GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κοιλίτσα εξασθενεί τη μνήμη

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένο γύρω από την κοιλιά τους αντιμετωπίζουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσο...


Οι άνθρωποι που έχουν πολύ λίπος συσσωρευμένο γύρω από την κοιλιά τους αντιμετωπίζουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και...

άνοια στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κοιλίτσα εξασθενεί τη μνήμη

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με αυξημένο κοιλιακό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος στο συκώτι.

Η συγκεκριμένη πρωτείνη ονομάζεται PPARalpha, ελέγχει το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ, βρίσκεται στο κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο, και ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση.

Όταν οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι, αρχικά εξαντλούν τα επίπεδα της PPARalpha στο συκώτι τους, και στη συνέχεια στο σύνολό του οργανισμού τους, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου τους.

Η κοιλίτσα εξασθενεί τη μνήμη

Οι επιστήμονες στο Rush University Medical Centre, στο Σικάγο, που συνεργάστηκαν με το National Institutes of Health, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας ένεσης για τη βελτίωση της μάθησης και της μνήμης σε άτομα με άνοια.

Ο Δρ Kalipada Pahan από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush, δήλωσε: ''Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το λίπος συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία τόσο της μνήμης, όσο και της μάθησης''.

Ποντίκια με χαμηλά επίπεδα της PPARalpha, φάνηκε να έχουν δυσκολία στην μάθηση και τη μνήμη, ενώ η έγχυση του PPARα στον ιππόκαμπο τους βελτιίωσε και την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη τους.

Η κοιλίτσα εξασθενεί τη μνήμη

Ο Δρ Pahan ανέφερε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστώσουν οι ειδικοί πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν φυσιολογικά τα επίπεδα της PPARalpha στον εγκέφαλο, ώστε τα τρωκτικά να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα στην απώλεια μνήμης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα, η άπνοια ύπνου, τo αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει άνοια.

Η άνοια επηρεάζει σήμερα περίπου 800.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση