GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Οχι» στο αίτημα του υπ. Υγείας για δημιουργία αρχείου δεδομένων για ψυχικά ασθενείς

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν επέτρεψε στο υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδο...


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν επέτρεψε στο υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας από μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από την Αρχή την άδεια για την σύσταση και λειτουργία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, ζητούσε το υπουργείο Υγείας να διαβιβαστούν σε αυτό προσωπικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών των ασθενών ψυχικών νοσημάτων, όπως είναι ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, τόπος μόνιμης κατοικίας, ΑΜΚΑ, αριθμό επισκέψεων και θεραπευτικών πράξεων, διάγνωση, οικογενειακό περιβάλλον, δικαστικός παραστάτης εφόσον υπάρχει, κ.λπ.
Η Αρχή κάλεσε το υπουργείο Υγείας να παρέχει εξηγήσεις για το επίμαχο αίτημά του, καθώς διαπίστωσε νομοθετικό κενό, αλλά το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό.
Στη συνέχεια ακολούθησαν στην Αρχή καταγγελίες από μονάδες ψυχικής υγείας ότι το υπουργείο Υγείας τους υποχρέωνε να διαβιβάσουν αναλυτικά προσωπικά δεδομένα ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Μάλιστα, για το θέμα της αποστολής προσωπικών δεδομένων υγείας έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας, οι οποίες θέτουν σαν προϋπόθεση επιχορήγησης των μονάδων ψυχικής υγείας την αποστολή των επίμαχων προσωπικών δεδομένων.
Τα μέλη της Αρχής έκριναν ότι για την επεξεργασία των συγκειμένων προσωπικών δεδομένων υγείας απαιτείται η έκδοση σχετικού νόμου που να καθορίζεται με σαφήνεια ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, ο αρμόδιος φορέας, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, κ.λπ. και δεν αρκεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Κατόπιν αυτών, η Αρχή απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία του επίμαχου αρχείου.
Πηγή: www.protothema.gr

1 σχόλιο

  1. TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ .ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ. ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΧΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΡΩΜΕΡΟ ΣΚΟΠΟ.ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση