GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Κυνηγούν τα προβληματικά δάνεια

Σε κυνήγι δισεκατομμυρίων προβληματικών δανείων βρίσκονται τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 90 η...


Σε κυνήγι δισεκατομμυρίων προβληματικών δανείων βρίσκονται τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 90 ημέρες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία στα επιτελεία...

των τραπεζών ότι κάθε μέρα που περνά επιταχύνεται ο ρυθμός σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων.

Από τα €68 δισ. δάνεια που υπάρχουν στο σύστημα υπολογίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις που γίνονται περίπου το 40% θα είναι μη εξυπηρετούμενα (Non Performing Loans).

Περίπου €27 δισ. αναμένεται ότι θα μπουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, είτε λόγω αλλαγής της μεθοδολογίας με βάση την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει ίσως τη βασικότερη όλων των τραπεζικών λειτουργιών.

Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα ξεπεράσουν κατά πολύ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που συνεχώς μειώνεται, σε αντίθεση με τα «κόκκινα» δάνεια που συνεχώς αυξάνονται.
Το ΑΕΠ της χώρας τέλος του 2013 ανήλθε στα €16,42 δισ. και το 2014 υπολογίζεται στα €15,95 δισ. Το 2012 και 2011 διαμορφώθηκε στα €17,72 δισ. και €17,87 δισ. αντίστοιχα.

Η επόμενη μέρα έχει νέες μεγάλες προκλήσεις, γιατί ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά τώρα πρέπει να προετοιμάζονται για τους ελέγχους αντοχής (stress test) που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η αλήθεια είναι πως αυτός ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Από τον έλεγχο αναμένεται να περάσουν και πάλι Τράπεζα Κύπρου, ο Συνεργατισμός, η Ελληνική Τράπεζα και η Russian Commercial Bank.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει, από τον Νοέμβριο του 2014, την απευθείας εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έναν έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) προκειμένου να επαληθεύσει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν το πράξει.

Οι προηγούμενοι έλεγχοι αντοχής των τραπεζών της ΕΕ επικρίθηκαν έντονα, διότι δεν εξέτασαν κρίσιμα στοιχεία του αποθεματικού των τραπεζών, όπως η έκθεσή τους σε κρατικό χρέος ή το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τον ενιαίο ορισμό για τα «κόκκινα» δάνεια που θα ισχύσει στον νέο γύρο ελέγχων.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 μετά την ολοκλήρωση του Ελέγχου Ποιότητας Ενεργητικού θα γίνει διενέργεια ευρύτερων stress tests υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η ΕΚΤ αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση