GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΙ ΓΚΑΡΣΙΑ

Ελκυστικό ποδόσφαιρο, 8/8 νίκες, 22-1 τα γκολ και μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα της Serie A. Ο λόγος φυσικά για τη Ρόμα που, αν και...

Ελκυστικό ποδόσφαιρο, 8/8 νίκες, 22-1 τα γκολ και μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα της Serie A. Ο λόγος φυσικά για τη Ρόμα που, αν και νωρίς, έχει βάλει τις βάσεις για το Σκουντέτο.
Όμορφο ποδόσφαιρο από τους Ρωμαίους έχουμε ξαναδεί κατά διαστήματα στο παρελθόν τόσο με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο, όσο και με τον Ζέμαν. Η διαφορά εκείνης της Ρόμα με την τωρινή είναι ότι φέτος οι καλές εμφανίσεις συνδυάζονται με το αποτέλεσμα: τη μετάβαση από την ποδοσφαιρική αφέλεια στον ποδοσφαιρικό ρεαλισμό πιστώνεται ολοκληρωτικά ο Ρούντι Γκαρσία.
Ο Γάλλος τεχνικός είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στη Λιλ και ήταν θέμα χρόνου να μεταμορφώσει και τη Ρόμα. Ο Γκαρσία παρέλαβε ένα επιθετικογενές σύνολο, το οποίο είχε πολύ σοβαρά αμυντικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις βασικών ποδοσφαιριστών από την ομάδα (Οσβάλντο, Μαρκίνιος, Λαμέλα) θα δυσκόλευε θεωρητικά τη δουλειά του Γάλλου τεχνικού. Κάθε άλλο όμως: διόρθωσε την αμυντική δυσλειτουργία των Ρωμαίων και έχτισε πάνω της ένα πολύ συμπαγές σύνολο. Παρά τις οχτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ο Ρούντι Γκαρσία κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τα μεγάλα λόγια. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τη νέα Ρόμα.
Αμυντική λειτουργία
Ο Ντε Σάνκτις αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τη φετινή Ρόμα. Χάρις στην εμπειρία του κατευθύνει ολόκληρη την αμυντική γραμμή της ομάδας του και εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του. Ο Ιταλός γκολκίπερ προσφέρει πολύ μεγάλη ασφάλεια στα μετόπισθεν. Εξαιρετική δουλειά όμως κάνει και το αμυντικό δίδυμο των Ρωμαίων. Οι Καστάν και Μπεναντιά έχουν δέσει άψογα μεταξύ τους και έχουν λύσει το αμυντικό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη Ρόμα. Οι τελευταίοι επιτρέπουν στον Γκαρσία να ανεβάζει ψηλά την αμυντική του γραμμή, χωρίς να έχει τον φόβο της κόντρα επίθεσης. Παράλληλα, από τα πόδια τους ξεκινάει η ανάπτυξη της ομάδας τους.
Περνώντας στα μπακ, βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεταξύ τους διαφορά στον τρόπο που παίζουν τη θέση. Ο Μαϊκόν παίρνει όλη τη δεξιά πλευρά πάνω του, δίνοντας πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας του. Με αυτόν τον τρόπο, ελευθερώνει τον Φλορέντσι και προσφέρει δημιουργικά. Ο Βραζιλιάνος μπακ μπορεί να μην είναι ο Μαϊκόν των περασμένων ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση βοηθάει στην ανάπτυξη της Ρόμα. Από την άλλη πλευρά, ο Μπαλζαρέτι δεν ανεβαίνει τόσο και φροντίζει να γίνεται τρίτος στόπερ, ώστε να μην δημιουργούνται κενά από τα overlap του Μαϊκόν. Με λίγα λόγια, παίζει τη θέση πιο «συντηρητικά». Ταυτόχρονα, οι Τοροσίδης και Ντοντό αποτελούν αξιόπιστες λύσεις σε περίπτωση απουσίας ενός εκ των Μαϊκόν-Μπαλζαρέτι. Το πρόβλημα έγκειται στα στόπερ, γιατί μετά τους Καστάν-Μπενατιά υπάρχει το χάος.
Ο ρόλος των χαφ
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Ντε Ρόσσι. Ο Ιταλός χαφ, πιο ψημένος από ποτέ, κάνει ίσως την καλύτερή του χρονιά στη Ρώμη. Αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του τόσο ανασταλτικά, όσο και επιθετικά. Από τα πόδια του περνάει η ανάπτυξη των Ρωμαίων, αφού πάρει την μπάλα από τα στόπερ και κάνει μέτρα μαζί της. Επιπλέον, αρέσκεται στο να απλώνει το παιχνίδι της ομάδας του με μακρινές μεταβιβάσεις στις πτέρυγες. Αμυντικά είναι απροσπέλαστος. Με διαγώνιο τρέξιμο καλύπτει τρύπες και πέφτει πάνω στον επιτιθέμενο. Ο Ντε Ρόσσι είναι ο κόφτης που χρειάζεται κάθε μεγάλη ομάδα.
Σπουδαία βοήθεια στον αμυντικό χαφ της Ρόμα προσφέρει ο Στρότμαν. Ο Ολλανδός αγωνίζεται ως αριστερός εσωτερικός μέσος και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Κινείται κυρίως από τα αριστερά και καλύπτει τα κενά που αφήνει ο Ζερβινιό. Από κει και πέρα, το βάρος του δημιουργικού κομματιού επωμίζεται ο Πιάνιτς. Ο Βόσνιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κέντρου και επίθεσης. Από τα πόδια του περνάει η ανάπτυξη των Ρωμαίων, καθώς είναι αυτός ο οποίος «βλέπει» τα ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Κάνει μέτρα με τη μπάλα, ενώ δοκιμάζει τα πόδια του όταν του δίνεται η ευκαιρία. Άλλωστε, αποδεδειγμένα, έχει καλά χτυπήματα.
Η επιθετική τριάδα
Ο μεγάλος αρχηγός κλέβει την παράσταση φέτος. Όλη η Ιταλία μιλάει για τον Τόττι, ο οποίος περνάει τη δεύτερη νιότη του. Ο έμπειρος επιθετικός αποτελεί το Α και το Ω της φετινής Ρόμα. Συμμετέχει ολοκληρωτικά στο παιχνίδι της ομάδας του και παίζει τη θέση του striker σαν 10άρι. Σκοράρει από παντού, ενώ παράλληλα τραβιέται εκτός περιοχής δίνοντας έτσι χώρο στον Ζερβινιό. Απ’ ότι φαίνεται, ο τραυματισμός του στο παιχνίδι με τη Νάπολι θα τον κρατήσει εκτός για τα επόμενα δύο ματς. Αντικαταστάτης του θα είναι ο Μποριέλο, ο οποίος παίζει τη θέση τελείως διαφορετικά: πρόκειται για βαρύ φορ, ο οποίος παίζει με πλάτη στο τέρμα, γεμίζει την αντίπαλη περιοχή και ξέρει να σπάει πολύ καλά τη μπάλα αριστερά και δεξιά. Επιπλέον, ο Ρούντι Γκαρσία περιμένει την επιστροφή του Ντέστρο.
Αναφορικά με τα άκρα της Ρόμα, ο Ζερβινιό βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε κάθε φορά που παίρνει φόρα με την μπάλα στα πόδια, όλο το Ολύμπικο ξεσηκώνεται. Ο επιθετικός της Ακτής Ελεφαντοστού είναι εξαιρετικά ταχύς με τη μπάλα και αρέσκεται στο να την κουβαλάει και να πατάει περιοχή. Κλείνει προς τα μέσα και γίνεται δεύτερος επιθετικός. Ο Φλορέντσι από την άλλη βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελεί το βασικό λόγο που ο Λιάϊτς κάθεται στον πάγκο. Σε αντίθεση με τον Ζερβινιό, συμμετέχει πιο πολύ στην δημιουργία παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται για τις κινήσεις του χωρίς μπάλα.
Η Ρόμα είναι μια ομάδα με σαφές αγωνιστικό πλάνο, ενώ διαθέτει ποικίλους τρόπους ανάπτυξης. Βασίζεται στον άξονά της, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της. Ο Ρούντι Γκαρσία είναι η απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ένας μεγάλος προπονητής σε ένα ποδοσφαιρικό club.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση