GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις 13 Οκτωβρίου η κηδεία του θρυλικού Βιετναμέζου στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιάπ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ ανακοίνωσε, το Σάββατο, την κηδεία, το επόμενο Σαββατοκύριακο, του στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιάπ, εθνικο...


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ ανακοίνωσε, το Σάββατο, την κηδεία, το επόμενο Σαββατοκύριακο, του στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιάπ, εθνικού ήρωα του Πρώτου Πολέμου της Ινδοκίνας και του Πολέμου του Βιετνάμ, επιβεβαιώνοντας κι επίσημα το θάνατό του.
Η σορός του λαμπρού αυτοδίδακτου στρατηγού, ο οποίος απέκτησε τις ικανότητές του στη στρατιωτική τέχνη στις ζούγκλες, όπου πολεμούσε για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του από τη Γαλλία, πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη 12η Οκτωβρίου και η επιμνημόσυνη δέηση και η κηδεία του θα γίνουν την επομένη, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Η δέηση θα γίνει στο Ανόι και η κηδεία του Βο στην επαρχία Κουάνγκ Μπινχ, με τις υψηλότερες κρατικές τιμές.

Χωρίς καμία στρατιωτική εκπαίδευση!

Ο στρατηγός, φυσιογνωμία-κλειδί τόσο στον πόλεμο για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Βιετνάμ όσο και στη νίκη στον πόλεμο του Βιετνάμ, πέθανε την Παρασκευή, σ' ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Ανόι. Ήταν 102 ετών.

Ο πάλαι ποτέ δάσκαλος έγινε ο πρώτος στρατηγός και αρχηγός του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ, παρότι ουδέποτε έλαβε την παραμικρή επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση.

«Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το Κόμμα, το κράτος, το λαό και το Στρατό», ανέφερε άρθρο στην επίσημη αγγλόφωνη εφημερίδα "Viet Nam News".

Θλίψη στην Αβάνα για τον "Κόκκινο Ναπολέοντα"

Στο μεταξύ, στην Αβάνα η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε, το Σάββατο, τη θλίψη της για το θάνατο του Βο Νγκουέν Γκιάπ, τον οποίο ο Τύπος της χώρας χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο» της νήσου.

«Ο στρατηγός του 20ού αιώνα είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας "Granma", η οποία τόνισε ότι ο εκλιπών ήταν «μεγάλος φίλος της Κούβας και των σκοπών της Επανάστασης».

Η εφημερίδα, επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, χαρακτήρισε το στρατηγό ως ένα «από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μυαλά της Ιστορίας», ο οποίος «νίκησε τους Ιάπωνες (το 1945), κατόπιν τους Γάλλους στο Ντιεν Μπιεν Φου (το 1954) και, μερικές δεκαετίες αργότερα, εξεδίωξε τους Βορειοαμερικανούς από τη Σαϊγκόν (το 1975), για να επιτευχθεί η επανένωση του Βιετνάμ».

«Για τις νίκες του στο πεδίο της μάχης, ο θρυλικός Βιετναμέζος στρατηγός (...) αποκαλούνταν από τους εχθρούς του "Κόκκινος Ναπολέων"», πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

«Εκ μέρους των κομμουνιστών της Ελλάδας, εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του στρατηγού Βο Νγκιέν Γκιάπ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας για τους σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες που έδωσε ο λαός του Βιετνάμ, ενάντια σε Γάλλους, Γιαπωνέζους και στη συνέχεια στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές», αναφέρεται, εξάλλου, σε μήνυμα του ΚΚΕ προς την Κ.Ε. του Κ.Κ. Βιετνάμ, στο οποίο εκφράζονται, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στους οικείους του στρατηγού και στο λαό του Βιετνάμ.

«Ο σύντροφος Βο Νγκιέν Γκιάπ από πολύ μικρή ηλικία συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα και συμμετείχε στην παράνομη επαναστατική δραστηριότητα, για την οποία διώχτηκε και φυλακίστηκε. Συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα και σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε τα κομμουνιστικά ιδανικά, στις μάχες κατά των γαλλικών, γιαπωνέζικων κι αμερικάνικων ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων, αλλά και στην οικοδόμηση του νέου σοσιαλιστικού Βιετνάμ, από διάφορες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις που του ανέθεσε το Κόμμα κι ο λαός του Βιετνάμ, ως υπουργός Εσωτερικών κι Άμυνας, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βιετνάμ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ», αναφέρει το μήνυμα του κόμματος, όπως το παραθέτει το capital.gr.

«Οι κομμουνιστές της Ελλάδας, που τρέφουν αισθήματα βαθιάς εκτίμησης στην ηρωική πάλη του λαού του Βιετνάμ και στη μεγάλη του αντιιμπεριαλιστική Νίκη, θα κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους τη σημαντική συνεισφορά του στρατηγού Βο Νγκιέν Γκιάπ στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, καθώς και στην προσπάθεια θεμελίωσης της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για τους λαούς όλου του κόσμου», καταλήγει το συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ.

attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση