GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής επαναφέρουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρ...


Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής επαναφέρουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Βασίλης Οικονόμου.
Ειδικότερα οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τις λίστες που περιέχουν χιλιάδες ονόματα φορολογούμενων πολιτών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ) το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται χωρίς να είναι σαφές και ξεκάθαρο πότε θα δοθεί λύση.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ «ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας είναι ότι εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις διάφορες λίστες που έχουν κατά καιρούς περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίες αποτελούν και την βάση για τον εντοπισμό φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, και μετά από μία σειρά ερωτήσεών μας, αναμένουμε τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ προς τους 24.710 πολίτες, που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό κατά πολύ υπολειπόμενα των φορολογικών τους δηλώσεων, ύψους 22 δις ευρώ την περίοδο 2009-2012, όπως επίσης και για τις λίστες, Λιχτενστάϊν, ακινήτων Λονδίνου και της λίστας Λαγκάρντ, που αποτέλεσε και θέμα εξεταστικής επιτροπής με καταδίκη των εμπλεκομένων».

Γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα «δεν έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο κανένα νέο στοιχείο και κανένα αποτέλεσμα που να αφορά τους εν λόγω ελέγχους».


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αποτελέσματα ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής και ενέργειες πάταξής της

Επανερχόμαστε στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής που θεωρείται απ' όλους ιδιαίτερα κρίσιμο για τη αποτελεσματικότητα του κράτους να εισπράξει και να αυξήσει τα έσοδα του, έσοδα αναγκαία για τα ελλείμματα της οικονομίας και για την ανακούφιση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου, μετά και από την οξύτητα που πήραν τα θέματα των λιστών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λπ.) και παρά τις θετικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και των συνθηκών που έχουν υπογραφτεί από τη χώρα μας με άλλα κράτη για άρση του φορολογικού απορρήτου, στη πράξη παραμένει ακόμη ως ένα άλυτο πρόβλημα. H πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πλέον θέμα τιμής και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και προφανώς ηθικής τάξης έναντι των πολιτών που υποφέρουν και είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και είναι δείγμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους που δυσπιστούν και δυσανασχετούν για την όλη κατάσταση.

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας είναι ότι εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις διάφορες λίστες που έχουν κατά καιρούς περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίες αποτελούν και την βάση για τον εντοπισμό φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, και μετά από μία σειρά ερωτήσεών μας, αναμένουμε τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ προς τους 24.710 πολίτες, που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό κατά πολύ υπολειπόμενα των φορολογικών τους δηλώσεων, ύψους 22 δις ευρώ την περίοδο 2009-2012, όπως επίσης και για τις λίστες, Λιχτενστάϊν, ακινήτων Λονδίνου και της λίστας Λαγκάρντ, που αποτέλεσε και θέμα εξεταστικής επιτροπής με καταδίκη των εμπλεκομένων.

Ενδεικτικό είναι επίσης, ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτησή μας στις 27/6/2013, είπε "στο πλαίσιο του χειρισμού του ελέγχου των εμβασμάτων της τριετίας 2009-2011, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πέρυσι το φθινόπωρο έγινε η προετοιμασία, έγινε η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες εφαρμογές για τη συγκέντρωση και την υποβολή των στοιχείων, εστάλησαν την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου τα σημειώματα και στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί κι έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αυτών των εμβασμάτων. Στο εν λόγω σχέδιο, το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη διαχείριση προσκλήσεων που είχαν αποσταλεί για οικειοθελή συμμόρφωση. Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο της ειδικής εφαρμογής που λειτουργούσε μέχρι 20 Μαρτίου του 2013. Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου αυτού έγινε αξιολόγηση των υποθέσεων βάσει κανόνων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις πολύ μεγάλου ή μεγάλου ρίσκου. Από τις υποθέσεις αυτές επελέγησαν κάποιες εκατοντάδες, υποθέσεις οι οποίες σε πρώτη φάση στάλθηκαν στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία για τη διενέργεια του ελέγχου. Η χρέωση των υπολοίπων υποθέσεων συνεχίζεται και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των πρώτων υποθέσεων που έχουν αποσταλεί για να αξιολογηθεί και να επικαιροποιηθεί η ανάλυση κινδύνου της προηγούμενης παρτίδας." Πέραν αυτών ουδέν αποτέλεσμα υπάρχει εδώ και δέκα μήνες.

Στην ίδια απάντηση ο Υφυπουργός τόνισε ότι "Σας ανέφερα για τα εμβάσματα, τα οποία είπατε, πώς έγινε ολόκληρη η διαδικασία ελέγχου, πώς φτάσαμε στα συμπεράσματα και πώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τον ελεγκτικό μηχανισμό που διαθέτει έχει πλέον στοχεύσει και ελέγχει τις περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες έχουν βγει σε πρώτη φάση ως περιπτώσεις μεγάλου ή πολύ μεγάλου κινδύνου και συνεχίζει συνεχώς με τις υπόλοιπες υποθέσεις που βγαίνουν από το σύστημα με βάση την ανάλυση των κριτηρίων κινδύνου. Άρα, λοιπόν, στο θέμα αυτό θα έχουμε τα αποτελέσματα πάρα - πάρα πολύ σύντομα. Γιατί; Όταν ελέγχονται οι υποθέσεις βγαίνουν ακριβώς και τα φύλλα ελέγχου, βγαίνουν και οι βεβαιωμένοι φόροι για τις υποθέσεις εκείνες οι οποίες έχουν πρόβλημα." Μέχρι σήμερα όμως για όλα τα παραπάνω δεν έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο κανένα νέο στοιχείο και κανένα αποτέλεσμα που να αφορά τους εν λόγω ελέγχους.

Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν καταγγελίες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι επαρκής και ότι λόγω ακριβώς αυτής της ανεπάρκειας το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ή δέχεται εισηγήσεις να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθεί με τις νέες υποθέσεις λόγω της αδυναμίας να υπάρξουν αποτελέσματα από τους ελέγχους των διαφόρων λιστών. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παραγραφή πολλών υποθέσεων και θα επιβράβευε ουσιαστικά όλους όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά εδώ και χρόνια σε βάρος των υπολοίπων. Και βέβαια δικαιολογημένα θα τροφοδοτήσουν το κλίμα καχυποψίας και οργής των πολιτών οι οποίοι φοβούνται μήπως τελικά κάτω από το πολύ μεγάλο ποσοστό των ανεξέλεγκτων φακέλων των υποθέσεων που εκκρεμούν θα χαθούν και θα παραπεμφθούν στις καλένδες ή ακόμη και θα παραγραφούν οι ακραίες περιπτώσεις (σε μεγάλο αριθμό) των λιστών που αναφέραμε και που φαίνεται ότι έστω και αργά είχαν πάρει το δρόμο προς την οριστική λύση της φορολόγησης μετά και από τις πολλαπλές συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα μας με άλλα κράτη και ιδιαίτερα της Ευρώπης για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των διαφόρων λιστών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λονδίνου κ.λπ.) πολιτών με εμβάσματα στο εξωτερικό; Έχουν αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και ποια είναι αυτά;

2. Πως έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι μετά τις ενέργειες που όπως μας είχατε απαντήσει ότι είχατε κάνει το Μάρτιο;

3. Υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να "τραβήξει" κόκκινη γραμμή για τις παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής αμνηστεύοντας ουσιαστικά όλους αυτούς που εδώ και χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και που κατά κύριο λόγο αποτέλεσαν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ακόμη και πολιτικού;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Νίκος Tσούκαλης
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Βασίλης Οικονόμου

1 σχόλιο

  1. Υπαρχουν οι φοροφυγαδες και οι φοροφαγαδες.Εξηγουμαι: Το να ειναι καποιος ΔΥ ουσιαστικα υποαπασχολουμενος και αμοιβομενος 2πλα και 3πλα για 20-35 χρονια (σε σχεσει με τους μισθους του ιδ. τομεα) δεν συνιστα ΦΟΡΟΦΑΓΙΑ δηλ. υπεξαιρεση με διαφορα συντεχνειακα κυριως τεχνασματα φορων των πολιτων? Δεν βλεπω η ΔΗΜΑΡ και οι λοιποι κρατικοδιαιτοι να το καταγγελουν αυτο.Εγω πιστευω οτι υπαρχει θεμα ποινικης διωξης οσων περα και εξω απο καθε συνταγματικη και δικαιακη προβλεψη(αρχη αναλογικοτητος,ανθρωπινων δικαιωματων κλπ) υπεξαιρουν ουσιαστικα φορους των πολιτων για ιδιο οφελος.Οσο και αν φαινεται παραλογο στους τροφιμους της ετοιμοπαραδοτης σκεψης υπαρχει εδαφος για ποινικες και αστικες διωξεις οσων μεσα απο την ασφαλεια της προσωπικης τους επιβιωσης υλαχτουν σαν λυσσασμενα σκυλια κατα των ιδιωτων μικρομεσαιων.Ας απαριθιμμησω μερικα δικαια μετρα που θα μπορουσε να παρει εναντιον τους μια κυβερνηση Ελληνικης Εθνικης κυριαρχιας: 1)Αξιολογηση μορφωτικων και οικογενειακων δεδομενων απο ανεξαρτητες δικηγορικες εταιρειες (δεν μπορει το κρατος να ελεγχει τον εαυτο του). 2)Επιβολη ανω και κατω πλαφον στους μισθους και στον αριθμο των ΔΥ.(5% ο αριθ. επι του πληθυσμου, 400-2000 € οι μισθοι,65 ετων στην συνταξη κλπ). 3)Καταργηση της μονιμοτητας και τριετεις η τετραετεις συμβασεις εργασιας με ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΙΣΘΟΥ για ολους οσους εχουν τα προσοντα(μορια). 4)κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση