GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΡΟΝΤΧΑΪΜ Ή ΒΕΛΟΝΤΡΟΜ;

Δεύτερη μόλις αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ήδη ο Ολυμπιακός δίνει ένα κομβικότατο αγώνα στις Βρυξέλλες απέναντι στην Άντ...

Δεύτερη μόλις αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ήδη ο Ολυμπιακός δίνει ένα κομβικότατο αγώνα στις Βρυξέλλες απέναντι στην Άντερλεχτ, το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους από εδώ και πέρα στόχους των Πειραιωτών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Έτσι όπως τα κατάφεραν ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του δύο εβδομάδες πριν στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός πρέπει να μην ηττηθεί στο Βέλγιο, ώστε να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες του πρώτα για την τρίτη θέση που οδηγεί στους 32 του Γιουρόπα και – υπό προϋποθέσεις (με βασικότερη τη ραγδαία βελτίωση της δικής του εικόνας) – για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε περίπτωση ήττας, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει μάλλον να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την ιδέα πως, για ακόμη μια χρονιά, θα πρέπει να αναζητήσουν την πολυπόθητη για όλους στο λιμάνι ευρωπαϊκή διάκριση μέσω του Γιουρόπα Λιγκ.
Η ανάγκη για το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν θα πρέπει να συνοδεύεται με την ιδέα ενός αγώνα δίχως αύριο, με την προσέγγιση που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Μίτσελ σκέφτεται να κατεβάσει την ομάδα με ένα άκρως επιθετικό σχήμα, επιλογή η οποία μπορεί να αποδίδει στα εντός έδρας παιχνίδια με κατώτερους αντιπάλους στην Ελλάδα, είναι όμως ιδιαίτερα επίφοβη για ένα εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς. Μπορεί η Άντερλεχτ ως ομάδα όντως να μην βρίσκεται σε τοπ φόρμα, να αντιμετωπίζει προβλήματα στην αμυντική της γραμμή και να μην έχει την αξιόπιστη λύση στην επίθεση (ο πολυδιαφημισμένος Μίτροβιτς, ακριβότερη φετινή μεταγραφή της Άντερλεχτ, ακόμη δεν έχει καταφέρει να εγκλιματιστεί στο Βέλγιο), αν όμως ο Ολυμπιακός οδηγήσει τον αγώνα σε ρυθμό ροντέο, είναι βέβαιο πως έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει.
Οι ποδοσφαιριστές που διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι στο ρόστερ τους δεν χρειάζονται επιθετική διάταξη, προκειμένου να αποδώσουν καλό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Ίσα ίσα, Βάις και Κάμπελ, με την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητά τους, είναι κομμένοι και ραμμένοι για τέτοιου είδους παιχνίδια. Με αυτούς στα άκρα τις επίθεσης και τον Φουστέρ πίσω από τον επιθετικό, ο Ολυμπιακός αποκτά αξιόπιστη τελική προσπάθεια, κερδίζει σε πίεση και τρεξίματα και απεμπλέκει τους Σάμαρη και Μανιάτη, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν στο χώρο του κέντρου, από την συνεχή ανάγκη να ανεβαίνουν για να πιέσουν την πρώτη μπαλιά από πλευράς Άντερλεχτ.
Πρέπει δε να σημειωθεί πως όσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τους ερυθρόλευκους, άλλο τόσο (και περισσότερο) είναι και για τους Βέλγους, οι οποίοι σε περίπτωση ήττας θα δουν τις ελπίδες τους για συνέχιση της ευρωπαϊκής τους πορείας να περιορίζονται δραματικά. Την πίεση αυτή για το αποτέλεσμα, η οποία υπάρχει στην πλευρά της Άντερλεχτ, ο Ολυμπιακός πρέπει να την εκμεταλλευτεί στη διάρκεια του παιχνιδιού και ο καλύτερος τρόπος να το κάνει είναι να παίξει ένα ποδόσφαιρο υπομονής και να προπσαθήσει να κεφαλαιοποιήσει κάθε ευκαιρία που –δεδομένα− θα του παρουσιαστεί όσο το ματς εξελίσσεται.
Στον σημερινό αγώνα, από πλευράς ποδοσφαιριστών, το κλειδί είναι η συμμετοχή ή μη του Φουστέρ στην αρχική ενδεκάδα. Ο Ισπανός αποτελεί αποδεδειγμένα τον καλύτερο παίκτη των Πειραιωτών στην πίεση ψηλά και η αποτελεσματικότητά του όταν η μπάλα πέφτει μέσα στην περιοχή είναι εκ των ουκ άνευ για τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, για να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, ο Μίτσελ πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πληθωρικό τρόπο παιχνιδιού του Σάμαρη, ο οποίος βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη των ερυθρολεύκων από τον άξονα με την αξιόπιστη πάσα του (σε ρόλο Ορμπάιθ επί Βαλβέρδε), χρειάζεται όμως δίπλα του ένα χαφ προσανατολισμένο αποκλειστικά να καλύπτει τις τρύπες από τις προωθήσεις και τις αμυντικές αδυναμίες των συμπαικτών του (ο Μανιάτης μπορεί να ανταποκριθεί ως ένα σημείο στο ρόλο αυτό, δεν είναι όμως το εξάρι στο οποίο μπορεί να στηρίζεται ολόκληρη η αμυντική λειτουργία της ομάδας). Η άμυνα της Άντερλεχτ δεν είναι κάτι το εξαιρετικό και οι επιθετικοί του Ολυμπιακού διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα και έκρηξη ώστε να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στους Βέλγους, το στοίχημα για τον Μίτσελ όμως είναι οι ποδοσφαιριστές του να αντέξουν στην πίεση που θα τους ασκηθεί και να μην χαλάσουν στην άμυνα όσα καλά μπορούν να παράξουν στην επίθεση.
Για τις στημένες φάσεις έγινε μεγάλη κουβέντα μετά το ματς με την Παρί. Εμείς δεν θα πούμε πολλά, με την ελπίδα ο προπονητής του Ολυμπιακού να κατάλαβε πως η ομάδα του προδόθηκε από την ελλειπή της τακτική προετοιμασία για τις ανάγκες αυτού του επιπέδου. Θα σημειώσουμε απλά πως, αν οι ερυθρόλευκοι μετά το κάζο από τους Γάλλους δεν παρουσιαστούν άκρως βελτιωμένοι στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, τότε θα αδικήσουν τον εαυτό τους, τον κόπο και τις προσπάθειές τους και αυτή τη φορά η καλή εμφάνιση σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού δεν θα καταφέρει να κρύψει το μέγεθος της αποτυχίας, όπως είχε γίνει μετά τον αγώνα με την Παρί στο Φάληρο.
Ας μη γελιόμαστε, ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει σήμερα στο «Κονσταντ Βαντεν Στοκ» ως φαβορί, ακόμη και απέναντι σε μια ομάδα που δεν πείθει κανέναν αυτή την περίοδο πως μπορεί να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη. Η Άντερλεχτ είναι η πρωταθλήτρια Βελγίου και κάλλιστα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζημιά στους Πειραιώτες. Καλύτερα έτσι όμως. Ως αουτσάιντερ, ο Ολυμπιακός πήρε τα διπλά σε Βρέμη, Ρώμη, Μασσαλία και Μονπελιέ. Ως φαβορί, αντίθετα, ηττήθηκε εύκολα από τη Χέρενφεν, τραγικά από τη Μόλντε και εξευτελιστικά από τη Ρόζενμποργκ. Ποιος θα είναι ο τρόπος που θα θυμόμαστε τον αγώνα των Βρυξελλών; Η απάντηση σε λίγες ώρες στο χορτάρι…
Γιώργος Ρηγούτσος
http://www.mpalanalyseto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση