GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες συνέδραμαν τις ΗΠΑ στην κατασκοπεία»

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες "μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων", όπως για παράδειγμα τους τηλ...

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες "μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων", όπως για παράδειγμα τους τηλεφωνικούς αριθμούς τηλεφωνικών κλήσεων, στις αμερικανικές υπηρεσίες, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), όπως ουσιαστικά και οι κυριότερες ευρωπαϊκές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, μεταβιβάζει τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)" ούτως ώστε η τελευταία να τα αναλύσει, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη "διάφορες πηγές που έχουν γνώση αυτής της συνεργασίας".

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων "οι τηλεφωνικοί αριθμοί καλουμένων και καλούντων, η ώρα και η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται οι συνομιλητές", διευκρινίζει η Ελ Παΐς, σύμφωνα με την οποία η πρακτική αυτή αφορά "εκατομμύρια" δεδομένα.

Την Τετάρτη η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο, επικαλούμενη νέα έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην αναλυτής της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραφε ότι οι ισπανικές υπηρεσίες "διευκόλυναν τη μαζική κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ισπανία". Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα παρουσίασε ένα έγγραφο του Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο η NSA υπέκλεψε περισσότερα από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη χώρα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ο διευθυντής του CNI, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν θα καταθέσει την επόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Κρατικών Απορρήτων του Κογκρέσου για το θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση