμαχος18 Σεπ 2013, 6:15:00 μ.μ.

    Κουφάλες ΚΛΑΔΑΤΟΙ προστατέψετε ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΆ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΌ...

    Γυναίκα της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν αυτή που συνέλαβε τον δολοφόνο, ενώ οι συνάδελφοί της παρακολουθούσαν απαθείς

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου μπροστά σε καφετέρια επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι, έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία στεκόταν άπραγη, ενώ μόνο μία κοπέλα αστυνομικός ήταν εκείνη που προέταξε το όπλο της στον 45χρονο δράστη καταφέρνοντας να τον ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να...
    τον συλλάβει.

    Μάλιστα, η αστυνομικός φέρεται να φώναζε προς τους συναδέλφους της να σπεύσουν προς βοήθειά της με τους τελευταίους να απέχουν με τη δικαιολογία ότι «οι δράστες είναι πολλοί».

    Η γυναίκα αστυνομικός, μόνη της, έριξε στο έδαφος τον δράστη, τον ακινητοποίησε βάζοντάς του το όπλο στην πλάτη και του φόρεσε χειροπέδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

    Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί η ολιγωρία των οργάνων της τάξης (ομάδα ΔΙΑΣ), που τόσο στην περίπτωση των αφισοκολλητών στο Πέραμα όσο και στην περίπτωση του 34χρονου στο Κερατσίνι, στέκονταν άπραγες, με τη δικαιολογία ότι ενδεχόμενη εμπλοκή τους ίσως επιδείνωνε την κατάσταση.

    Αλγεινές εντυπώσεις επίσης είχε προκαλέσει και προ ημερών η στάση της ΕΛ.ΑΣ. όταν, παρουσία της εισαγγελέως Πειραιώς, επιχείρησε να μπει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, εξαφανιζόμενη ωστόσο ευθύς μόλις έκανε την εμφάνισή του εκεί Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος «έλουσε» άπαντες με βαριές ύβρεις που δύσκολα αναπαράγονται, ενώ υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, εισαγγελέας και δυνάμεις απλά κοιτούσαν σιωπηλοί, για να αποχωρήσουν λίγη ώρα αργότερα από το σημείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση