GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι επικίνδυνο πράγμα η προχειρότητα

Ο Νίκος Σαραντάκος έγραψε ένα κείμενο με τίτλο «Ψιλοκομμένος Καβάφης» εξηγώντας τι πήγε τόσο λάθος με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οπο...

Ο Νίκος Σαραντάκος έγραψε ένα κείμενο με τίτλο «Ψιλοκομμένος Καβάφης» εξηγώντας τι πήγε τόσο λάθος με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Υπάρχουν δυο στίχοι που με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην επιλογή, γιατί είναι εντελώς αντιδεοντολογικό, είναι, θα έλεγα, απάτη προς τους αναγνώστες και ύβρις προς τον ποιητή. Ο ένας στίχος είναι ο: «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός», ενώ τον άλλο τον βλέπετε : Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.

Οι στίχοι, είναι παρμένοι από το ίδιο ποίημα, το “Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.”. Γιατί με εξοργίζει η χρήση τους; Αφενός επειδή στον στίχο της εικόνας, ή μάλλον στον μισό στίχο της εικόνας, η λέξη “βία” δεν έχει τη σημασία της βίας “απ’ όπου κι αν προέρχεται”, αλλά της βιασύνης! Αρκεί να παραθέσουμε έναν, μόνο έναν, στίχο ακόμα από το ποίημα:

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.


Αναλυτικά εδώ.

1 σχόλιο

  1. Μα για τη βιασυνη εγραφαν και αυτοι. Μη βιαζοσαστε να βγουμε απο το μνημονιο. Μη μου ζαλιζετε τα α..α θα λεει καθε δημοσιος υπαλληλος αφου εντολη της κυβερνησης ειναι οχι στη Βια (βιασυνη) δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση