GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «γκάφα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Oι Χριστιανο δημοκράτες / Χριστιανο κοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή τις διαπραγ...


Oι Χριστιανο δημοκράτες / Χριστιανο κοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Στη διαπραγματευτική ομάδα της CDU/CSU θα συμμετέχουν 14 κομματικά στελέχη, ενώ το SPD θα εκπροσωπηθεί με μια ομάδα επτά πολιτικών. Στην διαπραγματευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, της οποίας θα ηγείται η καγκελάριος Μέρκελ, θα συμμετάσχει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κανείς δεν αναμένει σύντομα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την γενική γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, μέχρι τον οριστικό σχηματισμό κυβέρνησης «θα φτάσουμε στον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν η πορεία της οικονομίας, η απασχόληση και η σταθερότητα των ευρώ, τονίζει ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρόχε. Στη ερώτηση εάν τελικά θα ενδώσει η CDU/CSU στο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση της φορολογίας, ο κ. Γκρόχε απαντά: «Απορρίπτουμε την αύξηση των φόρων. Τελεία και παύλα».

«Μήπως τελικά ο Σόιμπλε θέτει εαυτόν εκτός αξιώματος»

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσπαθεί για άλλη μια φορά να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε μετεκλογικά στα χριστιανικά κόμματα η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος –ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες – δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αναταραχή στην CDU/CSU, η οποία τώρα κατηγορείται για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Παρά τις διαρκείς διαψεύσεις από την ηγετική ομάδα του κόμματος, η αξιοπιστία των Χριστιανοδημοκρατών έχει υποστεί πλήγμα. Σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Der Tagesspiegel διερωτάται ποιος ήταν ο σκοπός των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες άλλη μία «γκάφα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν μέσω προεκλογικού αγώνα, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός είχε παραδεχθεί ότι δεν αποκλείεται ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Αυτή η δήλωση, εκτιμάται ότι «καταδίκασε» εκλογικά το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ. Το ενδεχόμενο και τρίτου πακέτου δανειακής βοήθειας ενίσχυσε το ευρωφοβικό AfD που αντιτίθεται στην οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της κρίσης. Το κόμμα αυτό από το 3% των δημοσκοπήσεων του Αυγούστου έλαβε τελικά 4,7% και έμεινε για μερικές χιλιάδες ψήφους εκτός βουλής. Η αύξηση της δύναμής του σημειώθηκε σε βάρος των φιλελευθέρων συμμάχων της Μέρκελ, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους έμειναν εκτός βουλής, με αποτέλεσμα οι Χριστιανοδημοκράτες να πρέπει τώρα να αναζητήσουν αλλού νέο κυβερνητικό εταίρο.

«Από τότε», σημειώνει η Der Tagesspiegel, «διερωτώνται πολλοί στην CDU, μήπως τελικά ο Σόιμπλε θέτει εαυτόν εκτός αξιώματος». Και η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι αμφίβολο εάν στην περίπτωση ενός «μεγάλου συνασπισμού» θα καταφέρουν οι Χριστιανοδημοκράτες να διατηρήσουν το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το διεκδικούν και οι Σοσιαλδημοκράτες.

euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση