GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς έξοδο από καθεστώς μνημονίου Ισπανία και Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητεί με Ισπανία και Ιρλανδία, σχετικά με το πώς να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδο των δύο χωρών από τα προγράμματα ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητεί με Ισπανία και Ιρλανδία, σχετικά με το πώς να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδο των δύο χωρών από τα προγράμματα στήριξης τους κατά τους επόμενους μήνες, αλλά και... οι δύο χώρες μπορεί να το επιτύχουν αυτό χωρίς ειδικές ρυθμίσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Το τριετές σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, συνολικού ποσού €67,5 δισεκατομμύρια, που λήφθηκε από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και οι όροι που τέθηκαν για τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, πρόκειται να λήξουν στις 7 Δεκεμβρίου .

Το πρόγραμμα της Ισπανίας, κάτω από το οποίο δανείστηκε €41 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, λήγει στο τέλος του 2013.

"Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, καθώς και στο Eurogroup, για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγουν με επιτυχία από το πρόγραμμα", είπε ο κ. Ρεν στο Reuters .

Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που και οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη, είναι σε καλό δρόμο και οι οικονομίες τους γίνονται ολοένα και ισχυρότερες.

"Επικρατεί η αρχή ότι είναι καλύτερα να είναι ασφαλές παρά θλιβερό και θα εξετάσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα", πρόσθεσε ο κ Ρεν.

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα επιδιώξει €10 δισεκατομμύρια προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη για να διασφαλιστεί από τυχόν διαταραχές της αγοράς, όταν το πακέτο διάσωσης λήξει, αλλά η χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από τις Βρυξέλλες ένα τέτοιο πρόγραμμα.

"Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τα προγράμματα των δύο χωρών, έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία για έξοδο από το πρόγραμμα με επιτυχία και επιστροφή σε βιώσιμες χρηματοδότησης της αγοράς", είπε ο κ. Ρεν .

"Είναι ακόμη νωρίς για να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε προληπτική ρύθμιση. Δεν θα το απέκλεια, αλλά, όπως είπα, και οι δύο χώρες έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να επιτύχουν, ακόμη και χωρίς μια προληπτική ρύθμιση», είπε.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο κ. Ρεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν ειδικές ρυθμίσεις για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης της.

Η οικονομική σανίδα σωτηρίας της Λισαβόνας από την Ευρωζώνη θα λήξει στα μέσα του 2014 .

Πρόσθεσε ότι οι πορτογαλικές εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση βρίσκονται σε άνοδο, αλλά σημείωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. taxydromos.gr

1 σχόλιο

  1. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ:ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ....ΝΔ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ [ΕΓΓΡΑΦΟ]
    planet GREECE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση