GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις 15 Οκτωβρίου η τέταρτη δημοπρασία για το τέμενος στο Βοτανικό

Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης Από το 1978 συζητείται η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, όπου είχαν επιλεγεί οι θέσεις διαδοχικά σε τέσσερις...

Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης Από το 1978 συζητείται η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, όπου είχαν επιλεγεί οι θέσεις διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, Μαρούσι, Κορωπί, Παιανία, Μοναστηράκι, αλλά δεν κατασκευάστηκε σε καμία από αυτές, ποτέ, λόγω αντιδράσεων.

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 2011 όταν η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την τροπολογία που έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών στο Βοτανικό, θέλοντας έτσι να διασφαλίσει το δικαίωμα της προσευχής σε αλλόθρησκους πολίτες της πρωτεύουσας των Αθηνών και περιχώρων.
Πέρασαν δύο χρόνια με αντιδράσεις ακόμα και προσφυγές για να γίνει η πρώτη δημοπρασία ανάδειξης του αναδόχου κατασκευής εντός του περασμένου καλοκαιριού, η οποία δεν ευδοκίμησε. Διενεργήθηκαν τη συνέχεια άλλες δύο που κρίθηκαν επίσης άγονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν εκ τους διαγωνισμούς περίπου 25 κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν λάβει τα τεύχη δημοπράτησης δεν κατέθεσαν προσφορές αφού όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι σε αυτές, το κόστος που έχει προϋπολογίσει το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες του έργου.


Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν πως η αρνητική δημοσιότητα γύρω από το θέμα, η ψυχολογική φόρτιση πολλών πολιτών και η άνοδος της ακροδεξιάς στην χώρα, είναι παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη και που κατά την δική τους άποψη τουλάχιστον, είναι ικανοί να δημιουργήσουν σειρά προβλημάτων στην κατασκευή. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν τότε πως φοβούνται ακόμη και σαμποτάζ στο εργοτάξιο. Οι τρεις άγονες δημοπρασίες διενεργήθηκαν στις 9, 18 και 26 Ιουλίου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Στην τέταρτη δημοπρασία που επίκειται τον ερχόμενο Οκτώβριο οι όροι του διαγωνισμού είναι τροποποιημένοι, αφού το υπουργείο Υποδομών, αποφάσισε να τροποποιήσει εκ νέους τους όρους του διαγωνισμού, για να επιτρέψει σε μεγαλύτερες εταιρείες να το διεκδικήσουν. Με απόφαση του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίθηκε η 4η δημοπράτηση του έργου, στην οποία κατά παρέκκλιση μπορούν να συμμετάσχουν και οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας (7ης τάξης).


ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 946.000 ΕΥΡΩ

Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων – Κτιριακών (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, για την ανάδειξη Αναδόχου του έργου «Κατασκευή Τεμένους με Μετασκευή Υφισταμένου Κτιρίου στην περιοχή Βοτανικού», Προϋπολογισμού 946.000,00 Ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ) με ανοικτή δημοπρασία, που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3669/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και με κατά παρέκκλιση συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Αναδόχου, εργοληπτικών επιχειρήσεων, με πτυχίο έβδομης τάξης.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τεμένους με μεταλλική κατασκευή περιλαμβανομένων και των απαραίτητων κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών (χώροι υγιεινής κ.λπ.), μέσω της κατάλληλης προς τούτο μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του Κεντρικού Συνεργείου Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), στον Ελαιώνα Αττικής στην περιοχή Βοτανικού. Ο διαγωνισμός θα γίνει στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων – Κτιριακών στην Αθήνα την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Η συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου, ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Η ανέγερση τεμένους συζητείτο από το 1978, είχαν επιλεγεί οι θέσεις διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, Μαρούσι, Κορωπί, Παιανία, Μοναστηράκι, αλλά δεν κατασκευάστηκε σε καμία από αυτές, ποτέ, λόγω αντιδράσεων.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση