GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηλεία: Στον Πλάτανο έχουν ελικοδρόμιο αλλά δεν έχουν δρόμους!

Ένα χωριό που κάποτε αποτελούσε σημαντικό πέρασμα τώρα αντιμετωπίζει κι αυτό τα δικά του προβλήματα. Πρόκειται για τον Πλάτανο της Αρχα...

Ένα χωριό που κάποτε αποτελούσε σημαντικό πέρασμα τώρα αντιμετωπίζει κι αυτό τα δικά του προβλήματα. Πρόκειται για τον Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας με 900 μόνιμους κατοίκους.

Έως το 1960 ο Πλάτανος αποτελούσε ένα ισχυρό εμπορικό κέντρο. Οι κάτοικοι της Ορεινής Ηλείας, Αρκαδίας και Γορτυνίας περνούσαν από το συγκεκριμένο χωριό. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιζε και ο σταθμός του τρένου. Πλήθος κόσμου έφτανε στον Πλάτανο από τα γύρω χωριά, για να ταξιδέψει με το τρένο προς τις μεγάλες πόλεις του νομού.

Κίνδυνος πλημμύρας!

Ένας χρόνος έχει περάσει από την τελευταία φορά που οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή για τον καθαρισμό του κεντρικού αρδευτικού καναλιού που περνά από Φλόκα, Πλάτανο και Πελόπιο. Ο κίνδυνος πλημμύρας επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη με την ισχυρή βροχόπτωση. Το αρδευτικό κανάλι υπερχείλισε και πλημμύρισαν οι γύρω καλλιέργειες, κάτι που θα επαναληφθεί εάν δεν καθαριστεί άμεσα από τα άγρια χόρτα και το χώμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πλατάνου, κ. Γιώργο Παναγόπουλο, «το ΤΟΕΒ είναι υποχρεωμένο να καθαρίζει κάθε χρόνο όλα τα κανάλια. Γι’ αυτό πληρώνουν το πάγιο οι αγρότες. Έρχονται να το καθαρίσουν αφού γίνει η ζημιά. Το θέμα όμως είναι η πρόληψη. Δεν ζητάμε τον καθαρισμό όλων των αρδευτικών καναλιών γιατί γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται. Το συγκεκριμένο κανάλι όμως που διασχίζει το Φλόκα, τον Πλάτανο και το Πελόπιο πρέπει να καθαριστεί γιατί είναι το μεγαλύτερο και αποτελεί κίνδυνο για τους αγρότες».

Αγροτική οδοποιία

Η συντήρηση των αγροτικών δρόμων διενεργείται απαραιτήτως μία φορά τον χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τις πρώτες βροχές όμως, οι χωματόδρομοι επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Έτσι, τα χρήματα και ο κόπος των υπαλλήλων του Δήμου δεν δίνουν ουσιαστικό τέλος στο πρόβλημα.

Μια οριστική λύση σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, θα δινόταν με την χαλικόστρωση ορισμένων δύσβατων σημείων. «Τα χωριά είναι πολλά και ο δήμος δεν είναι σε θέση να συντηρήσει όλους τους αγροτικούς δρόμους».

Τους υποσχέθηκαν γήπεδο

και ακόμα το περιμένουν…

Το 2002 λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ζήτησαν το γήπεδο του Πλατάνου για την δημιουργία ελικοδρομίου με την προϋπόθεση αντικατάστασης του γηπέδου με ένα καινούριο.

Το ελικοδρόμιο ετοιμάστηκε, το γήπεδο όμως δεν είναι έτοιμο. Έχει βρεθεί ο χώρος αλλά οι ενέργειες που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε ότι τελικά οι διαστάσεις του νέου γηπέδου δεν είχαν υπολογιστεί σωστά και απαιτείται επέκταση.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι έχουν ποδοσφαιρική ομάδα από το 1977, πρόκειται για το παλαιότερο σωματείο του δήμου και είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν ξένα γήπεδα για τις προπονήσεις τους. «Οι κάτοικοι του χωριού με δικά τους χρήματα, αγόρασαν και πρόσφεραν στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έκταση 30 στρεμμάτων για την δημιουργία γηπέδου που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε μία μπασκέτα στο χωριό, τα παιδιά μας δεν μπορούν να αθληθούν».

Ανύπαρκτη πλέον η συντήρηση των έργων!

Έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά έργα στον Πλάτανο… το θέμα είναι ότι παραμένουν τα τελευταία χρόνια ασυντήρητα. Οι μειωμένες οικονομικές δυνατότητες δεν επιτρέπουν την απαραίτητη μέριμνα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του χωριού, πριν μερικά χρόνια, ο δήμος έστελνε τακτικά υπαλλήλους, οι οποίοι καθάριζαν από τα άγρια χόρτα την πλατεία, την παιδική χαρά, το κοινοτικό γραφείο. «Εάν εξαιρέσουμε την περσινή χρονιά που μέσω ενός προγράμματος, οι δήμοι απασχόλησαν αρκετούς υπαλλήλους, δεν έχει γίνει κάτι άλλο τα τελευταία χρόνια.

Εμείς δεν μπορούμε να ενεργήσουμε μόνοι μας γιατί πλέον οι πρόεδροι των χωριών δεν διαχειρίζονται χρήματα, κάνουν μόνο εισηγήσεις. Επίσης, το ελικοδρόμιο Πλατάνου παραδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας πριν από τέσσερις περίπου μήνες και έκτοτε έχει παραμεληθεί».

Το πρόβλημα της ανεργίας!

Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας δεν αφήνουν απ’ έξω τον Πλάτανο. Οι νέοι που ζουν στο χωριό είναι αρκετοί και σύμφωνα με τον πρόεδρο «εάν εξαιρέσουμε ορισμένους που εργάζονται στο μουσείο και στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας, οι υπόλοιποι είναι άνεργοι. Είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα γιατί το χωριό δεν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες».

Όχι μία, ούτε δύο αλλά πέντε εκκλησίες!

Αρκετά χρόνια πίσω, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ο Πλάτανος έσφυζε από ζωή, είχε αρκετούς μόνιμους κατοίκους και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή έχει πέντε εκκλησίες.

Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε το 1831 στο όνομα της Παναγίας. Ήταν η κεντρική εκκλησία του χωριού και Βυζαντινό Μνημείο, δυστυχώς κάηκε το 2007 και ανοικοδομήθηκε εξ αρχής. Στην θέση της πρώτης εκκλησίας χτίστηκε ένας νέος ναός σε μοντέρνο σχεδιασμό.

Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων προς Πελόπιο, δημιουργήθηκε το 1835, του Αγίου Γεωργίου προς Αρχ. Ολυμπία το 1880, του Πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το 1900 και τελειοποιήθηκε το 1912 με προσωπική εργασία των κατοίκων, του Προφήτη Ηλία το 1922 και της Αγίας Μαύρας το 1933. patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση