GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο δισεκατομμύρια δεν είναι ένα ποσό που βρίσκεται εύκολα

Διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα «έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ» ζητάει για το 2014 η Τρόικα, για να καλυφθούν αστοχίες από την αναδιάρθ...

Διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα «έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ» ζητάει για το 2014 η Τρόικα, για να καλυφθούν αστοχίες από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν έγινε, από μέτρα που είχαν ψηφιστεί για το 2012-13 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, αλλά και από υπερβάσεις δαπανών και υστερήσεις εσόδων στα συστήματα υγείας και ασφάλειας.

Η απαίτηση αυτή σημαίνει ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες είναι για πέταμα, η αξιολόγηση της Τρόικας είναι στον αέρα, οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού Προγράμματος το 2014 παραπέμπονται στις καλένδες του Eurogroup και η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητο πολιτικό πρόβλημα, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές.

Δύο δισεκατομμύρια δεν είναι ένα ποσό που βρίσκεται εύκολα, με οριακές περικοπές σε κάθε υπουργείο. Δύο δισεκατομμύρια σημαίνει νέο τσεκούρι και μάλιστα κοφτερό. Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην ψηφίσει νέα μέτρα, αλλά και την αδυναμία της να τα περάσει από το Κοινοβούλιο, ακόμη και να ήθελε, ειλικρινά δεν ξέρω πως θα ξεμπλέξουμε...

Το ερώτημα είναι γιατί μας ζητάει η Τρόικα νέα μέτρα; Βαρέθηκε τον Σαμαρά και θέλει να φέρει τον Τσίπρα; Είναι σαδιστές; Θέλουν να μας πετάξουν εκτός ευρώ; Δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία του ανεπτυγμένου κόσμου και υποφέρει από βαθύτατη ύφεση; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι εύλογα, όπως εύλογο είναι και το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο διαρθρωτικό πλεόνασμα στη Δύση και το καλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα στην Ευρώπη.

Ένα άρθρο για όλα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες εβδομάδες εδώ.

2 σχόλια

  1. του Παναγιώτη Τραιανού*

    Η Ελλάδα είναι θύμα "δολοφονικής" επιχείρησης και αυτό είναι που ανησυχεί τους "δολοφόνους". Φοβούνται μήπως κάποιος ξετυλίξει το "μίτο" της ιστορίας και τους αποκαλύψει. Τίποτε από αυτά, τα οποία έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα στη φτώχεια και στην απελπισία, δεν έγινε τυχαία.


    Τα προκάλεσε η πιο αδίστακτη και φονική συμμορία στην ιστορία του κόσμου. Θυμάται κάποιος τα περίφημα "στρες-τεστ" των τραπεζών; Μέχρι να βάλουν την Ελλάδα και την Κύπρο στην "αγχόνη" του τεράστιου χρέους, το ένα τεστ διαδεχόταν το άλλο. Από ολόκληρη την Ευρώπη μόνον οι ελληνικές τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν πρόβλημα. Όλοι οι άλλοι —μεταξύ των οποίων και η DEXIA— προφανώς ήταν "τέλειοι", και έτσι τα στρες-τεστ δεν ξανάγιναν.
    Όταν "διαπιστώθηκε" το πρόβλημα αυτό, έβαλαν τους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη των ιδιωτικών τους τραπεζών. Το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο. Τα κρατικά χρέη Ελλάδας και Κύπρου έγιναν μη διαχειρίσιμα και τα κράτη στην ουσία έχασαν την εθνική τους κυριαρχία και περιήλθαν στην εξουσία των δανειστών. Πάνω από διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ "χρεώθηκε" ο ελληνικός λαός για τις τράπεζες του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και των άλλων διαπλεκομένων, οι οποίοι επί χρόνια και με τις "ευλογίες" της συμμορίας έπαιρναν χρήματα από τη διεθνή αγορά, για να τα μοιράζονται μεταξύ τους.

    Τότε, που η Ελλάδα του Σημίτη είχε "συμβούλους" σαν τον Στρος Καν και οι οποίοι τώρα "φορτώνουν" τους Σέρβους με χρέη. Τότε, που δεν τους ένοιαζε πού πηγαίνουν τα λεφτά των μεγάλων έργων, γιατί αυτοί κοιτούσαν μόνον το πότε θα γεμίσει ο "κουβάς" με τα χρέη, τα οποία θα έφερναν τους τοκογλύφους έξω από την πόρτα μας. Τώρα, που αυτά τα ιδιωτικά χρέη —με εντελώς παράνομο και εγκληματικό τρόπο— έγιναν κρατικά, ο ελληνικός λαός έπεσε θύμα εκβιασμού. Τώρα, που "γονάτισε" ο ελληνικός λαός και η περιουσία του μέσω ΤΑΙΠΕΔ πέρασε στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο των δανειστών, αλλάζει η τακτική των Ευρωπαίων σε θέματα που αφορούν τα ιδιωτικά χρέη των λαών. Μόνον τον Ελλήνων τα ιδιωτικά χρέη γίνονται κρατικά. Τώρα μας διαβεβαιώνει ο προτεστάντης Ρεν ότι από εδώ και στο εξής τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τα χρέη των κρατών.

    Τώρα, δηλαδή, που έφτασε το πρόβλημα στα δικά τους τα κράτη, θα αλλάξουν τακτική. Τώρα, που οι τραπεζικές αθλιότητες απειλούν να "βυθίσουν" τα δικά τους "ηθικά" κράτη στην κρίση, δεν δέχονται τους όρους που επέβαλαν στην "βρόμικη", "φασιστική" και "ανήθικη" Ελλάδα. Μιλάμε για προμελετημένο έγκλημα. Σε έναν κόσμο, ο οποίος λειτουργεί στο σύνολό του με δανεικά, μόνον την Ελλάδα "βοηθούν". Ό,τι είναι για όλους τους υπολοίπους "δάνειο", για την Ελλάδα ονομάζεται "βοήθεια με τόκο". Τα ακούνε αυτά και οι αγράμματοι αναγνώστες της Bild και νομίζουν ότι "βοηθάνε" από τις "τσέπες" τους, ενώ στην πραγματικότητα το κράτος τους "κονομάει" από τη δυστυχία των Ελλήνων. Πραγματική "κονόμα", εφόσον εισπράττουν στο ακέραιο τις αποδόσεις παλαιότερων ομολόγων, δίνοντας ενυπόθηκα δάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία από την Τρόικα, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ( και με τις πλάτες της ΔΗΜΑΡ ) είναι αφόρητη.

    Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή με μισθούς/συντάξεις πείνας, και υποχρεώνονται να πληρώνουν 4 και 5 φόρους σε εισοδήματα, ακίνητα και αυτοκίνητα. Επιπλέον με τους νέους φόρους στα ακίνητα και οικόπεδα του 2014 , καθώς και με την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, του χρόνου κάθε οικογένεια θα πληρώνει φόρο άνω των 2500 έως 5000 ευρώ δημιουργώντας μια ... κολασμένη κατάσταση για το 90% των Ελλήνων.

    Όλο αυτό το φορομπηχτικό σκηνικό θα οδηγήσει σε μια σιωπηλή αγανάκτηση που θα εκφραστεί στις κάλπες που θα στηθούν. Τα διαπλεκόμενα ( αστεία ) γκάλοπ είναι εκτός πραγματικότητας, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι σε διαθεσιμότητα. Ο Σύριζα θα ξεπεράσει το 35% και η Χ.Α το 15 με 20% ( αν δεν υπάρχει ο κόσμος που την ψηφίζει από αγανάκτηση και όχι επειδή πιστεύει την ιδεολογία της θα στραφεί σε όποιο άλλο ακραίο κόμμα εμφανιστεί ). Οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ θα ξεπεράσουν το ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τη ΔΗΜΑΡ θα περάσουν το 3% μόνο αν κατέβουν μαζί ( μαζί θα πιάσουν ένα 4 ώς 5% )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση