GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπαρκτή η διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, λέει ο Ντάουνερ

Υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι στιγμής αναφορικά με το θέμα της μεθοδολογίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό κ...


Υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι στιγμής αναφορικά με το θέμα της μεθοδολογίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και η προσπάθεια που θα καταβληθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας είναι «να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό», δήλωσε ο...

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό σήμερα.

Ο κ. Ντάουνερ αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει δημόσια -όπως είπε- ποια είναι η κύρια διαφορά μέχρι στιγμής στις συζητήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτών.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται για να προετοιμάσουν το έδαφος. Προσβλέπω στη συνάντηση μου μαζί τους την επόμενη βδομάδα, σε δείπνο που θα τους παραθέσω τη Δευτέρα, ενώ θα τους συναντήσω και την Τετάρτη και θα μιλήσουμε για το πώς πάνε οι συνομιλίες τους».

Σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για έναρξη του διαλόγου, ο κ. Ντάουνερ απάντησε «όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις, διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς. Περισσότερο και από ό,τι θέλουμε εμείς, οι δύο πλευρές θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες».

Αναφορικά με το εάν τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να μεταθέσουν την ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών, για μετά τον Οκτώβριο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν σχεδιάζουμε για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, υπήρχε ένδειξη ότι οι ηγέτες θα συναντιόνταν ξανά - είχαν συναντηθεί στο τέλος Μαϊου σε δείπνο. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται, ενώ όταν οι συνθήκες είναι για αυτούς (ηγέτες) κατάλληλες θα συναντηθούν και οι ηγέτες».

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι όλα τα κεφάλαια πρέπει να συζητηθούν μαζί, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «εναπόκειται στους ηγέτες να μιλήσουν για τους ίδιους. Δεν είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε αυτά που έχουν πει οι ηγέτες. Εχουμε θέσει διάφορες σκέψεις και ιδέες στους δύο ηγέτες, όπως αναμένεται από τα Ηνωμένα Εθνη να κάνουν από καιρό σε καιρό, όμως, σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη, πρόκειται για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των δύο ηγετών και των ομάδων τους».

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη μεθοδολογία.

Κληθείς να πει τι θα περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα διαπραγματευτούν».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έλαβε οποιαδήποτε αντίδραση από την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «είχα συνομιλίες με τους Τούρκους, τους Τουρκοκύπριους και άλλους για μια σειρά από θέματα», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.

Τέλος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα» του φυσικού αερίου.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση