GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φοροπρόστιμο 458.000 ευρώ σε Μονή

Κ­αταπέλτης είναι το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε το ΣΔΟΕ Κρήτης όσον αφορά την υπόθεση της λήψης εικονικών τιμολογίων, ύψους... 22...

Κ­αταπέλτης είναι το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε το ΣΔΟΕ Κρήτης όσον αφορά την υπόθεση της λήψης εικονικών τιμολογίων, ύψους... 229.000 ευρώ από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στο πλαίσιο προγράμματος για την εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών.

Στη Μονή καταλογίζεται πρόστιμο 458.000 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο του ύψους των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν, το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής του.

Η Μονή Επανωσήφη τέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ στη διάρκεια ελέγχου των παραστατικών που είχε εκδώσει μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια εργολαβικής εταιρείας. Συνολικά εμφανίζεται να έχει εκδώσει παραστατικά συνολικού ύψους 800.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια, ύψους 229.000 ευρώ προς τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Αναπόφευκτα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ επεκτάθηκε και στο μοναστήρι, στο οποίο τον Ιούλιο του 2011 κοινοποιήθηκε η παράβαση της λήψης εικονικών τιμολογίων.

Το τελικό πόρισμα
Οι ελεγκτές που χειρίστηκαν την υπόθεση απορρίπτουν ως αβάσιμες και αναπόδεικτες της αιτιάσεις της Μονής, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνεται, τις ένορκες καταθέσεις, τον τρόπο έκδοσης των τιμολογίων, τον τρόπο πληρωμής των τιμολογίων, τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων, τη μη τήρηση των όρων των συμφωνητικών και όλα όσα προέκυψαν από τον λεπτομερή έλεγχο.

Διαπιστώνουν, όπως επισημαίνεται, ότι η εκδότρια των τιμολογίων είναι συναλλακτικά ανύπαρκτη για την κρινόμενη περίοδο και προκύπτει ότι η Μονή έλαβε από την "ανύπαρκτη" εργολάβο 21 τιμολόγια παροχής εικονικών υπηρεσιών για την εκτέλεση εργασιών στο μοναστήρι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται ότι "οι αναγραφόμενες οικοδομικές κατασκευές επί των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπήρξαν μόνο στη φαντασία αυτών που εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν τα επίμαχα φορολογικά στοιχεία, αφού δεν είχαν να επιδείξουν στον έλεγχο ούτε τα βασικά έγγραφα που προηγούνται μιας σοβαρής οικοδομικής κατασκευής όπως π.χ. η μελέτη, ο σχεδιασμός των εργασιών και οι άδειες των αρμόδιων Αρχών".

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αποφαίνονται ότι σκοπός της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων ήταν να χρησιμοποιηθούν από την Ιερά Μονή Επανωσήφη για την είσπραξη επιχορήγησης και την επιστροφή ΦΠΑ. Οπως αναφέρεται, τα εξεταζόμενα φορολογικά στοιχεία κατατέθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ και ζητήθηκε επιστροφή ΦΠΑ, όμως τελικά το αίτημα ματαιώθηκε ύστερα από υπηρεσιακό τους έγγραφο. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Μονής υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία εικονική συναλλαγή και ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν στο ακέραιο. Τονίζεται ακόμα ότι η Μονή δεν μπορούσε να γνωρίζει τις φορολογικές εκκρεμότητες που είχε ο εκδότης των τιμολογίων και ότι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση