GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύνθεση και αξιολόγηση δημοκρατικών δυνάμεων για την αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Ξυλομένος Κωνσταντίνος,  Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Η αυτοδιοίκηση ως μορφή εξουσίας έχει την πιο άμεση σχέση με την κοι...


Γράφει ο Ξυλομένος Κωνσταντίνος,
 Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Η αυτοδιοίκηση ως μορφή εξουσίας έχει την πιο άμεση σχέση με την κοινωνία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διοίκησης και ως εκ τούτου οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά στην καθημερινότητα του πολίτη καλούμενη να δώσει... άμεσες λύσεις στα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Το σημείο αναφοράς πρέπει να είναι ο πολίτης και η ανάδειξη του ρόλου του με τη συμμετοχή στα κοινά ώστε να αναδειχθούν νέες δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, καθολικά ανεξάρτητες από κομματικούς μηχανισμούς και παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού. Βέβαια, δεδομένης της σημερινής κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και της συνολικής απαξίωσής του στη συνείδηση του πολίτη επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων χωρίς κομματική ηγεμονία, που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των πολιτών με κύριο γνώμονα επιλογής την αξιοσύνη και την ικανότητα των προσώπων. Εξάλλου ο χώρος της αυτοδιοίκησης προσφέρεται για την επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης και ανάδειξης νέων προσωπικοτήτων, που μπορούν να συνδιαμορφώσουν στη βάση μιας ρεαλιστικής προγραμματικής συμφωνίας καινοτόμες και ριζοσπαστικές προτάσεις για τη λειτουργία του θεσμού.

Η αξιολόγηση των σχημάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να οριστεί σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο με κύρια χαρακτηριστικά την κομματική ανεξαρτησία του συνδυασμού, την παρουσία προσωπικοτήτων αλλά και νέων ικανών προσώπων καθώς και τις προτάσεις και το προοδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος. Η συγκρότηση ενός τέτοιου συνδυασμού πρέπει να ξεκινήσει με άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες εκθέτοντας προς διαβούλευση τις κύριες θέσεις του, ώστε να αναζητηθούν νέες συμμετοχές και να γίνει μια διεύρυνση στο χώρο των ενεργών πολιτών. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και προγραμματικές συνεργασίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα συμβάλλουν στην ανανέωση των αντιλήψεων και των προτάσεων για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου η ανάγκη για μια ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή και σύγκλιση συνεργατικών προοδευτικών δυνάμεων κρίνεται πλέον απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.

Η κοινωνία πλέον απαιτεί την καθολική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης συγχρόνως με τη συνολική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει αυτοτέλεια του θεσμού εγκαταλείποντας οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος. Ωστόσο η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνθηκών, όμως η σύνθεση δυνάμεων με προοδευτικά χαρακτηριστικά και η ενασχόληση ανιδιοτελών προσωπικοτήτων μπορεί να συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη φορά η επιλογή των πολιτών ως προς τους ανθρώπους που θα τους αντιπροσωπεύσουν στα κοινά των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να γίνει με αυστηρότερα κριτήρια, αξιολογώντας τις προτάσεις για τη λειτουργία μιας αυτόνομης και ισχυρής δημοτικής αρχής στην υπηρεσία των πολιτών .

1 σχόλιο

  1. ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
    ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ
    ΣΤΟ 17% Η ΝΔ
    ΧΕΣΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση