GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο έξυπνος μάνατζερ στην Ελλάδα των φαστ-τρακ εξαφανίσεων …

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου». Και ο Μπενιαμίν Νετα...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου». Και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «απάντησε»: «Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Πώς το λέμε αυτό; Πάρε-δώσε! Τι σχέση έχει αυτό με το αντιφασιστικό κίνημα; Καμία! Με τι έχει σχέση; Με την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων και την μονοπωλιακή διάρθρωση και λειτουργία των πολύ μεγάλων, μέσω προνομιακού τραπεζικού δανεισμού, μεθοδεύσεων ταχείας - υπεράνω του νόμου που ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου - αδειοδότησης με one-stop-shop διαδικασία και απόλυτο «ρυθμιστή» την ίδια την κυβέρνηση, δηλαδή τον πρωθυπουργό [Fast Track, ονομάζεται αυτό], που συνδυάζεται με υπερεκμετάλλευση της λαϊκής αποταμίευσης και της φοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων και των μικροϊδιοκτητών.

Μπερδευτήκατε; Θα ξεμπερδευτούμε… Τί σχέση έχει η φαστ-τρακ εξαφάνιση της ΧΑ με τις φαστ-τρακ μπίζνες της κυβέρνησης; Μα, βασίζονται στην ίδια αυταρχική ιδέα ενός νεοφιλελευθέρου «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», τον οποίον κάποιοι φίλοι μου δεν θα δίσταζαν να αποκαλέσουν «σουπερκαπιταλιστικό σταλινισμό». Μα, τι είναι αυτά που λες, η ΧΑ δεν είναι εγκληματική οργάνωση τρομοκρατών που επιδιώκουν την βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος; Δεν πρέπει να εξαφανιστεί για να εμφανιστούν οι εξαφανισμένοι επενδυτές;

Η ΧΑ εμπόδιζε την εμφάνισή τους; Μάλλον όχι, αν εξαιρέσουμε το ζήτημα της αισθητικής! Τότε ποιος; Μα οι μόνιμοι εχθροί των κεφαλαιοκρατών, αριστεροί με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ και αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κυβερνήσει στον καπιταλισμό! Άκου πράγματα… τί ξέρει αυτός από μπίζνες; Έτσι δεν λένε τόσα χρόνια αυτοί που πτώχευσαν το κράτος και τις τράπεζες, διαλύουν την αγορά και εξευτελίζουν σήμερα την κοινωνία; Έτσι δεν λένε οι νεοφιλελεύθεροι ντερμπεντέρηδες στα κανάλια και έτσι δεν γράφουν οι εφημερίδες τους; Αν είναι έτσι, τότε να εξαφανίσουμε την αριστερά γενικώς, παίρνοντας αμπάριζα από την ΧΑ… το ένα άκρο που λέει και ο νεόκοπος εξτρεμιστής των μπίζνες Αντώνης Σαμαράς.

Μα, προς τα εκεί βαδίζει το πράγμα. Αυτοί οι «δυστυχείς» νεοναζί, με το εγκληματικό πράγματι ταπεραμέντο και τον μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη, αποτελούν το πρόσχημα για φαστ-τρακ περιθωριοποίηση της αριστεράς. Σε λίγο θα δείτε πώς θα δέσει η χυδαιότητα των «δύο άκρων», με την κρατική μηχανή να αναλαμβάνει η ίδια τον ρόλο της ΧΑ για την σκληρή υποταγή του κινήματος των εργαζομένων και των αντιφασιστών και την συμμόρφωσή τους στην «σταλινική» πρακτική του ολοκληρωτικού καπιταλισμού δια των φαστ-τρακ ξεπουλημάτων και παραχωρήσεων «γης και υδάτων» σε απίθανους μάνατζερ που θα αποτελέσουν τους πιονέρους σχηματισμού Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) - που καλώς τις συνδέετε πολιτικά με τις ΑΟΖ όσοι καταλαβαίνετε οικονομικά και όχι απλώς «εθνικιστικά» – όπου το νομικό καθεστώς του κράτους υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον του επενδυτή, ο οποίος υπάγεται σε πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και ιδιαίτερο καθεστώς για την χρησιμοποίηση (εκμετάλλευση το λέγαμε παλιότερα) εδάφους και εργασίας.

Αυτές οι ΕΟΖ δομούνται στο πλαίσιο των φαστ-τρακ επενδύσεων που προωθεί η πατριωτική κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του κοσμοπολίτη, κάποτε πολιτικού του αντιπάλου κ. Παπανδρέου! Ο έξυπνος μάνατζερ, λοιπόν, κατά τον κ. Νετανιάχου, πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα που βάλαμε μπροστά με την εξαφάνιση της ΧΑ, για να εξαφανίσουμε στη συνέχεια -πατώντας στην ίδια ποινική και επικοινωνιακή βάση - την αριστερά, με τις περίεργες και καταστροφικές για το έθνος και τον λαό αντιλήψεις περί υπεραξίας, περιβάλλοντος, ήπιας τεχνολογίας κλπ, έτσι ώστε ο «έξυπνος», εκ μέρους των συνήθως αφανών επενδυτών που εκπροσωπεί ή αντιπροσωπεύει, να αξιοποιήσει (ωραία λέξη!): (1) τις αλλαγές στο καθεστώς χρήσης γης (άκου δάσος και ελεύθερος αιγιαλός, ω οποία οπισθοδρόμησις!), (2) τις πολεοδομικές μεταβολές ( η επιχείρηση αξίζει περισσότερο για την τοπική κοινωνία από το ευρύτερο αστικό περιβάλλον!), (3) το θετικό κλίμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών της επένδυσης (συζητάς με έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού και μια εταιρεία συμβούλων, εμπίστων του πρωθυπουργικού περιβάλλον και καθάρισες!), καθώς και (4) τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό καθεστώς που προβλέπει, εξαιρετικά γι΄αυτούς, ταχεία εξυπηρέτηση με άφθονο και το φτηνότερο δυνατόν χρήμα, από τις τράπεζες ασφαλώς, που ο ελληνικός λαός χρεώθηκε για να διασώσει για να αφήσει στα σίγουρα χέρια του τραπεζίτη τους.

Παρέχουμε και άλλες πολλές διευκολύνσεις στον έξυπνο μάνατζερ, που ξέρει πως δουλεύει το έξυπνο χρήμα, αλλά δεν θα ήθελα να τις αναφέρω, φοβούμενος μην θεωρηθεί και αυτός «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» και μπλέξει ο άνθρωπος σε περιπέτειες που ταλαιπωρούν διαχρονικώς αριστερούς και συγκυριακώς μερικούς θρασείς και αποχαλινωμένους νεοναζί που φαντάστηκαν οι φουκαράδες πως θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο κράτος, διεκδικώντας προνόμια και χρήμα από την προστασία που θα προσέφεραν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι δεν σηκώνουν νταβάδες στο κεφάλι τους! Νταβάδες είναι οι ίδιοι με μπράβους στην κρατική μηχανή και την ίδια την κυβέρνηση, δεν χρειάζονται οπωσδήποτε και άλλους! Και έτσι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει μια άμεση, αν και πρόχειρη λύση, στο πρόβλημα με μια φαστ-τρακ εξαφάνιση της ΧΑ, για να ακολουθήσει μια προσπάθεια για φαστ-τρακ εξαφάνιση της αριστεράς.

Εδώ θα στενοχωρηθούμε πολύ και πολλοί! Αυτό για να γίνει θα πρέπει η κυβέρνηση να μεταλλαχτεί σε ΧΑ, δίχως ασφαλώς να κλοτσάει δημοσιογράφους… χάθηκαν οι διαδηλωτές και οι περίεργοι στα πεζοδρόμια ή τα κεφάλια νεαρών ταραξιών ή ληστών τραπεζών; Μα, τί λέμε εδώ, μπορεί ελληνική κυβέρνηση να μεταλλαχτεί σε νεοναζιστικό μόρφωμα; Ποτέ, στην Ευρώπη ζούμε με το ολοκαύτωμα στοχαζόμαστε και χαράσσουμε πολιτική… δεν γίνεται! Γίνεται, μόνον αν κρατήσουμε την πολιτική ουσία του νεοναζισμού και απορρίψουμε τον αντισημιτισμό του και τον αντι-ευρωπαϊσμό του. Έτσι, μάλιστα! Τώρα «δένει» το άρθρο αυτό, όπως «δένει» και ο έξυπνος μάνατζερ με την «εξαφάνιση της ΧΑ». Αν και ο νεοναζισμός δεν εξαφανίζεται έτσι. Ο νεοναζισμός, ως συνέχεια του ναζισμού, γεννήθηκε για να δώσει δραστικές και απλοϊκές διευκολύνσεις στην καπιταλιστική αναδιοργάνωση και ανατέλλει με το προσωπείο του αγνού σοβινιστικού εθνικισμού για να διασκεδάσει τις κοινωνικές συνέπειες μιας κρίσης καπιταλιστικής ηγεμονίας. Το θέμα μας όμως σήμερα δεν είναι αυτό, αλλά η σχέση των φαστ-τρακ επενδύσεων, με την φαστ-τρακ «εξαφάνιση» από το πολιτικό προσκήνιο, για την ακρίβεια, της ΧΑ.

Ωστόσο, και δυστυχώς για την κυβέρνηση «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μια και η πολιτική ζωή όπως και οι επενδύσεις, δεν υποτάσσονται σε φαστ-τρακ καιροσκοπισμούς. Ο σημερινός «έξυπνος μάνατζερ», έμαθε επιτέλους και εθνική οικονομία εκτός από τα νομικά και την οικονομία των επιχειρήσεων. Και τρομάζει με τον συνδυασμό δημόσιου χρέους, κρίσης στον ιδιωτικό δανεισμό και μεθόδου δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος που επιχειρεί η κυβέρνηση, με φαστ-τρακ μέθοδο και εδώ. Ο «έξυπνος μάνατζερ», - όπως και εγώ άλλωστε - δεν ορέγεται το κρατικό έλλειμμα, δεν γουστάρει τον αντισημιτισμό που το παίζει αντισιωνισμός, όπως δεν του αρέσει ο φονταμενταλισμός, ο ρατσισμός και τα παρόμοια, αλλά σου λέει: αυτοί αντί να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους, που σαφώς επηρεάζουν τις επενδύσεις, αντιμετωπίζοντας τις διαρθρωτικές, παραγωγικές αιτίες της κρίσης, «τρελάθηκαν» και μειώνουν κάθετα τις κρατικές επενδύσεις, δεν επιστρέφουν χρήμα στην αγορά που στέγνωσε, δεν κάνουν αναδιανομή για να αυξηθεί η ενεργός ζήτηση, ενώ ξηλώνουν και την φόδρα του πορτοφολιού του φορολογούμενου για να εμφανίσουν βιαστικά πλεόνασμα… και αυτά όταν οι τράπεζες που διασώθηκαν με το χρέος του ελληνικού λαού κάθονται σε ένα ηφαίστειο κοκκινισμένων δανείων. Πέραν αυτού, αν κρατήσει λίγο περισσότερο η ύφεση θα ξαναπτωχεύσουν οι τράπεζες μια και τα 28 δισ. Ευρώ που άντλησαν με την ανακεφαλαιοποίηση του καλοκαιριού, επαρκούν θεωρητικά - και με υπεραισιόδοξη, απολύτως αφηρημένη έως ανεδαφική εκτίμηση πως η ανάπτυξη φτάνει με βήμα ταχύ – μέχρι το 2014!

Αν συμβεί και κρατήσει η ύφεση περισσότερο, μόνον απολύτως καιροσκοπικές επενδύσεις μακριά από τον βιομηχανικό κλάδο θα μπορούσαν να γίνουν, και αυτές με μεγάλους κινδύνους. Επενδύσεις που θα επιβάρυναν το οξύ διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής παραγωγής, ενώ θα συνέβαλαν στην περεταίρω στρέβλωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας. Τέτοιες επενδύσεις χρειάζεται η Ελλάδα; ΟΧΙ, είναι η απάντηση, που θα μπορούσε να εξειδικευτεί μόνον στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού προγράμματος για παραγωγική ανασυγκρότηση, και στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου, φιλικό στον επιχειρηματία, αλλά όχι δουλικό προς αυτόν με ΕΟΖ και άλλες αισχρότητες που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της συνταγματικής τάξης, ενώ υποβαθμίζουν τόσο το κοινωνικό μοντέλο όσο και το αναπτυξιακό, αν αυτά οριστούν με σύγχρονους δυτικοευρωπαϊκούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση