GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολλοί ομογενείς επιστρέφουν στην Αυστραλία

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην Αυστραλία πρώην ομογενείς, πολιτογραφημένοι ...


Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην Αυστραλία πρώην ομογενείς, πολιτογραφημένοι Αυστραλοί, που εδώ και δεκαετίες είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Με το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα που καταφθάνει στην Αυστραλία και που στην συντριπτική πλειοψηφία του αποτελείται από ομογενείς που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα ασχολήθηκε το αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του ABC με εκτενές ρεπορτάζ του στο οποίο τονίζεται ότι πρόκειται, κυρίως, για παιδιά πρώην ομογενών, που γεννήθηκαν ή πήγαν στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία μεγάλωσαν εκεί και έκαναν οικογένειες και επιχειρήσεις.
Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα, είναι παντρεμένοι και επιστρέφουν στην Αυστραλία με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους για να αρχίσουν στην κυριολεξία από την αρχή τη ζωή τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προσαρμογή τους και την εύρεση εργασίας στη «νέα τους» πατρίδα, αλλά και με την κοινωνική τους συναναστροφή.
Αν και έχουν την υπηκοότητα και γνωρίζουν αγγλικά, είναι σαν να έρχονται άγνωστοι μεταξύ αγνώστων σε μια «ξένη χώρα», άσχετα αν γεννήθηκαν και έζησαν εδώ τα παιδικά τους χρόνια. Στο ρεπορτάζ του ABC σημειώνεται, επίσης, ότι, οι νεοφερμένοι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα απ” όσα αντιμετώπισαν οι γονείς τους που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τις δεκαετίες του 1950, 60 και 70.
Τότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τους νεοφερμένους, αφού τους περίμεναν εδώ συγγενείς και συγχωριανοί τους, οι οποίοι τους παρείχαν στέγη, τους βοηθούσαν να βρουν δουλειά και τους στήριζαν ψυχολογικά μέχρι να προσαρμοστούν και ορθοποδήσουν. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο δίχτυ προστασίας και αλληλοϋποστήριξης γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους νεοφερμένους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Τις δεκαετίες της μαζικής μετανάστευσης η ελληνική κοινότητα ήταν πολύ πιο δεμένη, ενώ τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει αλληλοβοήθεια. Μια τέτοια περίπτωση ομογενή που έφυγε από την Αυστραλία όταν ήταν παιδί και επέστρεψε πρόσφατα με τη σύζυγό του, είναι αυτή του Δημήτρη Κατσικόπουλου, ο οποίος ήλθε στην Αυστραλία με τους γονείς του το 1970 σε ηλικία επτά ετών.
Όπως είπε ο ίδιος, οι γονείς του ακολούθησαν το μεγάλο (τότε) μεταναστευτικό ρεύμα και μετανάστευσαν, όπως όλοι, για να κάνουν λεφτά και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Στην Αυστραλία πήγε σχολείο και απέκτησε φίλους, μέχρι που κάποια στιγμή, μετά από επτά χρόνια, οι γονείς του αποφάσισαν να επαναπατριστούν.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο σχολείο επειδή δεν ήξερε, προφανώς, να γράφει και να διαβάζει ελληνικά και οι γονείς του τον έστειλαν στο αμερικάνικο κολέγιο. Επειδή, όμως, δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά τον σταμάτησαν και τον έστειλαν να μάθει την τέχνη του ταπετσιέρη.
Για 30 χρόνια είχε δική του επιχείρηση και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η κρίση χτύπησε την Ελλάδα και τον ανάγκασε να κλείσει την επιχείρησή του και να επιστρέψει στην Αυστραλία με τη σύζυγό του Λουκία και να αρχίσουν από την αρχή τη ζωή τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο

  1. Μετά και τη χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Παγκράτι από μέλη της "εγκληματικής οργάνωσης" συνδέσμων του ΠΑΟ ( είχαν προηγηθεί ανάλογες επιθέσεις σε Μεσολόγγι και στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων ) θα επέμβει η αντιτρομοκρατική και όλες οι υπηρεσίες και η Εισαγγελία, όπως έγινε με την περίπτωση της Χ.Α ; Θα συνεχιστεί η ανοχή του Κράτους προς τους οργανωμένους οπαδούς συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ; Ή μήπως ο κίνδυνος για το σύστημα ήταν η Χ.Α και όλοι οι άλλοι αφήνονται ανεξέλεγκτοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση