GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόρρητα έγγραφα: Η Ελλάδα δίχαζε από το 2010 το ΔΝΤ

Το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρε...


Το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της...

Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Το δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010 στην Ουάσιγκτον που είναι σε γνώση της εφημερίδας.

Σημειώνει, επίσης, την άποψη κάποιων αξιωματούχων του ότι η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα.

Το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του Ταμείου.

Πολλά από τα μέλη που είχαν διαφωνήσει, σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έθετε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετά μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν περιόριζαν το πολύ υψηλό χρέος της.

«Η εναλλακτική λύση μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας».

Οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας - που εκπροσωπούν και άλλες 38 χώρες - ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο Ταμείο.

Οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. «Γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.

Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Ορισμένοι από τους διαφωνούντες διευθυντές κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και την ανεργία της να φθάνει σχεδόν στο 28%, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των στελεχών του από την αρχή, θεωρώντας τις «μάλλον αισιόδοξες» και «πολύ ευνοϊκές».

news247.gr

1 σχόλιο

  1. Είμαστε απατεώνες κύριοι του ΔΝΤ μαζί και ο ΦΑΗΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ...

    ΕΛΆΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΆΡΕΤΕ ΟΛΑ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ...ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ..ΧΑ.ΧΑ.

    ΑΕΚ: Τα χρήματα του ΟΠΑΠ πέταξαν σε άλλη εταιρεία! Όχι, κύριοι, δεν πήρε η καημένη η ΑΕΚ τη χορηγία !!!

    To The PressProject αποκαλύπτει πώς η περίφημη χορηγία του ΟΠΑΠ στην ΑΕΚ κατέληξε σε τρίτη εταιρεία της οικογένειας Μελισσανίδη, μετόχων επίσης τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και στην ΑΕΚ.

    Πήρε η καημένη η ΑΕΚ μια χορηγία από τον ΟΠΑΠ και πέσανε όλοι οι άλλοι να τη φάνε γιατί, λένε, πήρε πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που…παίρνουν ακόμα και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Όχι, κύριοι, δεν πήρε η ΑΕΚ τη...
    χορηγία. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

    Το ThePressProject αποκαλύπτει ότι η χορηγία ύψους 1.860.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) δεν δόθηκε στη ΑΕΚ, δόθηκε σε μια νεοσύστατη κατασκευαστική εταιρεία που φέρει το όνομα «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και είναι ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Μελισσανίδη, υιού του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστού ως Tiger.

    Και οι δύο είναι ανάμεσα στους μετόχους της Emma Delta η οποία εξαγόρασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

    Η κατασκευαστική αυτή εταιρεία συστάθηκε με κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ από τον κ. Γ. Μελισσανίδη, ο οποίος κατέχει το 98,5% του κεφαλαίου (985.000 ευρώ). Το υπόλοιπο 1,5% το κατέχουν άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, ο Μάκης Αγγελόπουλος (Neurosoft, ΟΠΑΠ), ο κ. Γιάννης Ολύμπιος (V+O, ΟΠΑΠ) και άλλοι επιφανείς δραστήριοι επιχειρηματίες.

    Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 29 Αυγούστου 2013 και πήρε αριθμό μητρώου (ΓΕΜΗ) στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να προβεί στη μελέτη του σχεδίου ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προφανώς η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάληψη χορηγιών για λογαριασμό της ΑΕΚ.

    Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες της χορηγικής συμφωνίας γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που εγείρουν ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι με την υπογραφή της (μέσα Σεπτεμβρίου 2013) η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα λάβει 200.000 ευρώ – χωρίς δηλαδή να έχει γίνει κάποια ενέργεια. Επίσης, η κατασκευαστική θα πάρει 300.000 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2013.

    Η εν λόγω σύμβαση υπογράφεται από την πλευρά του ΟΠΑΠ από τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Κ. Λουρόπουλο και από την πλευρά της κατασκευαστικής από τον
    κ. Νίκο Στράτο.

    Μετά απ’ αυτό, όλοι όσοι σχετίζονται με ομάδες Γ’ Εθνικής μπορούν να συστήσουν μια κατασκευαστική εταιρεία η οποία θα ασχοληθεί με τη μελέτη σχεδίου ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου και να ζητήσουν μεγάλη χορηγία από τον ΟΠΑΠ. Όχι μόνο ελληνικές ομάδες, αλλά -γιατί όχι;- και ομάδες του εξωτερικού.

    Αν κάποιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ να εγκρίνει τέτοιες χορηγίες όχι απευθείας στις ομάδες αλλά σε κατασκευαστικές εταιρείες, θα πρέπει να απευθυνθεί στο ίδιο του το Δ.Σ., το οποίο απαρτίζεται και από εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου.

    Από την άλλη, το πώς είναι δυνατόν μέτοχος του ΟΠΑΠ (οικογένεια Μελισσανίδη) που διαθέτει και ομάδα (ΑΕΚ) να ζητάει να παίρνει και χορηγίες από τον ΟΠΑΠ κι από πάνω να τις μεταφέρει σε τρίτη εταιρεία είναι ένα θέμα που άπτεται της σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και θεμάτων ανταγωνισμού.

    ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ

    ΦΕΚ 5650

    Από thepressproject μέσω paganeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση