GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεσσαλονίκη: Με αγροτικά και τρακτέρ η... μεταφορά των μαθητών

της Κάτιας Γερακαρίτου Σήμερα σε όλο το νομό, δεν μεταφέρονται στα σχολικά τους συγκροτήματα με μισθωμένα λεωφορεία 4.000 μαθητές, από...

της Κάτιας Γερακαρίτου
Σήμερα σε όλο το νομό, δεν μεταφέρονται στα σχολικά τους συγκροτήματα με μισθωμένα λεωφορεία 4.000 μαθητές, από σύνολο 6.000, ενώ περίπου 200 - 300 παιδιά δεν προσέρχονται...
καθόλου στις τάξεις τους

Καμπανάκι κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, που μεταφέρονται στα σχολεία ακόμα και με αγροτικά οχήματα κρούουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.

«Κάνω έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικών να σκύψει άμεσα στο πρόβλημα, κινδυνεύουν παιδιά, μεταφέρονται με οιοδήποτε τρόπο και μέσο» τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. «Αλίμονό μας αν κάποιο παιδί πάθει κάτι, θα μετανιώσουμε και εμείς που ως δήμαρχοι δεν κλείσαμε τα σχολεία και το υπουργείο που έχει τεράστια ευθύνη που δεν δίνει λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράδειγμα πως «στην Περιστερά τα παιδιά μεταφέρονται είτε με τρακτέρ είτε σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων».

Σήμερα σε όλο το νομό, δεν μεταφέρονται στα σχολικά τους συγκροτήματα με μισθωμένα λεωφορεία 4.000 μαθητές, από σύνολο 6.000, ενώ περίπου 200 - 300 παιδιά δεν προσέρχονται καθόλου στις τάξεις τους. Ήδη κάποια σχολεία είναι κλειστά, ενώ ορισμένα τελούν υπό κατάληψη.

«Ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες ώρες. Είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και σε ορισμένα σχολεία ένα τμήμα μαθητών δεν συμμετάσχει στην εκπαίδευση. Αυτό είναι παράνομο και παράτυπο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά τις νέες κάθετες μειώσεις των αμοιβών των λεωφορειούχων, έως 60%, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του περασμένου Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η παράταση για τη μεταφορά των μαθητών με τα μισθωμένα λεωφορεία δόθηκε έως ότου ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στους δήμους της Β΄ Περιφέρειας και κυρίως σε Θέρμη, Θερμαϊκό, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, Βόλβη και Χαλκηδόνα.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «το υπουργείο γνώριζε πως όταν καθυστέρησε να ανακοινώσει την παράταση στις συμβάσεις, αυτό θα σήμανε 15 ημέρες χωρίς μεταφορά μαθητών».

Η ΠΕΔΚΜ απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, το οποίο φέτος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Φάνη Παππά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη για το ζήτημα στο αρμόδιο υπουργείο και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις. «Όλοι σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της Παιδείας και των παιδιών» είπε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να δίνει το υπουργείο 26 ευρώ για κάθε δρομολόγιο.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς από λεωφορεία του ΟΑΣΘ ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι δεν δείχνει καλή διάθεση συνεργασίας. Μάλιστα, η ΠΕΔ έχει ήδη κάνει προτάσεις στον Οργανισμό για αύξηση δρομολογίων και ο ΟΑΣΘ δεν ανταποκρίθηκε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης έχει ήδη καταγραφεί κρούσμα στην περιοχή, με οδηγό του ΟΑΣΘ που «εγκατέλειψε» μαθητές σε απομακρυσμένο σημείο από το σχολείο τους.

Από την πλευρά τους οι γονείς που βρίσκονται σε αδιέξοδο, ήδη προχωρούν σε διάφορες κινητοποιήσεις. Ήδη το περασμένο διάστημα πραγματοποίησε παράστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, οι γονείς θέλουν τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να επιλέγονται άλλες μορφές κινητοποίησης, όπως το κλείσιμο δρόμων.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση