GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίκαιρη ερώτηση Μανωλάκου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εργασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά...


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εργασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να επαναλειτουργήσει άμεσα το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πλήρως με όλες του τις δραστηριότητες και παράλληλα να μη γίνει καμία απόλυση, να μη θιχτούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«Προς τους Υπουργούς Άμυνας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στον αέρα βρίσκονται οι 1.100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η λειτουργία του Ναυπηγείου. Από 1/10/2013, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, καθώς έληξε τυπικά το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (παρά το γεγονός ότι από δικαστήριο το μέτρο είχε κριθεί παράνομο) με 4 μεροκάματα το μήνα, που τους είχε επιβάλει η εργοδοσία από τις 18 Απρίλη 2012. Ωστόσο το Ναυπηγείο παραμένει εδώ και 18 μήνες ουσιαστικά εκτός λειτουργίας με τραγικές τις συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου έχουν ρημάξει, καθώς είναι ασυντήρητες εδώ και καιρό. Στην ίδια κατάσταση είναι και τα υποβρύχια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το Ναυπηγείο είναι χωρίς ρεύμα και αναμενόταν και η διακοπή παροχής νερού.

Το κλείσιμό του προανήγγειλε, με επιστολή της, η αραβογερμανικών συμφερόντων εταιρεία της ΑDM και της ΤhyssenKrupp, που αναφέρει: «Ενόψει της λήξης της εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στις 30 Σεπτέμβρη, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι από πλευράς δραστηριότητας η εταιρεία βρίσκεται στο ίδιο μηδενικό σημείο με αυτό που την ανάγκασε να εφαρμόσει το μέτρο πριν από 18 μήνες. Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε(….)ότι οποτεδήποτε η εταιρεία εισπράξει τα οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο και ανάλογα με τη ροή εισπράξεων θα είναι σε θέση και θα ανταποκριθεί και στις προς εσάς υποχρεώσεις».

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μονοπώλια, που ελέγχουν το Ναυπηγείο, για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν προεισπράξει περίπου το 75% του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος και συγκεκριμένα το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Παρ” όλα αυτά έχει παραδώσει μόλις 1 υποβρύχιο.

Η εργοδοσία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, αξιοποιώντας την πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων και κρατώντας κλειστό το Ναυπηγείο, εκβιάζει για περισσότερα προνόμια και «ζεστό χρήμα».

Η συγκυβέρνηση, υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ, συρρικνώνει συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν και σε σχετικές Ερωτήσεις, ότι λύση για τους εργαζόμενους και το λαό είναι η ύπαρξη Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας ενταγμένου σε κεντρικό – πανεθνικό σχεδιασμό και πλήρη ρήξη με τους περιορισμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ. Καμιά άλλη λύση, καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, δεν μπορεί να σταματήσει τη συρρίκνωση των ναυπηγείων και την ισοπέδωση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, θα αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη ώστε:

Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πλήρως με όλες του τις δραστηριότητες (και το Τροχαίο Υλικό).

Να μη γίνει καμία απόλυση και να μη θιχτούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι». iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση