GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΟΥ Θήρας: Ένας βρώμικος λεκές στο κέντρο του νησιού

Στα μέσα του 16ου αιώνα, ο τούρκος σουλτάνος, παραχώρησε τα νησιά των Κυκλάδων, στον ευνοούμενό του, τον εβραίο τραπεζίτη Ιωσήφ Νάζι...


Στα μέσα του 16ου αιώνα, ο τούρκος σουλτάνος, παραχώρησε τα νησιά των Κυκλάδων, στον ευνοούμενό του, τον εβραίο τραπεζίτη Ιωσήφ Νάζι. Αυτός, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, δεν τα επισκέφτηκε ποτέ. Περιοριζόταν απλά να εισπράττει τους φόρους μέσω τοποτηρητών. Αργότερα την ευθύνη ανέλαβε ο Καπουδάν Πασάς (τίτλος που είχε ο εκάστοτε αντιναύαρχος του Αιγαίου) που κι αυτός χρησιμοποιούσε αντιπροσώπους.

Δηλαδή η Θήρα και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, είχαν μόνο την υποχρέωση καταβολής των φόρων, μια συνήθεια που –σε γενικές γραμμές- συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι μάλιστα τόση η αδιαφορία του σημερινού Καπουδάν Πασά, που ούτε καν το κτίριο των τοποτηρητών του, δε φροντίζει να ευπρεπίσει λιγάκι. Μέσα στο κέντρο των Φηρών, σε ένα από τα τουριστικότερα σημεία του πλανήτη, το κτίριο είσπραξης φόρων που προορίζονται για το ελληνικό κράτος, δεν είναι παρά ένα άθλιο γιαπί που περισσότερο θυμίζει καραγκιόζ μπερντέ, παρά έδρα της κρισιμότερης υπηρεσίας της Πολιτείας. Γιατί δεν είναι μόνο η πρόσοψη με τα διαβρωμένα χρώματα και τους φθαρμένους σοβάδες, αλλά και οι αντιαισθητικές σκαλωσιές, που βρίσκονται εκεί πάνω από ένα χρόνο. Φαίνεται μάλιστα, πως δεν είναι εκεί ως προαπαιτούμενο για τις αναγκαίες εργασίες αναμόρφωσης, αλλά για την αντιστήριξη του ήδη παλαιού κτιρίου.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ;

Πέρα πάντως από την αλγεινή εντύπωση των συναλλασσομένων-υποτελών που προσφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ελληνικό κράτος, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος: ακριβώς μπροστά βρίσκεται το ηρώο πεσόντων, όπου πραγματοποιούνται οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους. Δίπλα στην έδρα της εφορίας βρίσκεται επίσης το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, του οποίου τα εκθέματα, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από το «σύγχρονο» οικονομικό κέντρο του νησιού. Σε ελάχιστη απόσταση πίσω, διακρίνεται η Μητρόπολη Θήρας, ενώ μόλις 30 μέτρα βόρεια βρίσκεται το τουριστικότερο κομμάτι της Σαντορίνης. Η Δ Ο Υ Θήρας, μοιάζει δηλαδή σαν ευμεγέθης λεκές σε κατάλευκο πουκάμισο. Και το χειρότερο;. Αυτός που το φοράει, δείχνει να μη νοιάζεται καν.

Ακόμα λοιπόν κι αν οι ιθύνοντες δεν σκέφτονται την άθλια εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες και τη δυσάρεστη εντύπωση που προκαλείται στους πολίτες, μήπως θα έπρεπε να υπολογίσουν λιγάκι το συμβολισμό του χώρου;. Εκτός κι αν η Εφορία (Δ Ο Υ Θήρας, επισήμως), ξέμεινε από λεφτά και πρέπει να γίνει έρανος για την επισκευή του –ιδιόκτητου- κτιρίου της.
 santonews.com

1 σχόλιο

  1. Αραγε,
    το κτίριο είσπραξης φόρων, εισπρατει φόρους ή...ουτε τους μισθους των υπαλλήλων του δεν καλυπτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση