GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την Πορτογαλία

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2014 «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση» της χώρας, που έχει λάβει διεθνή βοήθεια, «να...

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2014 «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση» της χώρας, που έχει λάβει διεθνή βοήθεια, «να μειώσει το έλλειμμά της, όμως παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι» όσον αφορά...
την εφαρμογή του, εκτίμησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Μεταξύ των κινδύνων στους οποίους αναφέρεται ο Moody’s περιλαμβάνεται η πιθανότητα κάποια από τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο να απορριφθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κάποιων συγκεκριμένων μέτρων», κυρίως όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικά πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί και, έπειτα από μια απόφασή του τον προηγούμενο Απρίλιο, η κυβέρνηση είδε να χάνονται έσοδα που εκτιμώνται στα 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν επηρεάζει τη βαθμολογία της Πορτογαλίας, που είναι Ba3 με αρνητικές προοπτικές, διαβεβαιώνει ο Moody’s. Η δημοσιοποίηση αυτής της ανάλυσης από τον οίκο αξιολόγησης γίνεται μετά την παρουσίαση την Τρίτη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες.

Τα νέα αυτά μέτρα λιτότητας αναμένεται να επιτρέψουν στην Πορτογαλία, η οποία έλαβε τα 2011 δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ το 2014, και στη συνέχεια στο 2,5% το 2015. Εξάλλου ο Moody’s προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προκύψουν και πολιτικοί κίνδυνοι εξαιτίας κάποιων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση