GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μοντέλο για την τιτλοποίηση 1.000 ακινήτων εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και η επιτάχυνση στις διαδικασίες αξιοποίησής της ήταν το βασικό αντικείμενο της πολύωρης συνάντηση...


Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και η επιτάχυνση στις διαδικασίες αξιοποίησής της ήταν το βασικό αντικείμενο της πολύωρης συνάντησης της ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει ένα μοντέλο για την τιτλοποίηση 1.000 ακινήτων (επί συνόλου 3.000 άμεσα αξιοποιήσιμων), με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολική αξιοποιήσιμη αξία 4,5 δισ. ευρώ. Όμως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας, με αποτέλεσμα να διερευνάται η εναλλακτική λύση ενός «οχήματος» αξιοποίησης ακινήτων, όπως, για παράδειγμα, μια επενδυτική εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «φιλέτα» του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι ύστερα από τη νέα επί τα χείρω αναθεώρηση του εφετινού στόχου εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ο «πήχης» για το 2013 τοποθετήθηκε στο 1,3 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι στο Μνημόνιο προβλέπονται αθροιστικά 5,1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, το επόμενο έτος πρέπει να εισπραχθούν 3,8 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Για τον συγκεκριμένο λόγο, οι δανειστές ζητούν επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα και δεν αποκλείεται μια συνάντηση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ και με τους επικεφαλής της τρόικας.
Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το απόγευμα, ότι η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα ξενοδοχεία «Ξενία» Άνδρου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας, η οποία έληγε την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, παρατείνεται έως τις 22 Νοεμβρίου.
Το σχέδιο αξιοποίησης των τριών «Ξενία» προβλέπει ότι οι επενδυτές θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους για 99 χρόνια. Για το Ξενία Άνδρου (μονάδα «Τρίτων»), ενδείκνυται είτε η δημιουργία μικρού ξενοδοχείου 5 αστέρων είτε η ανάπτυξη με τη μορφή πολυτελών κατοικιών συνολικής δομημένης επιφάνειας 2.390 τ.μ. Για το Ξενία Τσαγκαράδας προτείνεται η ανακαίνισή του, σε συνδυασμό με την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων.
Ενώ για το Ξενία Σκιάθου ενδείκνυται η μετεξέλιξή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, παράλληλα με τη δημιουργία 12 εξοχικών κατοικιών ή 24 επιπλωμένων διαμερισμάτων. Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν χωριστές προσφορές για ένα ή περισσότερα από τα Ξενία.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση