GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμμετοχή όλων των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου στην κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ

Τροπολογία Αυγενάκη και 29 ακόμη Βουλευτών της Ν.Δ. Τη συμμετοχή όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, στην κάλυ...

Τροπολογία Αυγενάκη και 29 ακόμη Βουλευτών της Ν.Δ.

Τη συμμετοχή όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, στην κάλυψη του ελλείμματος που παρουσιάζει... ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε., επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 29 ακόμη κυβερνητικοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που συζητείται αύριο Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την παρούσα τροπολογία επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους παραγωγούς όλων των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά όλους τους λειτουργούντες σταθμούς Α.Π.Ε. και σε όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.4093/2012.

Με τον Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016» επεβλήθη η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.

Η φορολόγηση των φωτοβολταϊκών πάρκων σήμερα γίνεται με βάση την παραχθείσα ενέργεια και τις τιμές της κιλοβατώρας. Συνεπώς, στο τελικό ποσό που προκύπτει, πέραν του ΦΠΑ στην παραγωγή, επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όμως επιβάλλεται στον τζίρο και όχι στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου προστιθέμενης αξίας και ξεκινά από 25% και φθάνει έως και το 30% για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παραγωγός να φορολογείται διπλά για το ίδιο ποσό. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη υπερφορολογηθεί με έκτακτη κράτηση για 3 χρόνια.

Ως εκ τούτου, όλες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις βαραίνουν μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, απειλώντας τη βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών καθιστώντας πολλές επενδύσεις πλέον ασύμφορες, ενώ από τον Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. αποζημιώνονται και άλλα είδη Α.Π.Ε.

Με την παρούσα τροπολογία συμμετέχουν στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε., όλες οι ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο, όπως άλλωστε αποζημιώνονται από την Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε.. Με την διεύρυνση των φορολογούμενων επενδύσεων και την παράλληλη ελάφρυνση των ασύμφορων πλέον φωτοβολταϊκών πάρκων, θα επιτευχθεί αφενός η πιο σύντομη κάλυψη του ελλείμματος, αλλά και θα γίνουν πάλι ανταγωνιστικά και προσοδοφόρα τα φωτοβολταϊκά.

Την εν λόγω τροπολογία υπογράφουν οι κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης - Βουλευτής Ηρακλείου, Ιορδάνης Τζαμτζής - Βουλευτής Πέλλας, Κωνσταντινίδης Στάθης - Βουλευτής Φλώρινας, Κεφαλογιάννης Γιάννης - Βουλευτής Ρεθύμνου, Δερμετζόπουλος Αλέκος - Βουλευτής Έβρου, Καρανάσιος Ευθύμης - Βουλευτής Χαλκιδικής, Κατσαφάδος Κώστας - Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Τσουμάνης Δημήτρης - Βουλευτής Πρεβέζης, Αναστασιάδης Σάββας- Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Κόλιας Κωνσταντίνος - Βουλευτής Κορινθίας, Κουκοδήμος Κώστας- Βουλευτής Πιερίας, Κουτσούμπας Ανδρέας - Βουλευτής Βοιωτίας, Μαρίνος Ανδρέας - Βουλευτής Ηλείας, Θεόδωρος Σολδάτος - Βουλευτής Λευκάδος, Ντινόπουλος Αργύρης- Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κυριαζίδης Δημήτρης - Βουλευτής Δράμας, Κέλλας Χρήστος - Βουλευτής Λαρίσης, Σκόνδρα Ασημίνα - Βουλευτής Καρδίτσας , Σκρέκας Κωνσταντίνος - Βουλευτής Τρικάλων, Κοψαχείλης Τιμολέων - Βουλευτής Γρεβενών, Υψηλάντης Βασίλης- Νικόλαος - Βουλευτής Δωδεκανήσου, Λεονταρίδης Θεόφιλος - Βουλευτής Σερρών, Καρασμάνης Γιώργος - Βουλευτής Πέλλας, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος- Βουλευτής Φθιώτιδας, Σαμπαζιώτης Δημήτρης - Βουλευτής Μεσσηνίας, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος - Βουλευτής Καβάλας, Βλάχος Γιώργος - Βουλευτής Υπολοίπου Αττικής, Κοντογιάννης Γιώργος - Βουλευτής Ηλείας, Χριστογιάννης Δημήτρης - Βουλευτής Πιερίας και Σταμενίτης Διονύσιος - Βουλευτής Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση