GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι θύλακοι στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν... σταγονίδια

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για τη διαφθορά και την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στην αστυνομία ...

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για τη διαφθορά και την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στην αστυνομία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, τα συμπεράσματά του είναι κατώτερα των προσδοκιών, αφού η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ περιορίζεται σε... «μεμονωμένα κρούσματα» και ειδικές περιπτώσεις.
Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας για την εμπλοκή αστυνομικών σε έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, παρουσίασε ο προϊστάμενος των Αδιάφθορων ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος ανέφερε ότι η εσωτερική έρευνα είχε ως στόχο να δοθεί έμφαση στις μορφές και στις διαστάσεις της διαφθοράς και να μην επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».
Μολονότι, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπογράμμισε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα μια σειρά από δημόσια σκάνδαλα, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία για το επίπεδο της ηθικής και της ακεραιότητας της Αστυνομίας», το πόρισμα φαίνεται πως ρίχνει στα... μαλακά τα σχετικά περιστατικά. Κι αυτό γιατί από τους 319 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, συνελήφθησαν 15 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 10 έχουν, όπως ειπώθηκε, άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή.
Οι θύλακοι στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν... σταγονίδια
Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά με εξατομικευμένη ευθύνη των αστυνομικών, καθώς δεν διαπιστώθηκε από την εσωτερική έρευνα συγκρότηση «πυρήνων» ή «φραξιών» ή παρασυνταγματικών πόλων στην ΕΛ.ΑΣ που να εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες με τη Χρυσή Αυγή.
Πάντως, «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακολουθούν η Διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής (ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ) καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής, Αστυνομίας Πειραιά, Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Ασφάλειας Αττικής, Βορειοανατολικής και Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ).
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Π. Στάθη, «επειδή το αστυνομικό έργο στο πεδίο αφήνει τη δυνατότητα διακριτικής ευχέρειας ως προς τη λήψη αποφάσεων επέμβασης, προκύπτει ζήτημα για το ποιος θέτει τις προτεραιότητες, δεδομένου ότι μεμονωμένοι αστυνομικοί ενεργούν κατά τρόπο που είναι σε έντονη αντίθεση με τις τυπικές διατάξεις που διέπουν τα καθήκοντά τους».
Τίθεται θέμα δηλαδή για «ανεπαρκή εποπτεία» και «ατελή έλεγχο». «Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μη συμμόρφωση σε εντολές, κανόνες ή πειθαρχικές διαδικασίες», σύμφωνα με τον προϊστάμενο των «αδιάφθορων».
Παρ' όλα αυτά, το πόρισμα αποφαίνεται ότι οι υποθέσεις που ερευνήθηκαν αποτελούν περιπτώσεις ατομικής διαφθοράς και ότι «η θεωρία του ''σάπιου μήλου'' σε καθαρό βαρέλι» δεν λειτουργεί στο εσωτερικό της Αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές δεδομένων για τις έρευνες αποτέλεσαν η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία ήταν κόλαφος για την ΕΛ.ΑΣ, οι καταγγελίες-μαρτυρίες πολιτών και εκπροσώπων αλλοδαπών κοινοτήτων και τα επίσημα στοιχεία καταγραφής του Αρχηγείου και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικού τύπου μέθοδοι όπως το τεστ ακεραιότητας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Καμία σκιά
Ο Ν. Δένδιας μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος τόνισε: «Αποδεικνύεται ότι η ΕΛ.ΑΣ όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει». «Ως πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Μαύρη» πρωτιά για το λεκανοπέδιο
Περισσότερες από 140 υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς κατέγραψαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ από το 2009 μέχρι σήμερα. Η πλειονότητα των υποθέσεων αυτών διαδραματίστηκε το 2012, χρονιά των εθνικών εκλογών, κατά την οποία παρατηρήθηκε αύξηση ρατσιστικής αστυνομικής βίας κατά 56%.
Από αυτές, έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής οι μισές (71 υποθέσεις), από τις οποίες εξιχνιάστηκε το 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις 203 αστυνομικών και 3 ιδιωτών.
Πιο συγκεκριμένα, 118 αστυνομικοί έχουν επιδείξει βαριά αμέλεια ή υπαιτιότητα στα ακραία περιστατικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται, έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των υπολοίπων.
Σε 11 υποθέσεις δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένοι υπαίτιοι, και αυτό γιατί πρόκειται για περιστατικά που αναφέρονται γενικά, χωρίς τοπικά, χρονικά ή άλλα προσδιοριστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τη χωροταξική ανάλυση των 142 περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, η Αττική αναδεικνύεται ως «πρωταγωνίστρια» με ποσοστό 83%, που αντιστοιχεί σε 124 σημεία διαφόρων περιοχών της.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (52%) σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδας συγκεντρώνει η Αθήνα, η Δυτική Αττική με ποσοστό 12%, η ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό 11%, ενώ ακολουθούν οι περιοχές NA Αττικής (5%) και BA Αττικής (3%). Μόλις το 17%, δηλαδή 25 περιοχές, καταγράφηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Επιπλέον, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσαν ότι 10 αστυνομικοί είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν μήνα, οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και της περιφέρειας.
Σε 84 αστυνομικούς διενεργήθηκε επίσης έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί το ότι για τους 66, οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ το αποτέλεσμα 71 ελέγχων γνωστοποιήθηκε ήδη στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

symvolinews.gr

2 σχόλια

  1. Όσοι έχουν καλή μνήμη η μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το χαράτσι στη ΔΕΗ. Έχασε σχεδόν 31% και έφτασε στο 13% και τώρα είναι κοντά στο 3% ( λίγο πιο πάνω στα στημένα γκάλοπ των διαπλεκομένων ). Την ίδια τύχη έχει σήμερα η ΝΔ, λόγω των 4 φόρων που τρέχουν ( ΦΑΠ 2011, 12,13, χαράτσι στη ΔΕΗ 2013 ) και λόγω του επικείμενου φόρου ακινήτων σε ακίνητα και οικόπεδα επί αντικειμενικών αξιών πολλαπλάσιων των εμπορικών, με υψηλούς συντελεστές. Ο κύβος ερρίφθη για την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Θα πάθει τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι τωρινοί της βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν... Ο Ενιαίος φόρος ακινήτων εκτοξεύει εκλογικά τον Σύριζα, την Χ.Α, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ και οδηγεί εκτός Βουλής και Ευρωβουλής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και σε μονοψήφια ποσοστά την ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΡΙΧΕς ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ...ΑΠΛΩΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση