GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δυτική Ελλάδα: Το 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού – Δεύτερη μετά τη Ρουμανία η χώρα μας στο cyber-bullying [video]

Αυξητικές τάσεις καταγράφουν σε ολόκληρη τη χώρα, και στην περιοχή μας, τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομ...


Αυξητικές τάσεις καταγράφουν σε ολόκληρη τη χώρα, και στην περιοχή μας, τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομικές Αρχές σύμφωνα με έρευνες, όσον αφορά την αύξηση του σχολικού εκφοβισμού και...
του εκφοβισμού μέσα από το διαδίκτυο.

Περίπου ένα ποσοστό 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ κατά κύριο λόγο δράστες φέρονται τα αγόρια, που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο σωματική βία. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τη νέα μορφή εκφοβισμού που αναπτύσσεται μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά κυρίως μέσω του διαδικτύου, το cyber bullying, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μετά από την Ρουμανία.

Αυτά είναι τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και άλλες Οργανώσεις και Σύλλογοι που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και ειδικότερα αποτελέσματα σχετικά με το τι ακριβώς γίνεται στα σχολεία της Πάτρας, της Αχαΐας και γενικότερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και όλα αυτά θα προκύψουν μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος που ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της περιοχής η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ακόμα προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά την οποία καταρτισμένοι αξιωματικοί, όπως επίσης και οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια, θα μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα όπου θα έρθουν σε επαφή με τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια, η οδήγηση, ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, τα ναρκωτικά και κυρίως ο σχολικός εκφοβισμός ή ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (bulling – cyber bulling).

Τόσο στην Αχαία, όσο στην Ηλεία, την Αιτωλία και την Ακαρνανία είναι πολλά τα σχολεία, με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις συγκεκριμένες διαλέξεις που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

Θ. Χασάπη: «Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις»

Διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το κομμάτι του σχολικού εκφοβισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο (bulling and cyber bulling). Όπως επεσήμανε ο κ. Σφέτσος επιστήμονες ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναπτύξουν και ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα στις διαλέξεις που γίνονται στα σχολεία, προκειμένου να γνωρίζουν πλέον οι μαθητές τον κίνδυνο που διατρέχουν και έτσι να δείχνουν περισσότερο προσεκτικοί.

«Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις. Δεν είναι καινούργιο, αλλά η συχνότητα και η ένταση με την οποία εκδηλώνεται και οι μορφές που λαμβάνει το διαφοροποιούν σε σχέση με το παρελθόν. Συνολικά με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από έρευνες, περίπου ένα 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό είμαστε ως χώρα δεύτερη μετά τη Ρουμανία» εξήγησε η Υπαστυνόμος Α΄ (Υγειονομικού) Θεοδώρα Χασάπη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Επίσης η κυρία Χασάπη αναφέρθηκε στα όσα θα παρουσιαστούν στα παιδιά και στην προσπάθεια να εξωτερικεύσουν οι μαθητές εμπειρίες που είχαν ώστε να αντιμετωπιστούν και να βοηθηθούν με κάθε δυνατό τρόπο, προσθέτοντας πως αφορά κυρίως πράξεις βίας μεταξύ μαθητών ώστε να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Οι μορφές του ποικίλουν, όπως ο σωματικός, εκφοβισμός, ο λεκτικός, ο ψυχολογικός, ο σεξουαλικός, ο κοινωνικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Το τελευταίο αποτελεί την πιο πρόσφατη μορφή, ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπου ο θύτης μπορεί να παραμένει άγνωστος, λόγω του διαδικτύου.

Στις διαλέξεις αυτές θα γίνει προσπάθειας προσέγγισης του προφίλ των παιδιών που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές, θα τονιστούν οι επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά θα γίνει και ενθάρρυνση για την γνωστοποίηση τέτοιων συμπεριφορών από τους μαθητές σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Χ. Σφέτσος: «Συνεχίζονται οι δράσεις πρόληψης»

«Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά τα ζητήματα της τροχαίας και της οδικής ασφάλειας, κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, μεταβαίνοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά. Με τις παρούσες διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για το πώς λειτουργούμε ως συνεπιβάτες, επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, οδηγοί ποδηλάτων και πεζοί, αλλά και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σχολικό λεωφορείο αφού και τότε παρατηρούνται πολλά ατυχήματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο υπεύθυνος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Σφέτσος.

Παράλληλα, ο κ. Σφέτσος αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα, τη μάστιγα των ναρκωτικών: «Έμπειροι αξιωματικοί μας θα μιλήσουν στα παιδιά, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, για τον τρόπο που οι επίδοξοι διακινητές επιχειρούν να τους προσεγγίσουν και θα τους παρουσιάσουν οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η χρήση ναρκωτικών επιβαρύνει την υγεία και επηρεάζει τη εξωτερική εμφάνιση των χρηστών».

Επιπλέον, τόνισε πως θα υπάρξει παρουσίαση και για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό και κυρίως ενημέρωση για το επάγγελμα του αστυνομικού, τον τρόπο εισαγωγής τους στις Σχολές της Αστυνομίας, τη διάρκεια της φοίτησης τους, το αντικείμενο σπουδών και την επαγγελματική αποκατάσταση.
patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση