GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H εισήγηση Βενιζέλου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με εξουσιοδοτήσετε να στείλω σήμερα μια επιστολή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τ...

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με εξουσιοδοτήσετε να στείλω σήμερα μια επιστολή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την οποία συντασσόμαστε με την πρόταση του SPD για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προταθεί από έξι Κόμματα – μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα από τα μέλη που θα προτείνουν τον Μάρτιν, ως υποψήφιο.
Επίσης θέλω να σας ενημερώσω επ’ ευκαιρία ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Συλβάνας Ράπτη, η οποία από κοινού με τον Σβόμποντα δέχτηκε τον κ. Τσίπρα ως εκπρόσωπο μιας άλλης πολιτικής δύναμης, που θέλει να έχει διάλογο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές.
Για τα θέματα που αφορούν την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., δεν θα σας ενημερώσω διότι έχετε παρακολουθήσει προφανώς τα όσα συνέβησαν και τα όσα είπα και στη συνέντευξη της Δευτέρας, οπότε αν θέλετε να τεθούν θέματα στη συνέχεια που έχουν σχέση με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό) μπορούμε να τα συζητήσουμε, χωρίς να χρειάζεται να σας ξανακουράσω με μια εισήγηση, την οποία έχετε λίγο πολύ ακούσει.
Προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η γραμμή μας είναι όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό το λέμε και το εννοούμε και αυτό είναι θεμέλιο και της προγραμματικής συμφωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βεβαίως χωρίς αμφιθυμίες: ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στις αλλαγές εκείνες που κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, ανταγωνιστικό στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη.
Και εκεί βεβαίως το ΠΑΣΟΚ προωθεί ενδοκυβερνητικά συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο και να αποκαθίστανται αδικίες, όπου οι αδικίες υπάρχουν.
Βεβαίως η φράση «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα» είναι μια φράση η οποία δεν συνδέεται μόνο με τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και γενικότερα με το οικονομικό κλίμα και το επίπεδο ζωής και άρα το εισοδηματικό επίπεδο. Θα κάνουμε συνεπώς όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στα ζητήματα φορολογίας, ώστε να διατηρηθεί το κριτήριο της κοινωνικής Δικαιοσύνης, αλλά και θα μου επιτρέψετε να πω και της κοινής και κοινωνικής λογικής, στα θέματα της φορολογίας.
Μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, όπως γνωρίζετε, είναι η εξειδίκευση της φορολογίας ακινήτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πολύ μεγάλη κριτική για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, είναι προφανές ότι εμείς θέλουμε να γίνει κάτι καλύτερο, κάτι δικαιότερο, κάτι λιγότερο επιβαρυντικό, από αυτό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε υπό πολύ άσχημες συνθήκες μεσούσης της πιο σκληρής φάσης της διαπραγμάτευσης το Σεπτέμβριο του 2011.
Από τη δυσκολία που υπάρχει λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος στη διαμόρφωση ενός νέου νόμου για τη φορολογία ακινήτων, αντιλαμβάνεται ο καθένας με πολύ μεγάλη ευκολία πόσο δύσκολο είναι να αντικατασταθεί το ΕΤΗΔΕ και πόσο αναγκαστική ήταν η επιλογή που κάναμε προσωρινά, το 2011 για τα δυο, τελικώς τρία, χρόνια που ίσχυσε η επιβάρυνση των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Πρωθυπουργό που ήταν μια συνάντηση σύντομη αλλά ουσιαστική, γιατί είχαν τρέξει πάρα πολλά θέματα, επιβεβαιώσαμε ότι θα δοθεί με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, τώρα που έχουμε και μια εικόνα για το πώς προχωράει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, άρα έχουμε μια εικόνα και για το πολυετές, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινούμαστε.
Θέλουμε η προγραμματική συμφωνία να είναι το κείμενο που δίνει την προοπτική στη χώρα, που δείχνει το φως μετά το τούνελ, που λαμβάνει υπόψη και το νέο συσχετισμό δυνάμεων που πρέπει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η έξοδος από την κρίση συνδέεται με τις ευρωπαϊκές εκλογές και τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και όταν λέω «ευρωπαϊκές εκλογές» δεν εννοώ τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εννοώ και τη σωρεία των εθνικών εκλογών που έγιναν, όπως στη Γερμανία και στην Αυστρία, ή πολύ σημαντικές εξελίξεις που κυοφορούνται ή επίκεινται, παρακολουθούμε για παράδειγμα τι γίνεται στην Ιταλία.

Κεντροαριστερά
Όσα είπα στην ομιλία μου στο επετειακό Συνέδριο της 3ης και 4ης Σεπτεμβρίου για την Κεντροαριστερά, ισχύουν. Προχωράμε στην εφαρμογή αυτών που έχουμε πει. Είμαστε έτοιμοι, με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτη ισοτιμία να συνομιλήσουμε και να συστρατευτούμε με Κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη περιοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης.
Εάν κάποιος ορίζει την Κεντροαριστερά ως την Παράταξη η οποία ανήκει στο αντιμνημονιακό ή αντικυβερνητικό στρατόπεδο, φυσικά έχουμε ριζική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ορισμούς.
Σε μια Ευρώπη που αυτή τη στιγμή περιμένει να δει αν το SPD θα συνεργαστεί με την κα Μέρκελ σε μια Κυβέρνηση συνασπισμού, σε μια Ευρώπη όπου θεωρείται αυτονόητη η συνεργασία των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, σε μια Ευρώπη που θα έχει σε λίγο ένα νέο Κοινοβούλιο και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου οι δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες πρέπει να συνεργαστούν υπό τους καλύτερους συσχετισμούς για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, το δικό μας πρόβλημα είναι να δώσουμε καθαρό προοδευτικό τόνο σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε και να πιέσουμε την Κυβέρνηση συνεργασίας προς μια καθαρή προοδευτική κατεύθυνση, που δεν είναι μόνο κατεύθυνση κοινωνικής ευαισθησίας, προστασίας και αλληλεγγύης, αλλά και κατεύθυνση ανάπτυξης και απασχόλησης.
Βεβαίως θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, βεβαίως και θέλουμε να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, βεβαίως και θέλουμε να γίνουν δεκτές όλες μας οι προτάσεις για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, βεβαίως και θέλουμε να υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, όλων των πολιτών στην πραγματικότητα, γιατί είναι θεμελιώδες δικαίωμα.
Αλλά και αυτά που λέμε, για τις επαγγελματικές μισθώσεις, είναι εξίσου σημαντικά με την προστασία των πρώτων κατοικιών από τον πλειστηριασμό, αυτά που λέμε για το κόστος της ενέργειας ή το κόστος του χρήματος και για την ανάγκη στήριξης των επενδυτικών πρωτοβουλιών στον ιδιωτικό τομέα, είναι εξίσου σημαντικά, γιατί δίνουν δουλειά στον κόσμο και δίνουν προοπτική στην ελληνική οικονομία.
Άρα το προοδευτικό πρόσημο δεν ταυτίζεται μόνον με μέτρα και προτάσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αλλά και με μέτρα και προτάσεις ανάπτυξης και απασχόλησης, που συνδέονται βεβαίως με μια οικονομία η οποία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μέσα στην Ευρώπη.

Δημοτικές εκλογές
Άρα παίρνουμε το ταχύτερο δυνατό τις πρωτοβουλίες αυτές σε σχέση με την Κεντροαριστερά της ευθύνης και ζητάμε από όλους όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το φάσμα να παίξουμε έναν ενεργό άμεσο ρόλο, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και άρα δράσεις, ομαδοποιήσεις, πρόσωπα, προτάσεις, ιδέες που αναδεικνύονται μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, με έναν τρόπο φυσικό αυθόρμητο, αξιοκρατικό. 

Ευρωεκλογές
Να παίξουν όμως ρόλο και στις ευρωεκλογές, να προετοιμάσουν μαζί μας, να προετοιμάσουμε μαζί την ελληνική πλατφόρμα για την Ευρώπη και την ελληνική πλατφόρμα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα από τα χρώματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συνεργαστούμε με τον υποψήφιό μας που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Μάρτιν Σουλτς, να κινήσουμε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, μια διαδικασία όπου πρέπει να είναι διαδικασία δημοκρατική και να καταλήξει σε ένα ψηφοδέλτιο που θα προσωποποιεί τη δική μας αντίληψη για την Ευρώπη, για την πολιτική ανανέωση, για την Κεντροαριστερά.
Πρέπει σήμερα να απαντήσουμε επίσης στο ερώτημα «ποιο είναι το όργανο που θα επιλέξει τελικά το που θα δοθούν οι ελληνικές ψήφοι στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την οριστική επιλογή του υποψηφίου», γιατί είναι άλλο η πρότασή μας να είναι υποψήφιος ο Μάρτιν και άλλο εάν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι το ποιον θα ψηφίσει τελικά το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πρέπει να δηλώσουμε ποιο είναι το όργανο και η διαδικασία και αν θέλουμε να γίνει δημόσια συζήτηση με τους υποψηφίους. Εμείς λοιπόν προτείνω να ορίσουμε ως τέτοιο όργανο μια Εθνική Διάσκεψη για τις ευρωπαϊκές εκλογές, στην οποία θα μετέχουν φυσικά τα αρμόδια όργανα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη η οποία θα απηχεί την αντίληψή μας για την Κεντροαριστερά της ευθύνης, θα εκφράζει όλους εκείνους που θέλουν να εκφραστούν στην Ελλάδα μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Και αυτή η Εθνική Συνδιάσκεψη θέλουμε να ακούσει τους υποψηφίους οι οποίοι θα έχουν προκύψει και θα έχουν ανακηρυχθεί, που θέλουμε να έρθουν εδώ να μας αναπτύξουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μελών της Διάσκεψης και φυσικά στη Διάσκεψη αυτή θα προτείνουμε να συγκροτηθεί μία διαδικασία εκλογής για ένα μέρος των υποψηφίων, για τους υποψηφίους οι οποίοι θα προταχθούν στις θέσεις του ψηφοδελτίου και στην πραγματικότητα θα διεκδικήσουν μία εκλόγιμη θέση.
Ενώ πρόθεσή μου είναι για τις μη εκλόγιμες θέσεις, αρχίζοντας από την τιμητική τελευταία θέση, να ζητήσουμε να στρατευθούν ισχυρές προσωπικότητες, από τον ακαδημαϊκό χώρο, από την κοινωνία των πολιτών, από την παραγωγή, από το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο των καταξιωμένων στελεχών του πολιτικού συστήματος πέραν του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν στις ιδέες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά που δεν θέλουν φυσικά οι άνθρωποι να διεκδικήσουν μία εκλογή, θέλουν όμως να δώσουν τη μάχη ως μέλη του ψηφοδελτίου.

Οργανωτικά ζητήματα
Θα μας ενημερώσει ο Νίκος στη συνέχεια για τη συγκρότηση των τομέων, θα ήθελα όσοι από σας είχατε αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην προηγούμενη συνεδρίασή μας και συγκεκριμένες ευθύνες να μας ενημερώσετε σύντομα για το που βρισκόμαστε και βέβαια να αποφασίσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την έναρξη της Συνόδου.
Και κατά πάσα πιθανότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα κάνουμε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αναλόγως και των εξελίξεων και τυχόν δικών μου διεθνών υποχρεώσεων, θα βρούμε ένα διήμερο, γιατί χρειαζόμαστε δύο μέρες, να κάνουμε μια άνετη πολιτική συνεδρίαση βάθους με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία προτείνω να κληθούν και οι Γραμματείς όλων των Περιφερειακών και Νομαρχιακών μας Οργανώσεων.
Φυσικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εξ ορισμού μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και θα καλέσουμε και τους Ευρωβουλευτές μας, εν όψει και των ευρωπαϊκών εκλογών.

5 σχόλια

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος2 Οκτ 2013, 9:16:00 μ.μ.

    Παρακαλούνται ΟΛΟΙ να ξαπατοσουν όλους τους ένστολους και δικαστές ΟΛΟΥΣ....ΙΔΗΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΚΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑΣ

    1}ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ {ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ} ΕΡΙΞΑΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΥΚΑΡΑ ΟΠΕΡΑΤΕΡ, ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΗΣΑΝ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ Ο ΑΝΙΝΔΗΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΣΙΔΑΣ...


    2}ΈΒΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΟΥΣΑΝ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΓΑΔΑ ΜΙΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΣΤΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ..

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΝΤΣΟΛΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΙ ΝΑΖΙ..

    Η Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούτζουκας Τηλέμαχος2 Οκτ 2013, 9:24:00 μ.μ.

    ΠΟΙΟΣ βρε μαλάκα θα πάει τώρα να καταθέσει ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΕΕΕΕ;; ΠΟΙΟΣ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΤΗΓΩΡΟΥΜΕΝΟΣ;

    ΑΝΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΘΡΑΚΑ ΕΙΣΤΑΙ ,ΜΠΑΤΣΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΛΙΜΕΝΗΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ...ΑΝΤΕ ΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ ...ΤΑΧΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ...ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΤΟΝ ΠΛΑΕΥΡΗ ΤΟΝ ΚΡΑΝΙΔΩΤΗ ;;;ΑΙΙΙΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούτζουκας Τηλέμαχος2 Οκτ 2013, 9:31:00 μ.μ.

    Πώς από το «εντολή Σαμαρά» φτάσαμε στο «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»

    Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής αποφυλακίστηκαν με τον ίδιο τελετουργικό και θεαματικό τρόπο που συνελήφθηκαν…

    Το «αντιφασιστικό» Μέτωπο ΟΛΩΝ να βροντοφωνάξει, ξανά, τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπούτζουκας Τηλέμαχος2 Οκτ 2013, 9:33:00 μ.μ.

    ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΜΠΑΤΣΟΙ, ΤΣΑΣΤΟΙ, ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΘΡΑΚΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπούτζουκας Τηλέμαχος2 Οκτ 2013, 9:46:00 μ.μ.

    Φοβισμένη δικαιοσύνη

    H ελληνική δικαιοσύνη επιβεβαιώνει την εντύπωση που δημιουργήθηκε στην πρώτη δίκη του Κασιδιάρη, ότι δηλαδή φοβάται αυτόν και την παρέα του. Στη δίκη εκείνη είχε θεωρηθεί αναξιόπιστη η αυτόπτης μάρτυς και αξιόπιστοι όλοι οι ψευδομάρτυρες που παρουσίασε η πλευρά του Κασιδιάρη. Έτσι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης είχε αθωωθεί.

    Πριν λίγο, οι δύο ανακριτές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους τους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο. Προφυλακίζεται μόνο ο Λαγός.

    Άρα να δώσουμε συγχαρητήρια στον Λαγό που κατάφερε να φτιάξει μια εγκληματική οργάνωση μόνος του και να συμμετέχεισε αυτή μόνον αυτός.

    Σήμερα η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ΔΕΝ είναι θεότυφλη, ΑΛΛΑ χαζή και φοβισμένη.για να μη πω πουλημένη.

    Η Ο.Π.Λ.Α...σε φούρνους ανθρώπους δεν θα ξαναβάλεται....ΤΕΛΟΣ..__

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση