GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τον Δεκέμβριο η συμφωνία με τρόικα για το κενό 2014

Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων. Του Σωτήρη Νίκα Στην αποστολή του Δεκεμβρίου και όχ...

Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων.

Του Σωτήρη Νίκα

Στην αποστολή του Δεκεμβρίου και όχι σε εκείνη που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πλέον να κλείσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο δεν βιάζονται καθόλου στο να βρεθεί κοινός τόπος αναφορικά με τον τρόπο που θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για το ύψος των νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις που διεξάγονται εκτιμούν ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να επέλθει συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να βρεθεί μια λύση στον έλεγχο που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία μεγάλη λήξη ελληνικών ομολόγων στο άμεσο μέλλον (τον Ιανουάριο είναι η πρώτη) και η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα κεφάλαια έως τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και η τρόικα να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.

Ο λόγος για τον οποίο και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις είναι ότι προσδοκούν στο να πείσει η μία την άλλη για την ορθότητα των επιχειρημάτων της. Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ (και μπορεί να φθάσει το πολύ έως τα 800). Η τρόικα επιμένει ότι τα νέα μέτρα που απαιτούνται ανέρχονται στα 2 - 2,5 δισ. και ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για να καταλήξει σε ακριβές ύψος.

Η μία αιτία για την καθυστέρηση και την πιθανή μεταφορά των αποφάσεων για τον Δεκέμβριο είναι ότι τρόικα και οικονομικό επιτελείο δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος των νέων μέτρων. Κάτι το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση περί των μέτρων με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο κενό. Οπότε απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον έλεγχό της στις 4 Νοεμβρίου και να παραμείνει για μία με δύο εβδομάδες. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα αποχωρήσει και θα επανέλθει τον Δεκέμβριο. Ενας άλλος παράγοντας που δημιουργεί καθυστερήσεις είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ., που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι», αλλά και στις άλλες δράσεις υπάρχουν μικρότερα εμπόδια. Πάντως, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι μόλις επέλθει συμφωνία για τα ΕΑΣ, θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα αυτά θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, καθώς η έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. δίνει στην Ελλάδα επαρκή ρευστότητα έως τα τέλη Ιανουαρίου. Χρόνος απαραίτητος, αφού μετά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2014, θα πρέπει να καλυφθεί και το κενό χρηματοδότησης για το β΄ εξάμηνο 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση