GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τίτλοι τέλους για το θρυλικό βαν των χίπιδων που άλλαξε την ιστορία [εικόνες]

Υπήρξε ένα όχημα σύμβολο που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις δεκαετίες του '60 και '70 και όχι μόνο. Αγαπημένο όχημα μεταφ...


Υπήρξε ένα όχημα σύμβολο που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις δεκαετίες του '60 και '70 και όχι μόνο. Αγαπημένο όχημα μεταφοράς των χίπιδων, που ενίοτε κατοικούσαν σε αυτό, αλλά και μόνιμο μεταφορικό μέσο χιλιάδων συγκροτημάτων, το περίφημο Van της Volkswagen άλλαξε την ιστορία των αυτοκινήτων.

Πλέον, οι χίπιδες έχουν σχεδόν εκλείψει, οι τότε μουσικοί έγιναν διάσημοι και κυκλοφορούν μόνο με λιμουζίνες και το αγαπημένο βαν έχει εξοστρακιστεί στη Βραζιλία, τη μοναδική χώρα που συνεχίζει να το κατασκευάζει.

Οχι,όμως για πολύ, καθώς οι νέο κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν όλα τα οχήματα να έχουν αερόσακους και ABS κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του θρυλικού βαν θα σταματήσει στο 2014.

Βέβαια το μνημειώδες όχημα με τις διάφορες ονομασίες όπως Transporter, Μπούλι, Κόμπι και «χίπικο» θα συνεχίσει να κατακλύζει τους δρόμους για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς, υπολογίζεται πως η Volkswagen έχει παράξει περισσότερα από 10 εκατομμύρια, ενώ παραμένει ένα πολύ δημοφιλές όχημα.

Εμπνευστής του βαν ήταν ο Μπεν Πον, επίσημος εισαγωγέας της Volkswagen στην Ολλανδία. Το 1947 σκέφτηκε και παρουσίασε ένα φορτηγάκι σχεδιασμένο στα πρότυπα του σκαραβαίου και το παρουσίασε στο αφεντικό της εταιρείας Χάινριχ Νόρντοφ.

Η ιδέα λατρεύτηκε αμέσως και η παραγωγή ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 1950 με το ατού του οχήματος να είναι πως μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ επιβάτες, αλλά να χρησιμοποιηθεί και ως φορτηγό εάν αφαιρεθούν τα πίσω καθίσματα.

Το 1951 βγαίνει στην αγορά η εκδοχή Samba, το ταξιδιωτικό βαν με περισσότερα παράθυρα και συρόμενη οροφή, το οποίο θα γίνει και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν το βαν θα γίνει το σύμβολο των χίπιδων, αλλά και μιας γενιάς νέων οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύσουν και να γνωρίσουν τον πλανήτη οδικώς.

Φθάνοντας στο 2006 είναι λίγα τα οχήματα τέτοιου τύπου που κυκλοφορούν στους δρόμους, ωστόσο, η εταιρεία Pixar φροντίζει να το συστήσει στις νέες γενιές μέσα από την ταινία της Cars.

Το βαν στέγασε για περισσότερα από 60 χρόνια όνειρα, έρωτες, σκέψεις, αλλά και εμπορεύματα, μηχανήματα και άλλα πολλά όντας ένα από τα πιο λειτουργικά οχήματα που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση