GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναλήψεις από τις τράπεζες για καταθέσεις στην... εφορία

Στον βωμό των φορολογικών υποχρεώσεων θυσιάζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες, οι οποίες κινούνται ήδη πτωτικά, ανακόπτοντα...

Στον βωμό των φορολογικών υποχρεώσεων θυσιάζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες, οι οποίες κινούνται ήδη πτωτικά, ανακόπτοντας την πορεία σταθεροποίησης που είχε καταγραφεί...
τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες, η έναρξη του φθινοπώρου συνοδεύθηκε από την εκτίναξη των φορολογικών βαρών και οι αυξημένες υποχρεώσεις οδηγούν σε μείωση των υπολοίπων στις καταθέσεις, που φθάνει έως και το 1 δισ. ευρώ, καθώς τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έχουν πληρωθεί μέσω των τραπεζών φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μέρος των φορολογικών βαρών φαίνεται ότι εξυπηρετείται ακόμη από χρήματα που είναι κρυμμένα στα σπίτια και τα οποία δεν είχαν «αποκαλυφθεί» τους προηγούμενους μήνες, περιορίζοντας την επίπτωση στα υπόλοιπα των καταθέσεων.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες αναμένονται να υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο των 162,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο (με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) με τάση μάλιστα περαιτέρω συρρίκνωσης, καθώς η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος έχει οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον φόρο εισοδήματος, το ίδιο διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2014 θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας τόσο για το 2011 όσο και το 2012.

Η φορολογική επιδρομή ακυρώνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να αυξήσουν το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία και η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ εκείνων των χωρών της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν σταθερή εκροή καταθέσεων από την εκδήλωση της κρίσης το 2009. Είναι αξιοσημείωτο ότι καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγράψει αντίστοιχη μείωση των καταθέσεών της για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εμφανίζουν διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες συρρικνώθηκαν από 244,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 στα 169,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2013, καταγράφοντας απώλειες 74,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ακόμη και στην Κύπρο, που είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισε πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, η μείωση εντοπίζεται το τρέχον έτος και συνδέεται με το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιρλανδία, οι καταθέσεις της οποίας μειώθηκαν από τα 217,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 197,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013, καταγράφοντας απώλειες μόλις κατά 19,8 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη και στην Ισπανία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, η μείωση των καταθέσεων περιορίζεται στο 9%, έναντι 27% που ήταν η αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα.

Συνολικά πάντως, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί στα 10,9 τρισ. ευρώ έναντι 9,7 τρισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008, με μεγάλες ωφελημένες τις χώρες Γερμανία (3,1 τρισ.), Γαλλία (2 τρισ.), Ιταλία (1,5 τρισ.), Βέλγιο (508 δισ.), Λουξεμβούργο (241,5 δισ.), Ολλανδία (916 δισ.), αλλά και εκτός Ευρωζώνης τη Μεγάλη Βρετανία με 2,9 τρισ. ευρώ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση