GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εσύ θες να είσα ευτυχισμένη;

Για να σου πω τη μαύρη αλήθεια, φίλη μου, το έχω παρατηρήσει πολλές φορές και σε μένα την ίδια αλλά και σε πολλούς ανθρώπους γύρω μου ότι...

Για να σου πω τη μαύρη αλήθεια, φίλη μου, το έχω παρατηρήσει πολλές φορές και σε μένα την ίδια αλλά και σε πολλούς ανθρώπους γύρω μου ότι ταλαιπωρούμαστε πάρα πολύ με το πώς πρέπει να είμαστε ή να μην είμαστε σε σχέση με τους άλλους χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος στην πραγματικότητα!
Αλλά επειδή δεν το έχω παρατηρήσει μόνο εγώ, αλλά(!) και η φίλη επιστήμη, ήρθε η ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπευτής Beverley Stone να σου πει με το βιβλίο της...
(Stay Or Leave? Six Steps To Resolving Your Relationship Indecision) να μην στεναχωριέσαι γιατί υπάρχει λύση! Αυτό που προτείνει είναι ένα πρόγραμμα για να αποφασίσει κανείς αν θα μείνει ή αν θα φύγει από μια ερωτική σχέση, κοιτάζοντας το, όμως, πιο προσεκτικά νομίζω ότι ισχύει για όλο το πλέγμα των σχέσεων μας με βασικότερη αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας! Για δες και εσύ και πες μου!
Μην ανησυχείς συνεχώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι.
Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας γιατί ουσιαστικά έτσι μας βάζουμε συνεχώς σε δεύτερη μοίρα παραμελώντας και τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Είναι βέβαιο ότι όσα λες, κάνεις ή δεν κάνεις σχολιάζονται από τους γύρω, αλλά όλες αυτές οι σκέψεις των τρίτων δεν είναι τίποτα άλλο από μια οπτική ενός εξωτερικού παρατηρητή, όπως άλλωστε ισχύει και για τη δική σου γνώμη για τα δικά τους προσωπικά θέματα. Σκέψου, λοιπόν, ότι ζητούμενο δεν είναι να είναι ευχαριστημένοι όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα, άφησε το άγχος μήπως σε απορρίψουν και ξεκόλλα!

Δέξου τις αντιθέσεις σου.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του διλήμματα που φαίνονταν σχεδόν αξεπέραστα αφού σε ορισμένα ζητήματα κάποια κομμάτια του εαυτού μας πολύ συχνά υποστηρίζουν ακόμα και εξίσου και τις δύο αντικρουόμενες επιλογές! Ναι, δεν είσαι η μόνη! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην τρελαθείς, να δεχτείς αυτήν την εσωτερική αντίθεση το συντομότερο δυνατό και μάλιστα να την ενθαρρύνεις να εξελιχθεί! Δηλαδή κατάγραψε τα επιχειρήματα και των δύο «φωνών» σου κάνοντας τις έτσι συμμάχους στο να πάρεις τελικά μια οριστική απόφαση.

Βγες από την παγίδα του «δεν μπορώ».
Πάρα πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν με βάση την εμπειρία τους από συνεδρίες με ζευγάρια ότι ακόμα και η απλή αντικατάσταση της φράση «δεν μπορώ» από τη φράση «δεν θέλω» μπορεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κάνει την διαφορά αφού σε βοηθάει να συνειδητοποιείς ότι εσύ η ίδια είσαι που επιλέγεις τι θα μείνει και τι θα φύγει από τη ζωή σου, ποια σχέση θα κρατήσεις και ποια θα διαλύσεις.

Στηρίξου στον εαυτό σου και όχι στους άλλους.
Είναι εντελώς άλλο πράγμα το να ελπίζεις ότι υπάρχουν στη ζωή σου κάποιοι κοντινοί και αγαπημένοι άνθρωποι που θα σε στηρίξουν όποτε χρειαστεί και άλλο το να περιμένεις να σε «αναλάβουν» δίνοντας εκείνοι λύση στα προβλήματα για λογαριασμό σου! Μπορεί να σου φαίνεται τρομερά φοβιστικό, αλλά αν αφήσεις να σε καθηλώσει ο φόβος και η ανησυχία για το άγνωστο μέλλον απλώς θα βαλτώσεις και στις σχέσεις σου και στη ζωή σου γενικά. Είναι πιθανό να κάνεις λάθος, αλλά αυτό αφ’ ενός θα το διαπιστώσεις στο μέλλον και αφ’ ετέρου θα σημαίνει τουλάχιστον ότι δεν έμεινες αδρανής και έρμαιο της τύχης!

Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο στη ζωή σου.
Πολλές φορές έχουμε την τάση να πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό και να αντιμετωπίζουμε ό,τι μας συμβαίνει σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο που φυσικά συμβαίνει μόνο σε μας και κανένας άλλος δεν μπορεί να μας καταλάβει και να μας βοηθήσει. Ένα μικρό κόλπο για να βάζεις τα πράγματα στις ρεαλιστικές τους διαστάσεις και να μην κάνεις πίσω –μπρος ή να μπαίνεις σε διλήμματα ξεχνώντας τις ουσιαστικές επιθυμίες κα αξίες σου είναι να κάνεις τις εξής δύο υποθετικές ερωτήσεις στον εαυτό σου:

Αυτό που αντιμετωπίζω τώρα σε τι βαθμό θα με απασχολεί σε ένα χρόνο από τώρα;
Αν ήξερα ότι έχω να ζήσω μόνο έξι μήνες ακόμα, τι θα επέλεγα;

Αγαπημένη μου, όσο περίεργες ή ακόμα και μακάβριες να σου φάνηκαν οι παραπάνω ερωτήσεις, μην διστάσεις και να σου τις θέσεις και να τις απαντήσεις φυσικά! Το να λογοκρίνεσαι, να γεμίζεις ενοχές, να καταπιέζεις τα θέλω σου και την άποψη σου συνεχώς προκειμένου να εκπληρώνεις τις προσδοκίες που έχουν οι γύρω σου από εσένα ή για να καλύψεις την εικόνα που νομίζεις ότι έχουν εκείνοι για σένα είναι μάταιο, κενό και το βασικότερο από όλα σε καταδικάζει στο να μην χαίρεσαι τη ζωή σου! Λάβε τα μέτρα σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση