GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΑΙΠΕΔ vs Λουξεμβούργο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δημοσιογράφος Ο διεθνής τύπος μιλά ανοιχτά για την πιθανή μετακίνηση της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ...


Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δημοσιογράφος

Ο διεθνής τύπος μιλά ανοιχτά για την πιθανή μετακίνηση της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, όμως η κυβέρνηση σιωπά· μονάχα ασαφής αρνήσεις ακούγονται, χωρίς βέβαια μιαν επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου. Ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχο του το ΤΑΙΠΕΔ σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων, στο οποίο ενέχυρο θα μπαίνουν ακίνητα του Δημοσίου.

Όπως καταλαβαίνουμε ένα τέτοιο σχέδιο αφορά την δημόσια περιουσία και φυσικά την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό τον λόγο πολλοί βλέπουν το σχέδιο αυτό απραγματοποίητο, ως κάτι που στην χώρα μας δεν μπορεί να ευοδώσει, παρόλα αυτά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτει πως το θέμα αυτό θα είναι στην Ατζέντα της Τρόικας. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τεθεί ως όρος για την δόση του 1 δις που περιμένουμε στις αρχές Οκτωβρίου. Αν σκεφτούμε –μάλιστα- πως έχουμε μείνει αρκετά πίσω στις υποχρεώσεις μας, κυρίως σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ένας τέτοιος κίνδυνος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Η πρόταση του ESM για την δημιουργία fund ακινήτων (πλην του Ελληνικού) εκτός από τρομερά δελεαστική για την κυβέρνηση, ανοίγει έναν κύκλο συζητήσεων για το αν αυτό αποτελεί μια πρώιμη ενεργοποίηση των ρητρών για τις κατασχέσεις του Μνημονίου. Το σχέδιο αυτό θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων- μέσω του υψηλού επιτοκίου κι αν η διαχείριση γίνει έξωθεν θα υπάρξει καλύτερο κλίμα για τους πιστωτές, ως προς την διασφάλιση των χρημάτων τους.

Παρά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο Μνημόνιο, απ’ ότι φαίνεται η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση. Η Bild μάλιστα αναφέρει πως χρειαζόμαστε γύρω στα 77, 7 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα πως θα βρεθούν; Μερικοί λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 10 δις που περίσσεψαν από την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών. Αυτό, όμως, σημαίνει πως σε επόμενη τραπεζική κρίση, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου – αλλά και πάλι, τα χρήματα θα ήταν λίγα.

Εάν τώρα συνυπολογίσουμε και τα προβλήματα των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, και την επιστροφή των επιχορηγήσεων που ζητά η ΕΕ· βλέπουμε πως ο χρόνος είναι πολύ μικρός και ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει ταχύτατα. Μην ξεχνάμε ότι το 1 δις του Οκτωβρίου δεν έχει κλείσει κι ότι όλα εξαρτώνται από την αξιολόγηση των τροϊκανών. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως σε μια πιθανή μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ- όπως αναφέρουν και οι New York Times- η κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει όχι τόσο από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, αλλά από το εσωτερικό της ίδια της κυβέρνησης. Βλέποντας, λοιπόν, και κάνοντας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση