GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καψής: Βούληση της κυβέρνησης να δώσει τέλος στον ναζισμό

“Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο του ναζισμού που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και είνα...


“Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο του ναζισμού που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας” τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του...

ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής.

“Το φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί δεν φτάνει μόνο να υπάρξει ο νόμος. Είναι αναγκαίος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να δείξουμε σε όσους για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστηρίξει αυτό το κόμμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια βαρβαρότητα στην εποχή μας, στη δημοκρατική Ελλάδα” τονίζει ο κ. Καψής.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σημειώνει ότι «δεν είναι το ίδιο πράγμα με κανένα τρόπο η Χρυσή Αυγή με τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όπως λέγεται, υπάρχει τεράστια διαφορά. Όμως υπάρχουν ακραίες φωνές σε πολλά κόμματα και υπάρχουν ακραίες απόψεις που έχουν δει το φως και έχουν πέραση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να δείξουμε υπευθυνότητα σε αυτή τη φάση. Και αν θέλετε, να υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα. Συναίνεση όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη και στις συμπεριφορές. Όλοι πρέπει να ξανασκεφτούμε πόσο έχουμε δείξει ανοχή σε φαινόμενα βίας, πως ο πολιτικός λόγος υιοθετεί εκφράσεις και διατυπώσεις που ευνοούν φαινόμενα βίας και κάνοντας την αυτοκριτική μας ως πολιτικό σύστημα, ως μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα της κεντροαριστεράς, ο κ. Καψής τόνισε ότι «χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο για να ισχυροποιηθεί και η δημοκρατία μας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και η εναλλακτική πρόταση της κεντροαριστεράς. Ποια είναι αυτή εναλλακτική πρόταση; Είναι από τη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις -ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να σταματήσει- και από την άλλη πλευρά είναι το κοινωνικό κράτος».

Αναφερόμενος στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ο κ. Καψής σημείωσε ότι θα είναι «μια νέα τηλεόραση οργανωμένη πάνω σε τελείως διαφορετικές βάσεις, έξω από κομματικές ή άλλες πολιτικές παρεμβάσεις και βέβαια αξιοποιώντας σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Χωρίς τα φέουδα και τις δυσκαμψίες που είχε η ΕΡΤ». Απευθυνόμενος μάλιστα στους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ που μεταδίδουν το δικό τους πρόγραμμα στο ραδιομέγαρο ο κ. Καψής υποστήριξε ότι «ακολουθούν λάθος δρόμο. Μένοντας απ’ έξω χάνουν και οι ίδιοι, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στην πρώην ΕΡΤ που θέλουμε όλοι να τα αξιοποιήσουμε και στην καινούργια δημόσια ραδιοτηλεόραση».

«Χρειάζεται ψύχραιμη, αξιόπιστη, αντικειμενική ενημέρωση, αλλά βέβαια και πολιτισμός, καθώς και αυτός υποφέρει από την κρίση και αν δεν τον προσφέρει η δημόσια τηλεόραση, ουσιαστικά θα μείνει εκτός του τηλεοπτικού πεδίου. Αυτοί πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες, το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και δεν το λέω τυχαία: Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης. Θα έλθει η EBU στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και θέλω να ελπίζω ότι σε στενή συνεργασία θα φτιάξουμε ένα κανάλι ανοιχτό στους ορίζοντες της εποχής μας» σημείωσε ο Παντελής Καψής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή μονοπωλούν την επικαιρότητα. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος κρίθηκε μεν προφυλακιστέος στην «Κορυδαλλός Στράσε», όπως έγραψε εύστοχα μια εφημερίδα, αλλά τρεις σημαίνοντες βουλευτές του κόμματος αφέθηκαν ελεύθεροι. Μήπως υπήρξε βιασύνη για επικοινωνιακούς λόγους από την πλευρά των αρχών και δεν «δέθηκε»το κατηγορητήριο;

-Δεν θέλω να σχολιάσω τη δικαστική διαδικασία, έχουν απευθυνθεί βαρύτατες κατηγορίες εναντίον κάποιων στελεχών. Η προφυλάκιση ή μη δεν προδικάζει την αθωότητα κανενός. Θα πάμε σε δίκη και θα δούμε τι θα γίνει. Εκείνο το οποίο σίγουρα υπάρχει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο του ναζισμού που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας.

-Οι πολίτες ανησυχούν όμως κύριε υπουργέ. Τα ξημερώματα υπήρξαν μια-δύο επιθέσεις, όπως μεταδόθηκε. Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι πως θα σταματήσει αυτή η βία;

-Σωστά ανησυχούν, γιατί αυτό το φαινόμενο, για να αντιμετωπιστεί δεν φτάνει μόνο να υπάρξει ο νόμος. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να δείξουμε σε όσους για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστηρίξει αυτό το κόμμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια βαρβαρότητα στην εποχή μας στη δημοκρατική Ελλάδα.

-Γνωρίζετε φυσικά κ. υπουργέ ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι αυτές που τροφοδοτούν το «φίδι» του φασισμού..

-Σίγουρα υπάρχει ένα υπόστρωμα κρίσης πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί τέτοια φαινόμενα. Όμως στην Ελλάδα έχουμε δει ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από ότι σε αντίστοιχες χώρες στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί εδώ; Γιατί φτάσαμε να υιοθετούμε τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες απόψεις ; Νομίζω ότι έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι να ξανασκεφτούμε πόσο έχουμε δείξει ανοχή σε φαινόμενα βίας, πως ο πολιτικός λόγος υιοθετεί εκφράσεις και διατυπώσεις που ευνοούν φαινόμενα βίας και κάνοντας την αυτοκριτική μας ως πολιτικό σύστημα, ως μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα με κανένα τρόπο η Χρυσή Αυγή με τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου

-Δεν αναφέρεστε φυσικά στη περιβόητη θεωρία των δύο άκρων..

-Δεν αναφέρομαι στα δύο άκρα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με κανένα τρόπο η Χρυσή Αυγή με τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όπως λέγεται, υπάρχει τεράστια διαφορά. Όμως υπάρχουν ακραίες φωνές σε πολλά κόμματα και υπάρχουν ακραίες απόψεις που έχουν δει το φως και έχουν πέραση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να δείξουμε υπευθυνότητα σε αυτή τη φάση. Και αν θέλετε κάτι ακόμη. Εμένα με στεναχωρεί ότι με αφορμή τη Χρυσή Αυγή τα κόμματα πάλι καταφέρνουν και τσακώνονται για αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα. Συναίνεση όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη και στις συμπεριφορές. Σωστά ανησυχεί ο κόσμος και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όλοι.

-Να δούμε κύριε υπουργέ και τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Ανεργία στο 27%,το χρέος δεν πέφτει, επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά δεν έχει ρευστότητα. Τι θα γίνει;

-Σίγουρα είναι πολύ δύσκολες εποχές και οι πολίτες έχουν υποστεί πολλές θυσίες. Ζούνε δύσκολα, αλλά να το καταλάβουμε: η χώρα στην ουσία χρεοκόπησε, ζει με τη βοήθεια που παίρνουμε από το εξωτερικό. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, αλλά νομίζω ότι είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Όχι ότι θα τελειώσουν τα προβλήματα – το μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία θα περάσει αρκετός χρόνος για να αντιμετωπιστεί. Από την άλλη πλευρά εμείς πρέπει να είμαστε κύριοι του εαυτού μας. Ότι χρειαστεί θα το κάνουμε. Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι παίρνει γενναία μέτρα, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο και κάποια στιγμή, όχι μακριά στο μέλλον, θα γυρίσει η κατάσταση.

-Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ; ΄

-Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Είχαμε τα ελλείμματα, αυτά αντιμετωπίζονται. Πρώτη φορά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι μόνο αυτό. Είχαμε ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζούσαμε με εισαγωγές που χρηματοδοτούσαμε με δανεικά. Πρέπει να φτιάξουμε τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Αυτό παίρνει χρόνο. Οι χιλιάδες άνθρωποι που απασχολούνταν σε εισαγωγές πρέπει αύριο να απασχολούνται σε παραγωγικές δραστηριότητες, να γίνουν επενδύσεις. Το κλίμα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, η λιτότητα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, η δυσκολία στη χρηματοδότηση.. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος παραγωγής στην οικονομία -και αυτό παίρνει χρόνο δυστυχώς- δεν πρόκειται να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο για να ισχυροποιηθεί και η δημοκρατία μας

-Σε αυτόν τον δρόμο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας η λεγόμενη κεντροαριστερά έχει να προτείνει άλλες λύσεις;

-Η κεντροαριστερά ασφαλώς και μπορεί να δώσει μια εναλλακτική προοπτική. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά και ο καθένας να βάλει πίσω το εγώ του. Και δεν το λέω για κάποιο θεωρητικό λόγο. Χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο για να ισχυροποιηθεί και η Δημοκρατία μας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και η εναλλακτική πρόταση της κεντροαριστεράς. Ποια είναι αυτή εναλλακτική πρόταση; Είναι από τη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις -ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να σταματήσει- και από την άλλη πλευρά είναι και το κοινωνικό κράτος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, από τους οποίους μόνο ένα μικρό ποσοστό παίρνει επίδομα ανεργίας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα μου πείτε πως θα το χρηματοδοτήσουμε; Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε το έλλειμμα και να μην αφήσουμε αυτόν τον κόσμο στην τύχη του. Αυτό πρέπει να είναι η σημαία της κεντροαριστεράς.

-Κύριε υπουργέ να δούμε και τα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Πότε θα λειτουργήσει με το σύνολο των 2.000 εργαζομένων η Δημόσια Τηλεόραση;

-Η Δημόσια Τηλεόραση αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Για να πάρει το σύνολο των 2.000 εργαζομένων πρέπει να ανοίξει η Αγία Παρασκευή. Εμείς πρέπει όμως να προχωρήσουμε. Σήμερα-αύριο ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να αρχίσει να υπάρχει η νέα τηλεόραση – η ΝΕΡΙΤ όπως έχει ονομαστεί. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας. Μια νέα τηλεόραση οργανωμένη πάνω σε τελείως διαφορετικές βάσεις, έξω από κομματικές ή άλλες πολιτικές παρεμβάσεις και βέβαια αξιοποιώντας σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Χωρίς τα φέουδα και τις δυσκαμψίες που είχε η ΕΡΤ.

Μήνυμα προς τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ

-Αν είχατε απέναντί σας τους εργαζόμενους που μεταδίδουν το δικό τους πρόγραμμα από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τι θα τους λέγατε;

-Θα τους έλεγα ότι ακολουθούν λάθος δρόμο. Όλα τα συνδικαλιστικά αιτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι έχουν λυθεί, έχουν αντιμετωπιστεί και νομίζω ότι είναι και για το δικό τους συμφέρον, για το συμφέρον όλων μας να πάρουν μέρος στο χτίσιμο της καινούργιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και για αυτούς όμως. Μένοντας απ’ έξω χάνουν και οι ίδιοι, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στην πρώην ΕΡΤ που θέλουμε όλοι να τα αξιοποιήσουμε και στην καινούργια δημόσια ραδιοτηλεόραση.

-Πότε θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ; Σας ρωτάω γιατί με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οποία χρειάζεται για όλους τους άλλους πλην των δημοσιογράφων, απαιτούνται τουλάχιστον 4 μήνες. Και υπάρχει και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ..

- Η ευρωπαϊκή προεδρία θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Θα υπάρξει μια ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να στήσει τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται και μετά θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα που θα παραχτεί. Από εκεί και πέρα κάνουμε κάθε προσπάθεια αυτές τις ανελαστικές προθεσμίες του ΑΣΕΠ, των διαγωνισμών να τις συντομεύσουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Υπήρξε μια καθυστέρηση ενάμισι μήνα για να αποφασιστεί το ΔΣ, προφανώς αυτό μας πήγε λίγο μετά τους χρόνους, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την ελληνική προεδρία.



-Που θα διαφέρει η ΝΕΡΙΤ από την ΕΡΤ, εκτός του αριθμού των εργαζομένων;

-Θα είναι πιο λιτή, δεν πρέπει να έχει όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες -και αυτό θα το κάνει φυσικά το νέο ΔΣ- τις συνδικαλιστικές αγκυλώσεις, που είχε η πρώην ΕΡΤ. Υπήρχαν πέντε αρχεία τηλεοπτικά για παράδειγμα, υπήρχαν κάποιοι κανονισμοί εκτός πραγματικότητας – στο στούντιο για παράδειγμα δεν μπορούσαν να μπούνε οι άνθρωποι της πληροφορικής γιατί ήταν άβατο, αυτά δεν επιτρέπονται.

Η άλλη μεγάλη διαφορά θα είναι ότι θα πρέπει να λειτουργεί αξιοκρατικά, έξω από παρεμβάσεις και αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο.

Ψύχραιμη, αξιόπιστη, αντικειμενική ενημέρωση, αλλά βέβαια και πολιτισμός

-Η ΝΕΡΙΤ θα είναι μόνο τηλεόραση ή και ραδιόφωνο; Γιατί προς το παρόν είναι κυρίως τηλεόραση. Τα 5 ραδιόφωνα έχουν συγχωνευτεί σε ένα..

-Και τώρα αν άνοιγε η Αγία Παρασκευή αυτό θα αντιμετωπιζόταν. Θα υπάρξουν περισσότερα ραδιόφωνα, δεν το συζητώ, δεν θα είναι μόνο ένα. Θα είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά για παράδειγμα ένα ραδιόφωνο που θα μεταδίδει κλασική μουσική και τζαζ που δεν προσφέρεται από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα είναι απαραίτητο. Υπήρχε ο ραδιοσταθμός «Κόσμος» που είχε πολύ καλό πρόγραμμα, όλα αυτά θα τα αποφασίσει το ΔΣ, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι σαφής.

-Σας ασκούν κριτική για τους συμβασιούχους. Η προκήρυξη δεν τους έδινε κανένα μπόνους ενώ θα μπορούσε π.χ. να υπάρχει μια αναλογική πριμοδότηση ανάλογα με τους μήνες που είχαν δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια ως το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μπορεί να γίνει κάτι για την πρόσληψη των συμβασιούχων;

-Η ΝΕΡΙΤ θα φτιαχτεί από την αρχή. Δεν θα υπάρξει πριμοδότηση σε πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ. Πάμε να φτιάξουμε μια τηλεόραση που θα λειτουργεί σε αξιοκρατικές βάσεις, εκεί έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος όλοι. Εκείνο που ισχύει από την άλλη πλευρά είναι ότι η ΕΡΤ είχε πολύ καλά στελέχη και ασφαλώς πολλά από αυτά θα πρέπει να είναι στη νέα ραδιοτηλεόραση, αλλά αυτό θα κριθεί αξιοκρατικά.

-Πιστεύετε κύριε υπουργέ ότι για το λαό, τους πολίτες, οι οποίοι και πληρώνουν, η νέα ραδιοτηλεόραση θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές;

-Αυτό είναι το στοίχημα. Η τηλεόραση πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες το ανταποδοτικό τέλος με τη μορφή υπηρεσιών που θέλει ο πολίτης. Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες; Είναι στον τομέα του πολιτισμού, στον τομέα της ενημέρωσης και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αξιόπιστη ενημέρωση, τέτοια που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός σε περίοδο που υπάρχει τέτοια ένταση στο πολιτικό μας σύστημα. Χρειάζεται ψύχραιμη, αξιόπιστη, αντικειμενική ενημέρωση, αλλά βέβαια και πολιτισμός, καθώς και αυτός υποφέρει από την κρίση και αν δεν τον προσφέρει η δημόσια τηλεόραση, ουσιαστικά θα μείνει εκτός του τηλεοπτικού πεδίου. Αυτοί πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες, το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και δεν το λέω τυχαία: Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης. Θα έλθει η EBU στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και θέλω να ελπίζω ότι σε στενή συνεργασία θα φτιάξουμε ένα κανάλι ανοιχτό στους ορίζοντες της εποχής μας.

ysterografa.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση