GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αν κάποιος προτιμήσει τη λέξη «γύφτοι»

Η πολιτική ορθότητα δεν έχει στόχο να χαλάσει το κέφι των πλακατζήδων ούτε να ξενερώσει τους προβοκάτορες. Έχει συγκεκριμένη κοινωνική λε...

Η πολιτική ορθότητα δεν έχει στόχο να χαλάσει το κέφι των πλακατζήδων ούτε να ξενερώσει τους προβοκάτορες. Έχει συγκεκριμένη κοινωνική λειτουργία, την προστασία ανίσχυρων μειονοτήτων από τις αγελαίες διαθέσεις της πλειοψηφίας.

Αν κάποιος προτιμήσει τη λέξη «γύφτοι», διακηρύσσει εμμέσως πως θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αποτελείται στην καλύτερη περίπτωση από κατεργάρηδες, που μετακινούνται με ημιφορτηγά, γεμάτα καρπούζια και κοριτσάκια με χρωματιστά ρούχα, ακούγοντας Μπρέγκοβιτς από τον Καιρό των Τσιγγάνων και στη χειρότερη από εγκληματίες, που συνηθίζουν να κλέβουν μέταλλα για ανακύκλωση ή να αρπάζουν παιδιά, να τους ξυρίζουν το κεφάλι και να τους παίρνουν τα όργανα (σύμφωνα με ένα διαδεδομένο αστικό μύθο αυτά συμβαίνουν στα μεγάλα malls Αθήνας και περιχώρων).

Αν πάλι διαλέξει να αποκαλέσει τη συγκεκριμένη μειονότητα «Ρομά», σημαίνει ότι αναγνωρίζει τα δικαιώματά της, το παρελθόν της και τους διωγμούς που υπέστη με αποκορύφωμα τη βάναυση στοχοποίησή της από τους ναζί, μαζί με τους Εβραίους και τους ομοφυλόφιλους. Και τέλος, ότι αμφιβάλλει αν ο αναλφαβητισμός και η νομαδική ζωή είναι επιλογή των ίδιων των Ρομά ή απόρροια του κοινωνικού αποκλεισμού τους και της αδυναμίας της πολιτείας να τους παράσχει πρόσβαση σε ασφαλή στέγη και εκπαίδευση. Τόσο απλά.

Ένα άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση