GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ήττα για τους βρετανούς εκδότες εφημερίδων

Οι βρετανοί εκδότες έχασαν τη μάχη καθώς ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημά τους να ανασταλεί η απόφαση του Συμβουλίου το...

Οι βρετανοί εκδότες έχασαν τη μάχη καθώς ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημά τους να ανασταλεί η απόφαση του Συμβουλίου του Θρόνου με την οποία είχε απορριφθεί η δική τους πρόταση για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της λειτουργίας του Τύπου.

Να θυμίσουμε ότι ύστερα από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει όταν αποκαλύφθηκε το 2011 ότι δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, διασημοτήτων και πολιτικών είχαν γίνει στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών από αστυνομικούς και δημοσιογράφους, είχαν διατυπωθεί επανειλημμένες εκκλήσεις στη Βρετανία να υπάρξει μεταρρύθμιση του τρόπου ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Ένα αποκαλούμενο βασιλικό διάταγμα για τη ρύθμιση του Τύπου έχει ήδη λάβει την έγκριση των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης καθώς και της οργάνωσης Hacked Off, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα των υποκλοπών επικοινωνιών, αλλά αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις από μέρους των εκδοτών και των δημοσιογράφων.

Τα μέσα ενημέρωσης προσέφυγαν στο ανώτερο δικαστήριο επιδιώκοντας να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίασή του για να εξεταστεί το θέμα καθώς το Συμβούλιο του Θρόνου, ένα σώμα το οποίο συγκροτούν κυβερνητικά στελέχη, επρόκειτο να ζητήσει την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Οι εκδότες υποστήριζαν ότι η δική τους πρόταση δεν μελετήθηκε επαρκώς και ότι το κυβερνητικό σχέδιο επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου.

Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής νομική αιτιολόγηση για να εξετάσει το θέμα αυτό —κάτι που θα σήμαινε ότι η διαδικασία για την οριστική κύρωση της κυβερνητικής πρότασης θα καθυστερούσε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες— και απέρριψε την προσφυγή των εκδοτών.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου, που θα μπορεί να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις εφημερίδες που δεν τηρούν τους κανόνες και κρίνονται ένοχες για παράβαση της δεοντολογίας.

Αντίθετα το σχέδιο των ιδίων των μέσων ενημέρωσης προέβλεπε απλώς μέτρα βελτίωσης του συστήματος αυτορρύθμισης το οποίο ισχύει έως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση