GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισπανία: Σχετικοί με το φυσικό αέριο οι σεισμοί στον Κόλπο της Βαλένθια;

Πάνω από 20 υποθαλάσσιοι σεισμοί μεγέθους 1,8 ως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στον Κόλπο της Βαλένθιας, ανακοίνωσε την...


Πάνω από 20 υποθαλάσσιοι σεισμοί μεγέθους 1,8 ως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στον Κόλπο της Βαλένθιας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας.

Από τους συγκεκριμένους σεισμούς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίοι σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν δεκάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους που θορυβήθηκαν από τη σεισμική δραστηριότητα από τις επαρχίες Καστεγιόν, Ταραχόνα και Βαρκελόνη.

Στον Κόλπο της Βαλένθιας, μια περιοχή της ανατολικής Ισπανίας όπου συνήθως δεν σημειώνεται σεισμική δραστηριότητα, έχουν καταγραφεί πάνω από 300 σεισμικές δονήσεις μετά την 13η Σεπτεμβρίου.

Η ισχυρότερη εξ αυτών, 4,2 Ρίχτερ, ώθησε τις αρχές στην περιοχή να θέσουν σε ισχύ ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση σεισμών.

Γεωλόγοι και οικολόγοι θεωρούν ότι οι σεισμοί οφείλονται σε μια τεράστια υποθαλάσσια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου η οποία άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο.

Το έργο αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ της ισπανικής εταιρείας Escal UGS έχει στόχο να χρησιμοποιηθεί ο χώρος όπου βρισκόταν ένα εξαντλημένο κοίτασμα πετρελαίου, 1,7 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, για να αποθηκεύεται αέριο.

Η ποσότητα του αερίου η οποία μπορεί να αποθηκεύεται στην εγκατάσταση Κάστορ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ισπανίας για 50 ημέρες. Το αέριο θα μεταφέρεται στο εθνικό δίκτυο μέσω ενός αγωγού.

Η Escal UGS είχε αρχίσει να εγχέει μια ποσότητα αερίου που χρησιμεύει ως «μαξιλαράκι» στον αποθηκευτικό αυτό χώρο όταν οι σεισμοί ώθησαν την κυβέρνηση να διακόψει το σχέδιο την 26η Σεπτεμβρίου.

«Η αποθήκευση του αερίου θα μπορούσε να είναι η αιτία των σεισμών, αλλά δεν έχουμε ακόμη καμιά επιστημονική απόδειξη γι' αυτό. Ειδικοί θα πρέπει να το εξακριβώσουν», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Σόρια.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση